Industrializarea transforma jungla braziliana in pasune

Padurea amazoniana ar putea disparea pina in 2080 din cauza taierilor masive. Unul dintre cele mai impresionante ecosisteme de pe glob este in pericol sa devina istorie daca drujbele nu isi vor inceta imediat activitatea. Padurea amazoniana este mentinuta in viata chiar de evaporarea produsa in interiorul sau, astfel incit nici nu ar mai fi necesar ca taierile sa fie duse pina la capat pentru a asista la un colaps total al acesteia, anunta publicatia „Daily Green”.

Intregul bazin amazonian, care acopera o suprafata de 480 de milioane de hectare, este amplasat pe teritoriul a noua natiuni (Brazilia, Columbia, Peru, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam si Guyana Franceza), dintre care 60% se afla in posesie braziliana. Ecosistemul sud-american insumeaza peste jumatate dintre padurile ecuatoriale de pe glob.

Taierile s-au intetit cu precadere in ultimele decenii, atit guvernele, cit si diverse companii private croindu-si drumuri in interiorul padurilor. Inlaturarea vegetatiei pentru constructia de ferme-gigant a luat o amploare la fel de insemnata. Cu toate acestea, organizatiile de mediu sint tot mai active in regiune, iar natiunile industrializate sint din ce in ce mai interesate de solutii prin care protejarea padurilor sa contrabalanseze emisiile de carbon din propria ograda.

*
Triburi in lupta cu drujba

Un grup de 21 de aborigeni, neidentificati pina in acest moment de lumea civilizata, a fost reperat dintr-un avion in timpul unei intilniri neplanuite cu o echipa de defrisare aflata la granita dintre Peru si Brazilia. Localizarea populatiei indigene, care se presupune ca face parte din tribul Mascho Piro, a reaprins discutiile despre taierile facute intr-o zona in care interesele organismelor de aparare a drepturilor bastinasilor se bat cap in cap cu cele ale companiilor de exploatare a lemnului si a petrolului. „Aceste triburi necontactate exista, iar daca nu actionam acum, miine ar putea fi deja prea tirziu”, declara reprezentantii unei organizatii.

Sursa: Free News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *