Indragostit de pamant si natura nu s-a gandit niciodata sa plece din tara

Indragostit de pamant si natura nu s-a gandit niciodata sa plece din tara

Indragostit de pamant si natura nu s-a gandit niciodata sa plece din tara

In timp ce o mare parte dintre moldoveni pleaca peste hotare ca sa castige bani pentru a-si intretine familiile, unii conationali de-ai nostri raman acasa si demonstreaza ca bani pot fi castigati si aici.

Altoieste butasi de diferite soiuri de vita-de-vie si nuci, creste diferite specii de iepuri, are cativa stupi de albine si face sute de kilograme de vin anual. Iata acesta este profilul unui gospodar din R. Moldova. De toate aceste reusite se bucura Nicolae Matei, un barbat din satul Vorniceni, Straseni, care este indragostit de pamant si de natura si care nu s-a gandit niciodata sa plece din tara in cautarea unei vieti mai bune.

Daca in mai multe tari europene, oamenii doar viseaza sa aiba o gospodarie mare cu gradina, animale si pasari, atunci in R. Moldova acest lucru este realizabil, insa oamenii nu-si prea doresc acest lucru.

Nicolae Matei, agricultor din satul Vorniceni, Straseni

Datele arata ca multe sate raman practic goale, iar oamenii, indeosebi tinerii, se muta la oras sau pleaca la munca peste hotare. In acest material va vom prezenta un gospodar care este convins ca tot ce are pe langa casa i-ar asigura existenta si n-ar avea nevoie sa mearga dupa cumparaturi la piata.

Profilul unui gospodar moldovean

L-am gasit pe Nicolae Matei in sera din curtea casei sale, unde impreuna cu mai multi lucratori pregatea, pentru comercializare, butasi altoiti de vita-de-vie. Un om simplu si foarte comunicabil, care s-a oferit sa ne povesteasca cum s-a indragostit de aceasta activitate.

Din cate isi aminteste barbatul, atunci cand a decis ca va studia o specialitate legata de agricultura, parintii au incercat sa-l opreasca si i-ar fi sugerat sa-si aleaga o profesie unde l-ar putea vedea in fotoliu, cu cravata la gat si nu cu mainile murdare si crapate de la prelucrarea pamantului. In pofida neclaritatilor, pe atunci, tanarul Nicolae Matei a decis ca vrea sa munceasca in acest domeniu si nu a tinut cont de sfatul parintilor. Nici dupa mai bine de 30 de ani, barbatul nu regreta ca s-a orientat catre agricultura.

„Din aceasta activitate mi-am asigurat familia cu bani si cu mancare. Feciorii si-au facut studiile la universitate. Sunt multumit de tot ce-am realizat”, subliniaza gospodarul.

Vorniceanul are trei fii si sapte nepotei. Unul dintre feciori lucreaza la Ministerul de Interne, iar alti doi sunt cameramani.


Placerea de a altoi butasi de vita-de-vie

In satul Vorniceni locuiesc circa 5 mii de oameni, iar pe gospodarul Nicolae Matei il cunoaste fiecare. Satenii il descriu ca pe un om gospodar care a muncit toata viata. Primarul localitatii, Ion Luchian spune ca el este unul dintre cei mai buni agricultori din zona, aceasta pentru ca altoieste si creste de mult timp butasi de vie si copacei de nuc.

Dupa cum ne povesteste si Nicolae Matei, altoirea butasilor de vie este ocupatia sa de baza si o practica mai bine de trei decenii. Aceasta activitate consta in combinarea diferitor sorturi de vita-de-vie pentru a obtine un produs mai bun. Astfel, de-a lungul timpului, gospodarul a altoit sorturi destinate pentru producerea vinului, albe sau negre, timpurii sau tarzii, cu sau fara seminte, dar si soiuri de colectie. Potrivit agricultorului, productia obtinuta este realizata in sectorul privat.

„Vin oameni din sat si solicita cate 2-3 butasi ca sa-i sadeasca pe langa casa. Atunci cand cresc, acestia infrumuseteaza curtea. Preturile variaza intre 15 lei pentru majoritatea sorturilor si 25 de lei pentru cele de colectie”, subliniaza agricultorul.

Altoieste si creste copacei de nuc

Acum cinci ani, agricultorul a inceput sa altoiasca si sa creasca copacei de nuc. Barbatul a inteles ca solicitarile fata de aceasta productie vor creste si dupa cum recunoaste el acum, nu a dat gres.

„Anual avem foarte multe comenzi, de aceea altoim si crestem intre 6 si 7 mii de copacei. Cand acestia ajung la un metru inaltime, ii vindem cu 100 de lei bucata. Un nuc altoit creste mai repede ca unul obisnuit si de regula rodeste dupa doar patru ani de cand a fost sadit”, mai explica Matei.

Pentru prelucrarea pamantului, gospodarul are si propriul sau tractor pe care l-a cumparat cu ajutorul subventiilor.

„Albinele si iepurii sunt hobby-urile sotiei, iar vinul este placerea mea”

In gradina din fata casei lui Nicolae Matei am gasit si cativa stupi de albine, de la care spune barbatul, extrage peste 100 de kg de miere anual. „De albine mai mult are grija sotia mea. Chiar daca nu avem multi stupi, oricum productia pe care o obtinem ne ajunge si nu suntem nevoiti sa cumparam miere de la piata. De aceea, le recomand tuturor sa-si deschida o mica afacere”, subliniaza increzut vorniceanul.
Am observat ca in curtea sa, omul are si multi iepuri, iar in cotet creste si zeci de pasari.

Potrivit lui, sotia sa iubeste iepurii pentru ca sunt linistiti. Ei cresc mai multe specii, iar carnea nu o comercializeaza, ci o lasa pentru consum copiilor si rudelor. Datorita pasarilor pe care le creste in gospodarie, Nicolae Matei spune ca nu are nevoie sa-si cumpere carne de la piata.

Ca orice gospodar, omul ne-a prezentat si beciul unde pastreaza cele 1.500 de litri de vin, zeci de conserve, multe legume si fructe. Din entuziasmul cu care ne-a vorbit, am inteles ca-i place foarte mult sa produca vin curat, cu care ulterior ii serveste pe cei apropiati.

Anual, Nicolae Matei altoieste intre 30 si 40 de mii de butasi de vita-de-vie, dar pe piata ajung doar 10-15 mii, aceasta pentru ca multi nu sunt compatibili si se usuca. Aproape jumatate din banii castigati sunt reinvestiti.  5 Mai 2014 - Sursa: Timpul.mdArticole recente:
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Protectia Mediului
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Stop Abandonului
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016