Info alimentar


MAZARE. Un studiu efectuat la Colegiul Medical al Uni-ver-si-ta-tii din Londra a aratat ca mazarea contine inozitol (provitamina B5), substanta care are proprietati anticancerigene.
Aceasta subs-tan-ta poate impiedica cresterea tumorilor si creste efectul medicamen-telor recomandate in tratarea cancerului. Studiul, publicat in revista Cancer Research, mentioneaza ca provitamina B5 se gaseste de asemenea in fasole, nuci si cereale integrale. „Substanta descoperita de noi poate fi folosita pe viitor pentru cresterea eficientei chi-mio-terapiei, dar si in elaborarea unor noi medicamente anticancer”, a spus dr Marco Falaska, unul dintre autorii studiului.

MERE. Medicul american D.C. Jarvis spune ca trei-patru mere pe zi scad nivelul colesterolului. Efectul hipocolesterolemiant al merelor se datoreaza fibrelor alimentare pe care le contin aceste fructe. Un mar de marime medie furnizeaza 3,5 g fibre alimentare. Nutritionistul american recomanda merele si persoanelor care vor sa slabeasca. Acestea pot manca pana la un kilogram de mere zilnic, deoarece aceste fructe impiedica asimilarea grasimilor si au putine calorii. De asemenea, datorita potasiului pe care il contin, merele contribuie la eli-minarea din organism a surplusului de apa.

VITAMINA E. Carentele de vitamina E pot fi la originea slabiciunii musculare care apare in timpul mersului la persoanele de varsta a treia. La aceasta concluzie au ajuns medicii de la Universitatea Yale (SUA), care au tinut sub observatie persoane peste 65 de ani. Aceste tulburari pot fi evitate daca varstnicii au o dieta echilibrata, din care nu lipsesc alimentele bogate in vita-mina E: germenii de grau, soia, uleiul de masline, alunele, nucile, galbenusul de ou, ficatul, legumele cu frunze verzi. De ase-menea, la persoanele in varsta, vitamina E previne coagularea sangelui si aparitia trombozelor. Fiind un antioxidant puternic, vitamina E protejeaza organismul de atacurile radicalilor liberi, care sunt la originea senilitatii, cataractei, cancerului. Rolul protector este mai pronuntat daca este asociata cu alti antioxidanti – vitaminele A, C, seleniul.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *