Indonezia vrea sa devina lider mondial in geotermie

Indonezia, tara in care se afla cei mai multi vulcani in activitate, intentioneaza sa devina lider mondial in geotermie, o energie curata si reciclabila, dar care nu atrage foarte multi investitori din cauza costurilor ridicate de exploatare.Indonezia

Fiind situata de-a lungul „Cercului de foc al Pacificului”, Indonezia are in subsol o adevarata centrala de energie datorita celor 150 de vulcani de pe teritoriul sau. Expertii estimeaza ca aceasta tara detine 40% din rezervele geotermale mondiale, adica 27.000 de megawati (MW).

Totusi, pentru moment, arhipelagul se afla abia pe locul trei in lume in ceea ce priveste capacitatea de producere a energiei geotermale, dupa Statele Unite si Filipine, cu 1.189 MW (2% din consumul sau energetic).

Potrivit AFP, Jakarta intentioneaza sa mareasca productia de energie geotermala la 4.000 MW pana in 2014. Acest obiectiv a fost fixat inaintea summitului asupra climatului de la Copenhaga, in cadrul planului Indoneziei de a-si reduce cu emisiile de gaze cu efect de sera cu 26% pana in 2020.

„Toata lumea stie ca energia geotermala este mai curata decat gazul sau decat petrolul”, pentru ca nu genereaza nici gaze cu fect de sera, nici deseuri poluante, a punctat responsabilul acestui sector din cadrul Ministerului indonezian al Energiei, Bambang Setiawan.

Pana in prezent, a patra cea mai populata tara din lume (235 de milioane de locuitori) a raspuns la cresterea puternica a cererii de electricitate prin construirea de centrale pe carbune, o materie care se gaseste din plin pe teritoriul sau.

In plus, acest tip de energie implica investitii de doua ori mai ieftine decat cel geotermal.

In prezent, sunt exploatate doar 15 situri din cele 250 de potentialele zacaminte situate pe marile insule vulcanice ale arhipelagului, deoarece investitorii sunt indepartati de faptul ca lansarea unui proiect geotermal dureaza pana la zece ani.

„Faza de explorare dureaza intre trei si cinci ani, studiile de fezabilitate si finantarea, un an, iar constructia centralei si a infrastructurilor, trei ani”, a explicat Herman Darnel Ibrahim, un expert indonezian.

Fiind favorabila energiei geotermale, Banca Mondiala i-a acordat, in luna martie a acestui an, Indoneziei un ajutor de 400 de milioane de dolari care „sa o ajute sa isi reduca apelarea la energiile fosile”.

In prezent, 20 de tari produc electricitate cu ajutorul caldurii din subsolul terestru, printre care si Islanda, care foloseste aceasta resursa naturala ca mijloc principal de producere a energiei electrice.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *