Incinerare sau reciclare: dilema cu care se confruntă Danemarca

Amager Bakke, noua uzină de incinerare a deșeurilor din Copenhaga, este nevoită să recurgă la importul de deșeuri pentru a putea funcționa la capacitate normală. Operând în perimetrul unuia dintre liderii UE în materie de bune practici în domeniul reciclării, uzinele de incinerare a deșeurilor din Danemarca sunt puse în dificultate, neavând suficient gunoi de ars. În ciuda faptului că Danemarca este cel mai mare producător de deșeuri per capita din UE, capacitatea domestică de incinerare a deșeurilor depășește cu mult nevoile societății daneze. Cum de s-a ajuns la această situație?

În timp ce UE depune eforturi considerabile pentru a stimula țările membre să promoveze activ reciclarea și să prevină generarea de deșeuri, țări precum Danemarca au ales totuși să investească sume enorme în noi uzine de incinerare. Danemarca avea ocazia perfectă de a renunța la soluția incinerării deșeurilor în favoarea creșterii capacității de reciclare, întrucât mai bine de jumătate dintre uzinele sale de incinerare necesită înlocuire, fiind mai vechi de 25 de ani. 

În ciuda presiunilor din partea activiștilor de mediu, care au folosit exemple locale pentru a demonstra că reciclarea și reutilizarea deșeurilor reprezintă soluții viabile pentru viitor, oficialitățile au decis totuși să construiască incineratorul de mare capacitate – Amager Bakke. Dimensiunile și tehnologia de ultima generație folosită au ridicat costurile de construcție la 540 de milioane de euro pentru cele 5 municipalități care o dețin. Perioada de amortizare a costurilor de constructie este de 30 de ani, timp în care împrumutul contractat va fi rambursat gradual, din facturile consumatorilor, dar și din comisioanele de prelucrare a deșeurilor și din închirierea pantei care acoperă tevile de alimentare cu căldură ale orașului, către un operator privat, care a fost transformată într-o pârtie de schi.

Uzina funcționează deja de un an și jumătate, la doar 200 de metri distanță de cele mai apropiate blocuri rezidențiale. Cu cei 91 de metri înălțime, Amager Bakke este cu doar 15 metri mai joasă decât Palatul Christiansborg care găzduiește parlamentul danez. Anul trecut, Amager Bakke a gestionat 451.321 tone de deșeuri, dintre care 30.000 au fost importate din Regatul Unit și Irlanda. Energia electrică produsă a fost suficientă pentru alimentarea a 30.000 de case și încălzirea a circa  72.000.

Deși uzina Amager Bakke este mai mare decât era necesar, constructorii au motivat necesitatea dimensiunilor sale pe faptul că în viitor aceasta va înlocui multe alte uzine mai vechi și va deservi o populație mai numeroasă, populația Copenhagăi crescând, în medie, cu 1000 de locuitori pe lună.

Danemarca are o tradiție îndelungată de incinerare a deșeurilor pentru a produce energie electrică, însă în ultimii ani procentul deșeurilor reciclate a crescut și el considerabil. În 2015, spre exemplu, 69% dintre deșeurile produse în Danemarca au fost reciclate, în timp ce doar 26% au fost incinerate. Deși îmbucurător din punct de vedere al sănătății mediului înconjurător, aceste statistici nu sunt deloc o veste bună pentru marile uzine de incinerare. Drept răspuns, acestea au anunțat deja că plănuiesc să suplimenteze cantitatea de deșeuri pentru ardere din Regatul Unit, Germania, Olanda, Irlanda și Italia, stabilind ținte de import între 50.000 și 90.000 de tone de deșeuri pe an. 

Incineratorul Amager Bakke văzut de la distanță. Imaginea a fost preluată de pe https://www.visitcopenhagen.com.

ONG-urile de mediu s-au opus construcției uzinei Amager Bakke, însă nu au putut împiedica demararea proiectului. Chiar dacă există opinii care susțin că producerea energiei electrice din deșeuri este o alternativă la arderea copacilor sau cărbunelui, asta nu poate nicidecum să însemne că arderea deșeurilor este o soluție ecologică. Dimpotrivă, incinerarea deșeurilor va trebui treptat defazată în favoarea reciclării și a măsurilor de prevenire a generării de deșeuri, chiar dacă acest lucru va dezavantaja anumite industrii. 

Din păcate, susținerea uzinelor precum Amager Bakke descurajează cultivarea unui comportament responsabil în rândul cetățenilor, precum și dezvoltarea industriei de reciclare. Aceste uzine pot funcționa doar dacă sunt alimentate constant cu deșeuri, ceea ce înseamnă că atât timp cât oficialitățile se vor concentra pe menținerea lor în funcțiune, eforturile privind intensificare măsurilor de prevenție și de reciclare vor avea inevitabil de suferit. 


Acest articol a fost tradus și adaptat pentru Ecomagazin. Articolul original a fost scris de ANCA GURZU pentru Politico și este disponibil la următorul link. Orice neconcordante între versiunea în engleză și traducerea/adaptarea în limba română se va rezolva prin referirea la versiunea în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *