Incalzirea climatica va avea efecte semnificative si asupra sanatatii publice

Incalzirea climatica va avea efecte semnificative si asupra sanatatii publice
Incalzirea climatica va avea efecte semnificative si asupra sanatatii publice

Primele efecte ale schimbarilor climatice sunt vizibile deja, riscand sa rastoarne prioritatile sanitare, avertizeaza experti francezi in sanatate publica. Daca amenintarile fizice ale incalzirii climatice (topirea banchizei, cresterea nivelului marilor, varfuri de poluare, etc.) sunt bine cunoscute si chiar predictibile pe cativa ani, ele au si multe repercusiuni asupra sanatatii umane, scrie lefigaro.fr.

Pentru a determina aceste riscuri, Inaltul Consiliu pentru Sanatate Publica, organ consultativ al Ministerului Sanatatii din Franta, a desfasurat din 2013 un studiu asupra impactului sanitar legat de incalzirea climei. Rezultatele, prezentate la inceputul saptamanii la o conferinta de presa de profesorul Jean-Francois Toussaint, sunt alarmante: potrivit raportului, intregul mediu sanitar uman va fi modificat ca urmare a incalzirii climatice. Primele semne de vad deja, iar ele s-ar putea amplifica, apreciaza expertii.

Incalzirea climatica are in primul rand un impact direct asupra persoanelor vulnerabile: varstnici, copii mici si persoane defavorizate. Potrivit raportului, numarul mortilor creste de indata ce temperatura medie depaseste 25 de grade Celsius. Incalzirea ar favoriza si aparitia unor fenomene extreme, indeosebi a perioadelor de canicula, si ar face ravagii in randul unei populatii tot mai imbatranite. In plus, razele solare ar provoca, prin componenta sa UV, aparitia unor cancere sau melanoame cutanate: incidenta acestora a crescut cu 45% la barbati si cu 19% la femei intre 1990 si 2010.

Bolile infectioase ar putea avea si ele o dinamica inedita si ajunge in noi regiuni. ‘Schimbarile climatice pot modifica si face ca evolutiile unor specii microbiene sa fie imprevizibile’, se arata in studiu. Tantarul vector al bolii dengue Aedes albopictus este prezent, de exemplu, in sud-estul Frantei din 2010. Aparitia lui este rezultatul intensificarii schimburilor internationale si al utilizarii masive de substante antibacteriene care au indus rezistente crescute, dar la ea a contribuit si incalzirea climatica, apreciaza Inaltul Consiliu pentru Sanatate Publica.

Exista insa si pericole sanitare imprevizibile, raportul recomandand sa nu se limiteze ‘consecintele schimbarilor climatice la simple relatii de la cauza la efect’. Incalzirea face sa creasca riscul de incendii si de inundare a litoralului, zona intens populata. Raportul mentioneaza ca ar trebui ‘de acum ca autoritatile sa se gandeasca la unele relocalizari’. Efectele asupra biodiversitatii s-ar putea reflecta la nivelul economiei si productiei agricole, punand probleme serioase de nutritie.

Organismul mentionat recomanda si actiuni in amonte pentru evitarea unui astfel de scenariu. Printre acestea se numara reducerea emisiilor de gaz carbonic, prin renuntarea totala la energiile fosile pana in 2100. Intrebat care sunt sansele ca omenirea sa respecte aceste directive, presedintele Inaltului Consiliu pentru Sanatate Publica, Roger Salamon, afirma pesimist: ‘Infime, intre 3 si 5%’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *