Incalzirea oceanului Atlantic, legata de praful din Sahara si de vulcani

Acceleratia incalzirii oceanului Atlantic din ultimii 30 de ani se explica, in mare parte, diminuarii furtunilor de nisip din Sahara si activitatii mai reduse a vulcanilor de la tropice, potrivit unui studiu publicat joi in Statele Unite.
furtuna de nisip
Cercetatorii au combinat informatiile satelitare despre praf si despre alte particule din atmosfera care alcatuiesc ecranul solar, cu modele climatice pentru a evalua efectele asupra temperaturii de la suprafata oceanului Atlantic.

Ei au putut calcula incalzirea oceanului din ultimii 26 de ani si impactul asupra temperaturii dupa schimbarile din furtunile de nisip din Africa si activitatile vulcanice, mai ales cele ale vulcanului El Chichon din Mexic din 1982 si ale lui Mont Pinatubp din Filipine, din 1991.

„O mare parte din cresterea temperaturilor de la tropicele Atlanticului din ultimii 26 de ani – un sfert de grad pe deceniu, in medie – nu se poate explica decat printr-o diminuare a furtunilor de nisip si a activitatii vulcanice”, spune Amato Evan, un climatolog de la Universitatea Wisconsin, principalul autor al studiului publicat in revista Nature pe 26 martie.

„Combinarea acestor factori explica in jur de 70% din aceasta crestere”, a precizat climatologul.

O crestere modesta ar putea avea un impact important asupra frecventei si intensitatii ciclonilor care se formeaza, in principal, in ape mai calde, explica cercetatorul.

Diferenta de temperatura a oceanului din 1994, an cu o mica activitate ciclonica si din 2005, un an care a batut recordul furtunilor tropicale si uraganelor, nu a fost decat de jumatate de grad.

Rezultatele acestui studiu conduc la ideea ca doar 30% din cauzele cresterii temperaturii Atlanticului sunt legate de incalzirea globala.

„Prin aceasta cercetare aflam ca incalzirea globala nu poate creste atat de mult temperaturile, de una singura”, arata Amato Evan.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *