Incalzirea globala – Perioada de mutatii climatice in Arctica

Oceanul Arctic a intrat intr-o faza de mutatii climatice profunde si ireversibile, conform concluziilor Programului european Damocles, al carui bilant stiintific a fost facut public la Paris, cu ocazia unei escale in capitala Frantei a goeletei de explorare polara Tara, informeaza AFP.
incalzirea globala - mutatii climaterice
Goeleta, care a fost ancorata de unul dintre pilonii podului Alexandre III, unde va ramane pana in ianuarie 2009, a asigurat suportul logistic pentru Programul Damocles de-a lungul celor 507 zile de desfasurare a acestuia, intre septembrie 2006 si ianuarie 2008. Pe cheiul unde este amarata goeleta va fi organizata incepand de sambata expozitia „Calatorie in inima masinii climatice”.

Printre primele observatii realizate in cadrul Programului Damocles, banchiza arctica ar putea disparea in totalitate dupa anul 2015, infirmand astfel datele precedente, mai optimiste, care susti-neau ca topirea totala a banchizei se va produce pana in 2050, a precizat pentru agentia franceza de presa oceanograful Jean-Claude Gascard, coordonatorul programului stiintific realizat in cadrul Anului Polar International (API 2007-2008).

„In verile din 2007 si 2008 s-au inre-gistrat cele mai mari niveluri ale topirii banchizei de la inceputul observarii
acesteia prin satelit, in urma cu 30 de ani. Totusi, marea noastra descoperire la bordul goeletei Tara a fost ca peste 50% din suprafata de gheata ramasa (aproximativ 4 milioane de kilometri patrati, fata de 14 milioane de kilometri patrati in timpul iernii) este neomogena, fragmentata, gaurita ca o bucata de svaiter, fapt ce grabeste procesul de topire”, a explicat Jean-Claude Gascard.

SPIRALA SCHIMBARILOR CLIMATICE
O a doua observatie importanta a fost ca „efectul de sera nu este singurul res-pon-sabil de procesul incalzirii globale, fi-ind secundat de efectul Albedo, care ma-soa-ra raportul dintre energia solara re-flec-tata de o suprafata si energia solara incidenta”, a mai adaugat oceanograful francez.

Explicatia acestui fenomen con-sta in faptul ca aproximativ 80% din ener-gia solara este reflectata de supra-fe-tele acoperite de gheata sau zapada, comparativ cu doar 10% din energia solara ce este reflectata de apa oceanului. Astfel se intra intr-o spirala a escaladarii feno-me-nu-lui incalzirii glo-bale – cu cat suprafata de gheata este mai mica, cu atat mai pu-ti-na energie solara este reflectata, iar temperatura creste, ducand la reducerea din ce in ce mai accentuata a suprafetei de gheata.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *