Indulcitorii

aditivi alimentariExista astazi o serie de produse, naturale sau sintetice, folosite pentru indulcirea produselor alimentare, medicamentoase si nu numai. Etalonul in raport cu care se apreciaza intensitatea gustului dulce al celorlalte substante este zaharoza.

    Ciclamatii (de sodiu, de calciu, acidul ciclamic) sunt folositi in special de diabetici  si de persoanele care sufera de obezitate. In unele tari (cum ar fi Canada si Franta) au fost interzisi, fiind suspectati de producerea cancerului vezical la cobaii folositi in experimentele de laborator. Nu sunt recomandati in alimentatia copiilor si a femeilor insarcinate.

Zaharina  (E 954) fabricata din petrol, este utilizata de asemenea de diabetici, singura sau combinata cu ciclamatul de sodiu. Nu are nici o valoare nutritiva si se elimina greu din organism. La animalele folosite in experimentele de laborator, in urma administrarii indelungate a acestui indulcitor au aparut tumori maligne si benigne la nivelul vezicii urinare (zaharina eliminandu-se mult prin rinichi si concentrandu-se in special pe peretele vezicii urinare, in cazul expunerilor repetate). Cercetarile au aratat ca acest tip de cancer se transmite si descendentilor (aceasta substanta trecand cu usurinta bariera placentara). Mai pot aparea cancere ale aparatului genital si cancer de prostata.

Totusi, probele si rezultatele obtinute de la subiecti umani sunt insuficiente pentru a proba aceste efecte adverse si in cazul oamenilor, zaharina fiind considerata cel mai „sigur” indulcitor artificial.
Sorbitolul (E 420) este un hexa-alcool, folosit in alimentatia diabeticilor, dar si in unele produse de panificatie. Sorbitolul este partial absorbit si metabolizat in organism organism ca fructoza, iar ceea ce ramane fermenteaza in intestinul gros. Din aceasta cauza, dupa consumul a mai mult de 5 g de sorbitol zilnic poate aparea balonarea sau efecte laxative (la persoanele cu intoleranta la sorbitol). In industria farmaceutica este  tocmai pentru aceste efecte (intra in compozitia unor laxative). Cercetatori au aratat ca un consum ridicat de sorbitol poate duce la dureri de stomac si poate agrava sindromul colonului iritabil si intoleranta la fructoza.

  Aspartamul (E 951), de 200 de ori mai dulce decat zaharul, a fost descoperit in 1965. In prezent este folosit in aprox. 6000 de produse alimentare. Studiile au aratat ca este o substanta excito-toxica (stimuleaza in mod excesiv neuronii, ajungandu-se la distrugerea acestora). Consumul excesiv de aspartam mai poate cauza deficiente hormonale, hipoacuzie, tulburari de vedere, palpitatii, insomnie, atacuri de panica, iritabilitate, depresie, dureri de cap, pierderea memoriei, convulsii, scleroza multipla, boala Alzheimer, boala Parkinson, dementa sau tulburari neuro-endocrine s.a.

          Sucraloza (E 955) este cel mai nou indulcitor lipsit de calorii de pe piata. Nu este un produs natural, desi are o structura asemanatoare zaharului si are o putere de indulcire de 600 de ori mai mare decat a acestuia. Este destinat uzului general, atat ca indulcitor de masa cat si in industria alimentara. Simptomele asociate consumului de sucraloza sunt gastrointestinale (balonare, diaree, grata), eruptii cutanate, tuse, dureri toracice, rinita, anxietate, tulburari afective, depresie, migrene, afecteaza timusul si implicit, sistemul imunitar.

Avand in vedere ca in compozitia sucralozei intra clorin, substanta care se regaseste si in compozitia pesticidelor de tip DDT, a dezinfectantilor si a unor tipuri de plastic, cercetatorii isi pun mari semne de intrebare legate de siguranta acestui aditiv. Insa, deocamdata nu exista suficiente studii pe termen lung desfasurate pe subiecti umani pentru a avea o imagine clara asupra efectelor consumului de sucraloza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *