Incalzirea globala va face ravagii

Nivelul oceanelor va creste pana in anul 2070 cu o jumatate de metru

Sfarsitul acestui secol va aduce furtuni cu intensitati nemaiintalnite, inundatii ce vor pune in primejdie cel putin 150 milioane de locuitori ai marilor orase aflate pe tarmurile marilor sau oceanelor, iar valoarea totala a bunurilor si infrastructurilor amenintate de catastrofele naturale ar putea atinge 35.000 miliarde de dolari, se arata intr-un studiu recent al Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Schimbarile climatice, cresterea populatiei globului si dezvoltarea urbana se fac responsabile, in principal, de tot acest dezastru. El ar putea fi evitat daca tarile puternic industrializate ar intelege ca gazele cu efect de sera se transforma, pe zi ce trece, in inamicul numarul 1 al Pamantului. Vremea se va inrautati din ce in ce mai mult, iar vanturi puternice si valuri uriase vor putea forta in curand orase ca Atlanta sau New York sa poarte negocieri de supravietuire direct cu natura dezlantuita.

Specialistii apreciaza ca, sub influenta schimbarilor climatice, apele oceanelor vor creste pana in anul 2070 cu cel putin o jumatate de metru. Acest fapt va conduce, inevitabil, la consecinte grave care vor fi resimtite in special de localitatile costiere.

Fata de intensitatea si numarul calamitatilor naturale inregistrate in prezent, in doar cateva zeci de ani, numarul acestora s-ar putea dubla, mai ales in partea estica si sudica a Statelor Unite ale Americii.

Aproximativ o jumatate din populatia expusa inundatiilor provocate de maree si furtuni sau de vanturi de o violenta extrema se afla in zece mari orase ale lumii. Pana in anul 2070, cel mai vulnerabil oras pare a fi Calcutta, urmat de Mumbai, Shanghai, Bangkok si de Miami, singura metropola aflata intr-o tara dezvoltata.

Valoarea bunurilor expuse riscului intemperiilor se ridica in prezent la 400 miliarde dolari. In 2070, s-ar putea cifra la 3.500 miliar-de dolari.

Bangladesh-ul, devastat de ciclon

In timp ce oamenii de stiinta din intreaga lume se afla la Bali si duc batalia impotriva incalzirii globale, din ce in ce mai multe regiuni de coasta cad victime valurilor ucigase. Tarile aflate in pericol, printre care se numara si Papua Noua Guinee, si-au trimis reprezentantii la summitul de la Bali pentru a cere ajutorul tarilor participante. „Nu avem masini si nici macar un aeroport. Suntem victimele gazelor cu efect de sera emise de tarile puternic industrializate”, a spus, in cadrul conferintei, Ursula Rakova, reprezentanta locuitorilor care traiesc pe una dintre insulele aflate la est de Papua.

La 15 noiembrie, sudul Bangladesh-ului a fost devastat de ciclonul Sidr. Au murit peste 4.000 de oameni, iar pagubele sunt imense: 564.000 de case distruse, alte 200.000 care nu mai pot fi locuite si 885.280 de locuinte care necesita reparatii.

Stricaciunile cauzate de ciclon reprezinta pierderi de 1,5 miliarde de dolari. Pentru a ajuta aceasta tara, care se numara printre natiunile cel mai slab dezvoltate de pe glob, comunitatea internationala a promis ca va trimite pentru zonele afectate 470 milioane de dolari.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *