Incepe goana dupa afacerile cu energie verde

In ultimii ani interesul pentru afacerile cu energie regenerabila a crescut de-a dreptul exponential. De la an la an, tot mai multi intreprinzatori vor sa construiasca hidrocentrale, turbine eoliene, campuri de panouri solare sau centrale bazate pe biomasa.
Din pacate, in afara de cateva microhidrocentrale reconditionate, cateva eoliene in Bistrita-Nasaud si Tulcea si cateva panouri solare montate pe ici pe colo, nu am prea vazut proiecte private in acest domeniu. Desigur, un impediment major a fost de fiecare data costul unei investitii in sectorul energetic. Luand in calcul ca o turbina eoliana poate sa coste chiar si un milion de euro, stacheta se pare ca a fost prea sus pana acum pentru investitorii autohtoni. Desigur, liberalizarea tarzie a pietei energiei si absenta unui cadru legislative care sa incurajeze consumul de energii regenerabile au franat mult timp demarajul acestui sector economic.

Intre timp destui intreprinzatori au simtit afacerea si cauta finantari – cat mai nerambursabile posibile – pentru proiecte energetice. Vestea buna este ca acestea exista, insa nu intotdeauna pentru ceea ce si-ar dori beneficiarii. In cadrul Programului Operational Sectorial pentru Cresterea Competitivitatii Economice exista in cadrul axei pentru imbunatatirea sistemului energetic si dezvoltarea durabila a sistemului energetic o linie de finantare dedicata valorificarii surselor regenerabile de energie. Solicitantii -autoritati publice sau operatori economici din sectorul energetic – pot finanta proiecte cu in valoare de pana la 4 milioane de euro. Desigur ca acestea presupun si o investitie semnificativa din partea solicitantilor de finantare, care poate ajunge pana la 50% din valoare proiectului. Pentru intreprinzatori cu putere financiara mai redusa, Programul National pentru Dezvoltare Rurala va finanta proiecte de energie regenerabila cu valoare maxima de 200.000 de euro. Pe langa aceste fonduri care sunt destinate specific producerii de energie regenerabila, mai putem gasi, „printre randuri”, si alte surse din care sa valorificam sursele regenerabile de energie. Tot Programul National pentru Dezvoltare Rurala acorda fonduri pentru dotarea cladirilor publice cu echipamente de energie regenerabila. Si in fiecare dintre ghidurile de finantare publicate pana acum pentru fondurile structurale se mentioneaza cresterea eficientei energetice ca deziderat al programului respectiv. Deci, in masura eligibilitatii, orice investitie poate fi dotata cu echipamente de energie regenerabila eficienta.

Oricum, este loc pe piata pentru destule proiecte, chiar si fara finantare nerambursabila, avand in vederea ca pana in 2010 ar trebui sa se consume la nivel national 21,4 TWh de energie regenerabila. Iar in momentul de fata utilizam spre exemplu doar aproximativ 1000 – 1500 de KWh de energie eoliana, fata de potentialul total national care este de 8TWh/an.

Sursa: 1001 Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *