Incalzirea globala modifica debitul marilor fluvii!

Fluviul AmazonDebitul a 64 din 200 cele mai mari fluvii din lume a scazut semnificativ intre anii 1948 si 2004. Aceasta este concluzia studiului intreprins de o echipa de cercetatori de la universitatea din California.

La nivel global, debitul fluviilor aflate la o latitudine mica, precum Amazonul sau Gange, a scazut, in timp ce tendinta este invers pe masura ce ne departam de ecuator, cum este cazul fluviilor Mississippi sau Saint-Laurent. Aceste variatii sunt valabile si pentru oceane : aportul anual de apa dulce a scazut cu 3% in Oceanul Indian si a crescut cu 10% in Oceanul Arctic. Chiar daca acest fenomen poate fi cauzat de mai multi factori, teza cea mai plauzibila este aceea a schimbarii climatice : „Modificarea regimului de evaporare si cel al precipitatiilor sta la originea acestor perturbari”.

Aceste schimbari in ciclul de apa poate avea diferite efecte, in functie de regiune: astfel, o scadere semnificativa a debitului poate duce la o lipsa de apa dulce in zonele aride. In schimb, fluviile alimentate de ghetari si de precipitatii abundente pot produce grave inundatii.

Cea mai mare crestere a debitului apei s-a inregistrat pe fluviul Parana, in Argentina, cu 60%, iar cea mai mare scadere a debitului, cu 19%  s-a observat pe fluviul Gange, in India.

Sursa: Science&vie, N.1102

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *