Incalzirea globala: Si orasele pot absorbi carbon

Incalzirea globala: Si orasele pot absorbi carbon

Desi sunt asociate doar cu poluarea, orasele pot contribui si ele la combaterea incalzirii climatice, absorbind CO2, principalul gaz cu efect de sera, arata un studiu britanic, mentionat de AFP.
Circa 4% din suprafata Terrei reprezinta zona urbanizata, proportia urmand sa creasca daca se iau in considerare cei aproape 9,5 miliarde de locuitori din 2050, fata de 7 miliarde astazi. Contrar padurilor, orasele nu sunt considerate niciodata posibile “absorbante” de carbon, datorita fotosintezei. Un nou studiu aparut in Journal of Applied Ecology, realizat de Societatea britanica de Ecologie, arata ca orasele pot avea o contributie semnificativa in lupta impotriva incalzirii climei.
Echipa de cercetatori britanici a luat ca model orasul Leicester din centrul Angliei, cu o populatie de 300.000 persoane, care ocupa o suprafata de 73 km2. Ei au masurat capacitatea de absorbtie a CO2 a parcurilor, gradinilor, zonelor industriale parasite, terenurilor de golf, malurilor apelor si au descoperit ca aceste spatii au captat 231.000 tone de carbon. Daca aceasta cantitate ar fi emisa in atmosfera, ar reprezenta echivalentul productiei anuale medii a 150.000 de masini.
“Exista o importanta cantitate de carbon absorbita de vegetatia din orase”, spune cercetatoarea Zoe Davies de la Universitatea Kent (sudul Angliei). Bineinteles ca “absorbantii de carbon” urbani nu vor putea compensa miliardele de tone de carbon emise in lumea intreaga, dar pot contribui la limitarea impactului acestora, mai ales daca se planteaza copaci in loc de arbusti sau peluze cu iarba.
In cazul orasului Lecester, majoritatea spatiilor verzi publice sunt peluze cu iarba. Daca 10% din acesta suprafata ar fi cultivata cu pomi, absorbtia de carbon ar creste cu 12%.
“Daca se planteaza mai multi copaci in zonele urbane, care sa absoarba carbon, trebuie puse tipurile potrivite, in locurile potrivite, ca sa aiba o viata lunga si productiva si, atunci cand copacii vor pieri, va trebui ca ei sa fie inlocuiti”, incheie Zoe Davies.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *