Indulcitor cancerigen

CE BEM, CE MANCAM – Zaharina si ciclamatul prezinta riscuri mari pentru sanatate
Produsul analizat este folosit in general de persoanele care au grija de silueta lor, dar si de cei care sufera de diabet. Specialistul nostru nu le recomanda indulcitorul nici macar acestora, din cauza ingredientelor folosite.

Clio este un indulcitor pe baza de zaharina si ciclamat. In compozitia sa intra: „indulcitori: ciclamat de sodiu E 952 – 57,8%, zaharina – E 954 15,5%, agent de afanare: bicarbonat de sodiu – E 500 13,7%, acidifiant: acid citric monosodic E 331 (citrat monosodic) – 13,0%”.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie produsul analizat: „Indulcitor pe baza de edulcoranti chimici de sinteza acalorigeni, care contine si trei surse de sodiu: E 952, E 500 si E 331”.

Produsul analizat poate avea efecte negative din cauza continutului de zaharina, care este incadrata de Institutul American de Cercetari al Cancerului in grupa 2B ca agent cancerigen, doza zilnica admisa fiind de 2,5 mg/ kg corp. Mai mult, specialistul nostru atrage atentia ca zaharina poate interfera cu procesul de coagulare a sangelui, cu glicemia si cu functiile digestive, perturbandu-le. Ciclamatul de sodiu, E 952, a fost incadrat si el de acelasi prestigios institut de cercetari in categoria aditivilor cancerigeni, insa intr-o grupa mai mica de risc – grupa 3. Doza zilnica admisa pentru consumul de ciclamat a fost stabilita la 11 mg/ kg corp, exprimata in acid ciclamic. Acest aditiv este fara valoare nutritiva. Ceilalti doi aditivi alimentari utilizati pentru acest produs sunt considerati in general ca fiind inofensivi: acid citric monosodic – E331 si bicarbonat de sodiu – E500.

CONCLUZII. Din cauza continutului ridicat de edulcoranti chimici de sinteza cancerigeni, produsul nu este indicat persoanelor sanatoase si nici pentru managementul greutatii in cure de slabire. De asemenea, profesorul Mencinicopschi atentioneaza ca acest indulcitor nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, persoanelor suferinde de afectiuni hepatice si renale, celor cu maladii cardiovasculare, hipertensivilor, persoanelor care sufera de diferite tipuri de cancer. Suferinzii de diabet vor consuma acest produs numai cu recomandarea medicului curant.

Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail www.bundeconsum.ro. De asemenea, puteti folosi numarul de fax 021.318.20.35 pentru a ne adresa sugestiile, dar si reclamatiile dumneavoastra legate de rubrica „Ce bem, ce mancam”. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *