Incalzirea globala ar putea ucide vietatile din oceane

Regimul alimentar seafood ar putea cunoaste schimbari radicale in viitorul apropiat: incalzirea globala, alaturi de majorarea continutului de bioxid de carbon din atmosfera duc la diminuarea alarmanta a oxigenului in apele oceanice, iar acest lucru va provoca moartea formelor superioare de viata din ocean
vietatile din oceane
Potrivit ecologistilor danezi, aria zonelor moarte din oceane ar putea creste in curand de peste 10 ori.Cei 300 de ani de industrializare s-au facut simtiti. A crescut temperatura medie si cea maxima, au fost perturbate ciclurile climatice, iar utilizarea combustibilului mineral a inceput sa aiba repercusiuni asupra celei mai importante zone-tampon: oceanul planetar. Iar lucrurile nu se limiteaza la topirea ghetarilor si la posibilele modificari de curenti.

Temperatura ridicata si majorarea concentratiei de bioxid de carbon conlucreaza, diminuand cantitatea de oxigen dizolvat, fara de care formele superioare de viata din apa nu pot supravietui, atentioneaza cotidianul rus Gazeta, citat de Agepres. Algele verzi-albastre s-au dovedit in stare sa scurteze ciclul de fotosinteza, practic fara a mai asimila bioxidul de carbon din mediul inconjurator. Dupa cum au descoperit cercetatorii, acest lucru se intampla in apele sarace in ioni.

Gary Shaffer de la Niels Bohr Institute, impreuna cu alti colegi danezi si chilieni, au reusit sa proiecteze modul in care ecosistemul Terrei va evolua in urmatorii o suta de mii de ani, tinand cont de starea atmosferei, a oceanului, a depunerilor oceanice, a litosferei si implicit a biosferei incepand din 1765. Concluziile s-au dovedit putin imbucuratoare: in viitorul apropiat pestii vor ramane fara oxigen, coralii si buretii de mare – fara schelet, si unicii locuitori ai zonelor moarte vor fi fito- si zooplanctonul. Procesul poate fi observat deja la aceasta ora, in apele limitrofe poluate cu ingrasaminte agricole, unde nu exista nici pesti, nici crabi, nici moluste.Aceste mici ecosisteme ar putea fi restabilite printr-un control al instrumentelor agricole, insa consecintele incalzirii globale nu vor putea fi combatute prea curand. In viitorul apropiat, aria zonelor moarte ar putea creste de peste 10 ori, afectand nu doar zona limitrofa, chiar daca ecologistii nu mai prevad o majorare radicala a temperaturii. Situatia este agravata si de interferenta incetinita a apelor oceanice.Stramosii omului care locuiau in sudul Africii invatasera inca in urma cu 165.000 de ani sa se hraneasca din darurile marii si sa utilizeze taisul din piatra. In afara de aceasta, ei stapaneau arta culorilor, adica aveau o gandire abstracta.

Insa, daca pentru omenirea care isi datoreaza dezvoltarea marii astfel de evenimente constituie o noutate, planeta in schimb, ca si viata in general, s-a mai confruntat cu anoxia. Se pare ca tocmai cantitatea insuficienta de oxigen a provocat disparitia, in urma cu 250 de milioane de ani, a unor forme superioare de viata. Din punct de vedere al evolutiei este vorba despre alti factori de selectie naturala, despre un mijloc de aparitie a unor noi forme de viata si de perfectionarea celor vechi, insa omenirea nu pare a fi pregatita pentru aceasta.De cel mai mare progres este in stare acelasi plancton, care traieste in straturi de suprafata si este capabil sa fixeze azotul dizolvat in apa. De aceea, in pofida faptului ca formele de viata avansate vor disparea, biomasa totala a oceanului va creste. Gary Shaffer a mai evidentiat o problema: scaderea dramatica a resurselor alimentare. Intr-adevar, noteaza Gazeta, este greu de imaginat in ce mod pestele ar putea fi inlocuit in alimentatia umana de plancton. Concluzia, la fel ca in cazul altor probleme ecologice, este una singura: mai multe decenii fara combustibil mineral si oceanul isi va reveni. Exista si planuri mai fantasmagorice, intre care o interferenta dirijata a apelor oceanice sau pomparea de bioxid de carbon din atmosfera in golurile litosferei, care se formeaza, de exemplu, in urma extractiilor de petrol.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *