Indexul Societatii Durabile – Romania

pungiDaca am incerca sa raspundem la o intrebare precum cea legata de nivelul de durabilitate al societatii in care traim, am putea incerca sa formulam diferite raspunsuri mai mult sau mai putin obiective. Fiecare dintre noi percepe realitatea intr-un mod diferit si cu atat mai mult, nivelul de dezvoltare individual si al societatii in general este supus aceluiasi criteriu individual de evaluare.

Totusi, existe numeroase studii si analize facute la nivelul societatii care incearca sa surprinda cat mai bine si cat mai corect nivelul dezvoltarii unei comunitati, unei regiuni sau a unei tari. Aceste analize sunt foarte utile deoarece permit evidentierea nevoilor stringente ale societatii respective si dau posibilitatea utilizatorilor lor de a folosi rezultatele acestora in procesele de planificare ulterioare.

Un  asemenea studiu a fost facut si in Romania, de catre Fundatia pentru o Societate Durabila din Olanda, impreuna cu firma de consultanta Greeen Partners din Cluj-Napoca, alaturi de Ministerul Mediului, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Institutul National de Statistica. In cadrul unui proiect mai amplu, denumit Romania, catre o societate durabila, au fost dezvoltate si elaborate doua studii. Primul reprezinta o analiza a societatii romanesti in ansamblul sau privind nivelul de dezvoltare durabila. Acest studiu s-a materializat prin editarea publicatiei „Indexul Societatii Durabile – Romania- 2008”, publicatie ce suprinde realitatile romanesti din perspectiva unui set de indicatori care suprind atat aspectele legate de calitatea vietii cat si cele legate de epuizarea resurselor si cele legate de protectia mediului inconjurator. Metodologia folosita in cadrul acestui Index este recunoscuta la nivel mondial si ea cuprinde 22 de indicatori, grupati in cinci categorii. Pentru facilitatea accesului a unui numar cat mai mare de persoane interesate, fiecarui indicator i s-ar atribui un scor. Astfel, pe o scala de la 0 la 10, unde 10 reprezinta maximum de durabilitate posibil iar 0 lipsa totala a durabilitatii,  Romania a obtinut un scor de 5,7.

Anul acesta am continuat analiza societatii romanesti realizand o analiza a regiunilor de dezvoltare a Romaniei. Am colectat date despre fiecare regiune si am realizat un Index Reginal al Societati Durabile-Romania-2009. Conceptual, am pastrat acelasi set de indicatori pentru fiecare regiune. Conform rezultatelor, regiunea de dezvoltare Nord-Vest a obtinut cel mai mare scor (6,2) dintre toate cele 8 regiuni ale Romaniei.

Ambele publicatii pot fi descarcate de pe pagina electronica a proiectului www.romaniadurabila.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *