Incident nuclear la Kozlodui. „Radiatiile n-au ajuns in atmosfera”

Autoritatile bulgare dau asigurari ca nu exista niciun motiv de ingrijorare

Personalul de la unul dintre reactoarele centralei nucleare a fost evacuat in urma unor scurgeri radioactive. Bucurestiul si Sofia anunta insa ca nu exista motive de ingrijorare.

Personalul de la un reactor al centralei nucleare bulgaresti Kozlodui, de pe malul sudic al Dunarii, a fost evacuat partial marti din cauza cresterii usoare a nivelului de radiatii. Centrala nucleara de la Kozlodui se afla in apropierea granitei cu Romania si la 320 de kilometri de Bucuresti. Razele gamma din zona izolata a reactorului au depasit limita cu 10%. Reactorul fusese inchis, pentru reparatia anuala si pentru realimentare, pe 24 aprilie si a fost desigilat in dimineata zilei de marti, 26 aprilie, moment in care s-a produs emisia de gaze.

Autoritatile bulgare au facut public incidentul la 24 de ore de la producere si au dat asigurari ca nu s-a inregistrat o crestere a radiatiilor in afara zonei inchise ermetic a reactorului. Niciunul dintre muncitori nu a fost expus si situatia a fost remediata in scurt timp.

Acelasi apel la calm il transmit si autoritatile romane, care dau asigurari ca termenul de „incident” este exagerat pentru ceea ce s-a intamplat marti la Kozlodui: „Nu exista niciun motiv de ingrijorare. Este o anomalie care s-a intamplat in timpul opririi planificate pentru revizie tehnica si pentru reincarcare cu combustibil a reactorului. Totul s-a produs in interiorul unei anvelope si aceasta emisie nu a iesit in atmosfera. Nu are cum sa afecteze in nici un fel. Nu exista niciun semnal de alarma, se pot intampla asemenea anomalii in timpul lucrarilor de mentenanta, fara niciun efect”, a explicat pentru Romania Libera presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Borbala Vajda.

Kozlodui, pregatita pentru testele UE

Cu doar o zi inainte de problema aparuta la Kozlodui, directorul centralei din tara vecina, Konstantin Dimitrov, declara ca ambele reactoare functionale sunt pregatite pentru testele decise de Uniunea Europeana dupa accidentul din Japonia. „Centrala noastra este cea mai controlata din Europa. (…) Intre 2000 si 2008, reactoarele 5 si 6 au trecut printr-o modernizare importanta”, a declarat Dimitrov, citat de AFP.

Cele doua reactoare sunt singurele functionale ale centralei, dupa ce patru au fost inchise in perioada 2000-2006, in urma conditiilor impuse de Comisia Europeana pentru aderarea Bulgariei la UE.

Reactoarele 5 si 6 de la Kozlodui, singura centrala nucleara din Bulgaria, urmeaza sa fie inchise in 2017, respectiv 2019, dar guvernul de la Sofia spera sa le modernizeze si sa extinda functionarea lor cu inca 20 de ani.

Intre timp, Bulgaria a demarat constructia unei alte centrale, la Belene, localitate aflata la numai 15 kilometri de Zimnicea si la alti 100 de kilometri de capitala Romaniei. Lucrarile au fost inghetate insa la inceputul acestei luni. Motivul oficial pentru intreruperea lucarilor a fost dificultatea obtinerii de fonduri, dar presa internationala a vorbit si despre temeri legate de siguranta, in urma dezastrului de la Fukushima.

WikiLeaks, 2006: Bulgaria nu e transparenta

La o zi dupa incidentul de la Kozlodui, Wikileaks a facut publica o telegrama a Ambasadei SUA la Sofia, in care Bulgaria era acuzata ca nu dadea dovada de transparenta in legatura cu functionarea centralei nucleare de la Kozlodui.

„Pe 1 martie 2006, autoritatile bulgare au descoperit ca mai multe bare de combustibil pastrate pentru oprirea reactorului intr-o situatie de urgenta erau inoperabile in cursul unei actiuni de reducere a puterii reactorului. Desi AIEA a caracterizat incidentul ca find unul minor, Guvernul bulgar a pastrat tacerea in legatura cu acest incident. Abia dupa ce presa germana a speculat ca in Bulgaria era sa se repete scenariul de la Cernobil (Ucraina), oficialii bulgari au fost obligati sa explice ce se intamplase”, preciza ambasada americana de la Sofia pe 19 mai 2006, potrivit WikiLeaks.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *