Agricultorii care incendiaza miristile risca sa piarda subventiile

Agricultorii care incendiaza miristile risca sa piarda subventiile

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si Garda Nationala de Mediu au semnat un protocol de colaborare privind actiunile de monitorizare a modului de respectare de catre fermieri a bunelor conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente.
In lipsa unor minime masuri sau dotari de prevenire a eventualelor incendii este interzisa arderea nesupravegheata a vegetatiei ierboase uscate, frunzisului si resturilor rezultate de la curatirea arborilor. Avertizarea este lansata ca urmare a perpetuarii practicilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale prin incendiere, cat si amploarei pe care fenomenul a capatat-o in ultima perioada. “Eliberarea terenului prin incendiere nu se sanctioneaza doar contraventional, APIA putand retrage sprijinul financiar pe suprafata sau, in functie de gravitatea, amploarea si persistenta fenomenului, sa reduca marimea platilor. In acest context, institutia noastra impreuna cu IGSU vor identifica persoanelor fizice si juridice care nu respecta standardele pentru mentinerea continutului optim de materie organica din sol si le vor tragere la raspundere”, a mentionat Bogdan Dumitrascu, directorul executiv adjunct al APIA Calarasi.

Fermierii nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor

Potrivit GAEC 5, nu este permisa arderea miristilor si resturilor vegetale pe terenul arabil, iar obiectivul acestei conditii este mentinerea materiei organice in sol, prin aplicarea masurilor de gestionare minima a miristilor. Agricultorul care utilizeaza teren arabil nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare. In situatia in care exista sesizari, echipele de control ale APIA Calarasi se deplaseaza in teren si intocmesc rapoarte preliminare de control privind respectarea/nerespectarea GAEC 5 si/sau GAEC 8, conform procedurii de control pe teren, aplicabila sesizarilor, cu datele de identificare ale fermierului verificat, parcela verificata, schita cu masuratorile executate, constatari rezultate in urma verificarilor si fotografii de la fata locului. Agricultorilor, care nu respecta aceste conditii, li se vor aplica reduceri la suma totala de plata, conform modului de aplicare a reducerilor si excluderilor pentru nerespectarea GAEC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *