Incalzirea globala l-a dat jos pe Ceausescu

Prezent la Sibiu pentru a le vorbi studentilor de la Universitatea „Lucian Blaga” despre subiectul ultimei sale carti „Pentru o dezvoltare durabila”, Ion Iliescu a gasit si explicatia pentru caderea dictaturii in Romania: „Daca ar fi fost in 1989 o iarna cu nameti, probabil ca nu am mai fi avut o revolutie”, le-a explicat fostul presedinte studentilor efectul incalzirii globale asupra societatii. Iliescu si-a prezentat la Sibiu ultima sa carte, a participat la un forum economic si a discutat cu liderii social-democrati din judet. Nu a plecat insa fara sa comenteze evenimentele la zi din tara. Nu crede in votul uninominal si spera ca PSD sa beneficieze de pe urma partidelor care nu vor mai intruni pragul electoral de cinci la suta la viitoarele alegeri. „Cred ca o sa se gaseasca solutia dorita nu cu formule demagogie se rezolva o astfel de situatie, ci cu multa gandita chibzuinta. Eu cred ca exista o deschidere din partea tuturor fortelor politice pentru a gasi un numitor comun. Desigur ca exista o deosebire de abordare si asta e de inteles, dar fortand nota, lucrurile nu merg mai bine”, a spus Iliescu despre ultimatumul dat de presedintele Traian Basescu guvernului pentru punerea in discutie a votului uninominal.

Adeptul listelor

Legat strict de ideea sistemului de vot, Iliescu inclina sa mearga in continuare pe votul pe liste. „Este stridenta o astfel de abordare ca si cum el (n.r. Traian Basescu) a descoperit aceasta chestiune. Va amintesc ca in urma cu un an de zile era adversarul acestei idei si vorbea despre virtutile votului pe liste. Votul uninominal poate avea si efecte perverse si adverse, nu numai calitati. De ce in toata europa nu se practica acest sistem de vot? De exemplu in Parlamentul European nici nu se concepe acest sistem de vot uninominal si se practica votul pe liste, pentru ca din asta rezulta si grupurile parlamentare”, a explicat Iliescu. A dat dovada totusi de clementa in ce priveste situatia Dosarului Flota, pentru care presedintele Basescu a fost deocamdata absolvit de vina. „S-a prabust o economie, flota a fost o componenta a acestui patrimoniu. Au disparut intreprinderi mari ca Independenta ori Balanta. A fost un proces foarte complicat, dar sigur, trebuie judecate lucrurile cu chibzuinta”, a mai spus presedintele de onoare al PSD.

La taclale cu Johannis

Iliescu a destainuit si in ce au constat discutiile de ieri cu primarul Klaus Johannis. Fostul presedinte a adus in discutie contributia fostului ambasador al Romaniei in Luxemburg, Tudorel Postolache, in promovarea Sibiului ca si Capitala Culturala Europeana in 2007. „Dupa ce s-a descoperit ca in zona Sibiului s-au stabilit in timp mai multe familii de luxemburghezi, Sibiul a devenit obiect de referinta in toate vizitele pe care oficialii Luxemburglului le-au efectuat in Romania. Ministrul de atunci al Romaniei in Luxemburg, Tudorel Postolache a venit atunci cu sugestia ca pe fondul promovarii Luxembrugului ca si Capitala Culturala sa meraga si Sibiul”, a explicat Iliescu unul din detaliile discutiei de luni cu primarul Klaus Johannis.

Sursa: Ziarul de Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *