Independenta energetica, vis sau realitate?

Independenta energetica, vis sau realitate?
Independenta energetica, vis sau realitate?

Vom putea ajunge vreodata la un consum energetic bazat doar pe resursele proprii? O tinta greu de atins cu toate ca rata de dependenta este in continua scadere.

Din resursele proprii, Romania isi asigura peste 80% din consumul energetic (gaze naturale, energie si produsele petroliere). Suntem printre statele europene cu cea mai mica rata de dependenta, insa resursele energetice sunt pe terminate. Mai avem rezerve sigure de titei pentru aproximativ 23 de ani, iar asta in situatia in care necesarul de produse petroliere este asigurat in proportie de 60% din importuri, mai exact titei cumparat din strainatate si prelucrat in Romania. In ceea ce priveste gazele naturale, specialistii avertizeaza ca rezervele actuale se pot epuiza intr-o perioada de 14 ani. Deznodamantul nu este insa atat de tragic, intrucat exista mari sanse sa fie descoperite noi zacaminte, mai ales in Marea Neagra, la care principalii jucatori nu au avut acces pana acum din cauza tehnologiei.

Export record de electricitate

Daca la titei si gaze naturale suntem inca dependenti de importuri, in ceea ce priveste energia electrica stam bine. Romania este exportator net de electricitate, ba mai mult in 2014 a fost inregistrat si un export record de 7,4 TWh. Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece intrucat in 2012, pentru prima data in ultimii 15 ani, Romania a fost importator net de energie. Perspective bune exista in acest sector, avand in vedere planurile anuntate in noi unitati de productie (reactoarele 3 si 4, hidrocentrala Tarnita), insa vechimea capacitatilor de productie pe baza de carbune si liniile de interconexiune cu statele vecine sunt inca puncte negre, care ar trebui rezolvate.

Andrei Gerea: “Nu cred ca este loc de investitii pripite in energie”

In continuare energofagi

Totusi, ramanem pe ultimele locuri in Europa atunci cand vine vorba de eficienta energetica. Indicatorul reprezentativ privind eficienta de utilizare a energiei la nivel national este intensitatea energetica, respectiv consumul de energie pentru a produce o unitate de produs intern brut. Chiar daca, in perioada 2007-2012, intensitatea energetica a industriei romanesti s-a redus cu circa 40%, indicatorii privind intensitatea energetica au in continuare valori peste media UE, plasand Romania in randul celor mai energointensive tari din Europa. „Intensitatea energetica in Romania este aproape dubla fata de media europeana. Ceea ce inseamna ca Romania si-ar putea dubla PIB-ul, fara a necesita resurse energetice suplimentare“, sustine Radu Craciun, economistul-sef al BCR. Cele mai energofage sectoare ale Romaniei, conform expertilor BCR, sunt: industria producatoare de otel si cea de aluminiu, producatorii de mase plastice si cei de hartie.
23 de ani ne-ar mai ajunge rezervele actuale de petrol

14 ani ne mai ajung resursele actuale dovedite de gaze naturale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *