Incalzirea globala si topirea ghetii oceanice in nordul Rusiei au provocat valul de frig

Incalzirea globala si topirea ghetii oceanice in nordul Rusiei au provocat valul de frig

Suna paradoxal, totusi oamenii de stiinta explica iarna grea ce copleseste acum Europa prin topirea unor mari mase de gheata in Arctica, topire ce se datoreaza incalzirii globale a climei.

Caracteristicile complexe ale regimului vanturilor au fost perturbate de topirea banchizei arctice, cred oamenii de stiinta, care considera ca aceasta este explicatia frigului care a afectat Europa in ultimele saptamani si a provocat moartea a peste 200 de persoane.

Topirea ghetii oceanice in nordul Rusiei a determinat perturbari ale sistemelor de presiune a aerului in acesta regiune, ceea ce a generat vanturile puternice ce bat dinspre Siberia si Arctica spre vest.

Conform explicatiilor date de profesorul Stefan Rahmstorf, de la Institutul pentru Cercetari Climatice din Potsdam, Germania, apa Oceanului Arctic, lipsita de gheata, este mai calda decat aerul de deasupra, ceea ce duce la formarea unui sistem de inalta presiune deasupra Marii Barents, care impinge aer rece spre Europa. Volumul ghetii in Marea Barents si Marea Kara, din nordul Rusiei, a fost foarte scazut in iarna aceasta, dar temperaturile au fost mai ridicate decat media obisnuita.

Dr. Vladimir Petoukhov si dr. Vladimir Semenov, de la Institutul din Potsdam, au fost printre primii oameni de stiinta care au emis ipoteza unei legaturi intre topirea ghetii si aparitia unor vanturi reci in Europa.; ei si-au argumentat teoria cu ajutorul unor modele computerizate ce evidentiau aceasta legatura.

Alte studii, realizate la Institutul de Studii Polare si Marine “Alfred Wegener”, din Germania, au confirmat ca exista o relatie intre disparitia ghetii arctice si dezvoltarea unor zone de presiune inalta in regiunea polara, ceea ce influenteaza regimul vanturilor la latitudini mai joase. Atunci cand o mare suprafata a banchizei se topeste, apa astfel “expusa” elibereaza in atmosfera mari cantitati de caldura, incalzind aerul si facandu-l sa se ridice spre straturile superioare ale atmosferei. Curentii de aer ascendenti destabilizeaza atmosfera si afecteaza diferentele de presiune dintre Arctica si zonele mai sudice, modificand regimul vinturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *