„Inel verde” in jurul Brasovului

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Brasov lucreaza la un proiect ce ar urma sa ajute Brasovul sa se conformeze normelor europene de mediu privind spatiul verde pe cap de locuitor, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News).brasov

Astfel, APM doreste sa realizeze in jurul ariei metropolitane un „inel verde”, alcatuit din specii de arbori care cresc repede si care au capacitatea de a asimila dioxidul de carbon din atmosfera si gazele toxice.

Potrivit directorului coordonator al APM Brasov, Adrian Olteanu, proiectul a fost initiat anul trecut si prevede cresterea spatiului verde din jurul Brasovului. Specialistii consultati de APM au propus ca pentru acest proiect sa fie plantati specii de ulm, paltin si molid. „Mi-a placut ideea inca de anul trecut, iar acum ne-am propus sa revigoram acest proiect. In el ar urma sa existe si o colaborare cu Universitatea Transilvania. Ar putea participa, de asemenea, elevi din scoli, din licee, astfel incat sa apropiem copii de natura. De asemenea, APM a propus implicarea ONG-urilor de mediu pentru activitatea de impadurire”, a explicat Adrian Olteanu.

Deocamdata, proiectul se afla in faza de discutii, APM facand parte din grupul mixt de lucru. Grupul de lucru este alcatuit din reprezentantii Agentiei Metropolitane Brasov, SGA, SC Kronstadt Brasov, Administratiei Nationale a Drumurilor. „Noi am numit un sef de proiect in cadrul agentiei, care sa poata coordona la inceput acest proiect. O sa trebuiasca insa sa ne intalnim cu SGA (Serviciul de Gospodarire a Apelor – n.r.), pentru ca o sa avem probleme cu ape, cu diguri, o sa intalnim pe traseu autostrada sau ocolitoarea. O sa trebuiasca sa discutam cu cei de la Administratia Drumurilor Nationale, cu Kronstadt. Fiecare institutie va veni cu partea sa de implicare in proiect”, a mai spus directorul coordonator. La cea mai recenta intalnire a grupului de discutie, care a avut loc la finalul saptamanii trecute, s-a stabilit deja, un „traseu” pentru „Inelul verde”.

Proiectul va cuprinde 14 localitati, intre care se numara Dumbravita, Halchiu, Bod, Prejmer, Cristian, Chimbav, Holbav si Feldioara. „APM a localizat pana acum ariile naturale protejate, precum si siturile Natura 2000 din perimetrul propus. Suprafata cuprinde 14 localitati, iar in urmatoarea perioada se va identifica si suprafata de spatiu verde per cap de locuitor si parcurile existente”, a mai declarat Olteanu. Reprezentantii Agentiei au mai spus ca „pe langa inel o sa facem si o pista de role sau de biciclete, cu ajutorul administratiilor locale.

Ceea ce lipseste acum insa este finantarea. Reprezentantii Agentiei au declarat ca vor incerca sa atraga bani din Programul Operational Sectorial (POS), care poate deconta 100% cheltuielile dintr-un astfel de proiect, sau din surse guvernamentale. Pana in toamna, potrivit acestora, ar trebuie sa fie „conturat proiectul”.

Proiectul „Inelului Verde” va insemna pentru Brasov un prim pas catre conformarea cu normele europene de mediu asumate de tara noastra la aderare, care spun ca, pana la anul, Romania trebuie sa aiba 20 de metri de spatiu verde pe cap de locuitor si 26 pana in 2016. Deocamdata, Brasovul este mult sub norme in acest moment, deoarece Tampa nu este luata in discutie.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *