Indonezienii fug din calea vulcanului

0
87

Peste 34.000 de indonezieni au fugit din calea vulcanului Sinabung, nordul Insulei Sumatra, care a erupt duminica, dupa peste 400 de ani de inactivitate, relateaza agentia Reuters.

O a doua eruptie – mai puternica decat prima – a avut loc luni, dar ieri circa 7.000 de localnici s-au intors la casele lor, desi autoritatile i-au avertizat ca pericolul nu a trecut.

Un fotograf al Reuters prezent la fata locului a povestit ca oamenii s-au intors acasa, purtand masti de oxigen. Ainun Nasution, care locuieste chiar la poalele vulcanului, a declarat ca i-a fost teama ca-si va pierde recolta de varza si de ardei. Fumul si cenusa au fost proiectate pana la 2.000 de metri deasupra craterului.

Din aceasta cauza, mai multe curse aeriene interne si una spre Europa au fost anulate ieri, iar altele au fost intarziate. „Echipa noastra colaboreaza cu responsabilii locali pentru a supraveghea situatia”, a afirmat Surono, directorul Centrului de alerta din Indonezia, care a adaugat ca-i este imposibil sa precizeze ce se va intampla in zilele urmatoare.

Cum vulcanul nu a mai erupt din anul 1600, specialistii nu au la indemana date pentru a face previziuni. Pe de alta parte, Surono a tinut sa linisteasca populatia, respingand zvonurile potrivit carora eruptiile reprezinta „o avanpremiera” pentru un cutremur puternic in perioada imediat urmatoare. Arhipelagul indonezian are peste 70 de vulcani activi, aflandu-se pe Cercul de Foc al Pacificului, cea mai activa zona vulcanica de pe Terra.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here