Incet, dar sigur, agricultura ecologica infloreste si la noi

A fost aprobat? marca na?ional? pentru produsele agroalimentare ecologice din Republica Moldova
Agricultura ecologica capata popularitate in Romania

Incet, dar sigur, agricultura ecologica infloreste si la noi. Tot mai multi producatori vad o afacere in productia de legume si fructe cu certificat eco. Chiar daca preturile sunt si cu 30% mai mari decat in piete, cererea de alimente 100% naturale e in crestere la noi in tara. Si exporturile merg bine de ceva timp.
Marin Dumbrava si-a cumparat un hectar de pamant intr-o comuna de langa Bucuresti, acum sase ani. De atunci a inceput sa cultive legume si fructe ecologice. Investitia initiala a fost de 10.000 de euro. A obtinut si certificat eco, iar acum are toata gama de produse. Din acest an, a inceput sa-si dezvolte si mai mult afacerea – la cererea clientilor, vinde si oua ecologice.
Legumele si fructele ecologice se vand direct la ferma sau prin contract anual cu producatorul.

Pretul este de minim 30 de lei, pentru cel mai mic cos. Transportul costa inca 6 lei. Dar afacerea merge, spune producatorul. Are in medie 40 de clienti pe luna, din care isi acopera costurile. Pana acum n-a indraznit sa spere, dar, din acest an, se poate gandi si la profit. Alimentatia bio e din ce in ce mai populara la noi.
In alt colt de tara, in zona Aradului, un producator de legume si fructe ecologice a preluat un alt model de functionare – de la francezi. Vinde numai pe baza de contract. Iar clientii suporta o parte din costurile productiei. Platesc in avans, dar apoi se bucura, cat e sezonul de lung, de recolta.
In continuare, insa, peste 90% din produsele bio produse la noi merg la export, in Germania, Italia, Spania, Marea Britanie si tarile nordice.
Anul trecut, exporturile bio au atins un nivel record de 100 de milioane de euro. Din acest an, oficialii de la agricultura vor sa sprijine culturile ecologice si ofera fermierilor un sprijin banesc de 400 euro pe hectar. Incomparabil insa cu cel oferit agricultorilor, peste hotare. Grecii, de exemplu, primesc pentru un hectar 600 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *