Incalzirea globala, sursa unui posibil conflict major UE-Rusia

La summitul NATO de la Bucuresti vor fi discutate noile riscuri de securitate implicate de lupta acerba pentru resursele energetice.

Guvernele tarilor membre UE au fost sfatuite sa se pregateasca pentru un secol de conflicte legate de controlul resurselor, in conditiile in care schimbarile climatice vor deveni motorul unei curse periculoase intre Rusia si Occident pentru controlul vastelor resurse minerale din zona arctica.

Potrivit ziarului britanic „The Guardian”, inaltul reprezentant UE pentru relatii externe si securitate, Javier Solana, si comisarul european pentru politica externa, Benita Ferrero-Waldner, au intocmit un raport de sapte pagini destinat celor 27 de sefi de guvern care vor participa la summitul de saptamana aceasta, de la Bruxelles. Punctele raportului vor fi discutate insa pe larg in cadrul summitului NATO de luna viitoare, de la Bucuresti.

Raportul avertizeaza ca in urmatoarele decenii

este posibila declansarea unor „conflicte semnificative” ca rezultat al competitiei tot mai acerbe privind accesul si controlul asupra resurselor de energie”. Raportul mai arata ca incalzirea globala va atrage probleme de securitate pentru Europa, de la razboaie pentru resurse si pana la valuri de migratie sau radicalizare politica.

Cei doi inalti reprezen-tanti ai politicii externe UE mai avertizeaza cu privire la intensificarea tensiunilor intre saraci si bogati sau intre nord si sud, deoarece incalzirea globala este cauzata in mod disproportionat de zonele bogate din nord si vest, in vreme ce impactul catastrofal se resimte cel mai mult in sudul sarac al planetei.

Instabilitate cauzata de topirea ghetarilor

Oficialii UE au subliniat ca zona arctica risca sa devina un punct generator de mari tensiuni, dupa ce, anul trecut, Kremlinul i-a medaliat pe membrii unei echipe de cercetatori care au infipt steagul Rusiei pe fundul oceanului Arctic. Ultimele evenimente din zona arctica au „consecinte potentiale pentru stabilitatea internatio-nala si interesele de securitate ale Europei”, mai arata raportul.

„Topirea rapida a calotelor polare, in special in zona arctica, deschide noi rute comerciale internationale pe apa. Accesibilitatea tot mai mare la uriasele resurse ale Arcticii schimba dinamica geostrategica a regiunii”, subliniaza documentul. Raportul survine in contextul in care securitatea energetica devine un punct extrem de important pe agenda oficialilor occidentali.

NATO, factor de stabilitate

Pentru prima oara, problema va fi discutata pe larg in cadrul summitului NATO de la Bucuresti. Potrivit „The Guardian”, este posibil ca Alianta Nord-Atlantica sa fie folosita „ca instrument pentru medierea securitatii energetice”. „Vor avea loc discutii despre noile riscuri asupra securitatii, inclusiv lupta pentru energie. Vom incerca sa descoperim zone in care NATO sa poata actiona pozitiv”, a declarat, pentru „The Guardian”, un inalt diplomat al Aliantei.

Avertismentele UE legate de zona arctica se regasesc si in manifestul de 150 de pagini pentru „noul NATO”, realizat de cinci fosti comandanti si inalti oficiali ai NATO. Acesta arata ca zona arctica a creat deja tensiuni minore intre Rusia si Norvegia pe marginea drepturilor de pescuit in jurul arhipelagului Spitsbergen. „Insulele Spitsbergen detin mari resurse de gaze naturale si petrol, in prezent blocate sub stratul inghetat.

Daca incalzirea globala va face ca aceste resurse sa devina accesibile, intre Rusia si Norvegia ar putea avea loc un conflict de proportii. In aceasta criza ar mai putea fi atrase SUA, Danemarca si Canada, care se lupta pentru resurse energetice mari”, arata documentul.

Dupa ce a infipt steagul Rusiei pe fundul Oceanului Arctic, liderul expeditiei rusesti, Artur Cilingarov, a devenit erou intr-un nou tip de razboi, pentru controlul resurselor energetice

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *