Incalzirea globala – context al degradarii

Au fost multe fluctuatii ale climei de-a lungul timpului si nu as putea spune ca ce se intampla acum este 100% din vina omului. Dar stiu ca am contribuit la asta, amplificand probabil o o crestere „default” a temperaturii, datorata factorilor externi.

Ce imi e foarte clar este ca atunci cand temperatura creste se evapora mai multa apa, iar cantitatea de precipitatii creste in anumite locuri. In acelasi timp caldura accentueeaza secetele in alte locuri. Avem parte cand de seceta cand de inundatii, si nu e bine deloc.
Padurile au un rol foarte important in distribuirea corecta a precipitatiilor. Functioneaza ca un pampers acolo unde ploua mult si ca magnet pentru nori in locurile in care nu ploua, in plus au acel rol de purificare a aerului… Exista (sau existau) paduri imense in America de Sud si Nord, dar si in celelalte continente, care functioneaza intocmai ca un filtru de aer. Pe langa asta avem planctonul din oceane si toate acele alege si plante subacvatice care fac si ele fotosinteza si contribuie la bunul mers al lucrurilor, unul din aceste lucruri fiind temperatura globala. Sa nu uitam oceanele in discutiile de genul asta, e mai multa apa pe Pamantul asta si mai multa viata in oceane decat pe uscat.

Ceva dezechilibreaza incet-incet aceasta situatie, ni s-a spus ca este din cauza cresterii temperaturii globale, dar cauzele acestei incalziri sunt inca aprins comentate. Cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera este un factor. Sigur, poate fi un raspuns, dar credeti ca asta este tot ce merge rau in lumea asta ? Nu trebuie oare sa banuim si alti factori care, de exemplu, ar putea inhiba buna dezvoltare a vietii in oceane si pe uscat ? Si aici dati-mi voie sa va amintesc de efectul nociv al telefoanelor, al transmisiilor prin satelit, unde radio si alte nascociri lumesti. De unde stim ca nu afecteaza alte organisme de pe Pamantul asta, sau poate chiar reactii chimice.

Va pot face o analogie cu aditivii alimentari, se fac teste pentru fiecare in parte sa vada daca afecteaza organismul uman, dar pe o perioada limitata. Nu se fac teste pe 100 – 200 de ani, pana la a treia sau a patra generatie. Din aceasta cauza, atata timp cat continuam sa inventam si sa lansam la scara mondiala tehnologii neprobate si despre care stim putine lucruri, suntem supusi pericolului ca la un moment dat sa fim afectati fara sa stim de cine, ce anume ne-a lovit. In acel moment exista doua solutii, sa functionam in regim de avarie si sa incercam sa gasim cauzele si apoi solutiile, sau sa dam shutdown la tot si sa incercam un nou start. Diferente de opinii vor exista, vor exista si oameni mai putin afectati decat altii, iar acele filme cu viata pe pe Pamant amenintata cu extinctia si omenirea in razboi nu mai par atat de nerealiste.

Revin la acea idee de inhibare a dezvoltarii vietii pe Pamant, pe care acum imi doresc sa nu o fi avut. Va amintiti dimensiunile animalelor si plantelor de pe vremea dinozaurilor ? Va amintiti, cei care ati citit Biblia, ca se povestea despre oameni mult mai inalti decat suntem noi acum ? Sa fie oare sensul evolutiei vietii pe Pamant de sens contrar evolutiei omului? Suntem noi oare de vina ?
Dupa tot ce am spus aici pot fi numit si eu sceptic cu privire la cauzele problemelor, dar intr-un lucru suntem cu totii de accord, problema exista. Sunt si alte lucruri in care suntem de acord: resursele de energie trebuie economisite, masinile de pe strada nu trebuie sa ne mai umple plamanii cu gaze toxice, iar natura trebuie ocrotita.

Participati la informarea celor din jurul vostru, dati o mana de ajutor la crearea unor resurse informationale prin proiectul Ecosemnal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *