Se schimba chimia oceanelor

Consiliul National de Cercetare a aratat intr-un nou raport ca emisiile de dioxid de carbon transforma aciditatea apelor oceanelor, informeaza Reuters. „Chimia oceanelor se schimba foarte repede din cauza emisiilor antropogenice de dioxid de carbon. Rata schimbarilor le depaseste pe toate cele cunoscute pana acum, cel putin pe cele din ultimele cateva sute de mii…

Citește mai departe

Mai putine dezastre naturale in 2009

In acest an omenirea s-a confruntat cu cel mai mic numar de calamitati din ultimul deceniu, insa au existat in continuare fenomene precum seceta sau inundatiile, dupa cum se arata in raportul realizat de Natiunile Unite, informeaza Reuters. In 2009 au fost inregistrate 245 de calamitati, fata de 434 in 2005, se specifica in UN…

Citește mai departe

Recifele de corali pot disparea pana in 2050

Cresterea nivelului de aciditate al apelor oceanice si incalzirea globala datorata emisiilor de dioxid de carbon ar putea duce la disparitia coralilor pana la sfarsitul acestui secol, au declarat expertii la o intrunire din Londra, dupa cum informeaza Reuters. Specialistii sunt de parere ca pana in 2050 concentratia preconizata de dioxid de carbon va fi…

Citește mai departe

Oceanele, puse in pericol de gunoaie

Marile din intreaga lume sunt pline de gunoaie si pungi de plastic, in timp ce pestii sunt din ce in ce mai putini, arata oficialii care au participat la prima aniversare a Ziua Internationala a Oceanelor, eveniment organizat de ONU, dupa cum relateaza Reuters. Directorul general al World Trade Organization, Pascal Lamy, a profitat de…

Citește mai departe

Aciditatea oceanelor creste alarmant

Cercetatorii europeni atrag atentia ca din cauza poluarii din atmosfera, aciditatea oceanelor este in crestere. Dioxidul de carbon din aer, absorbit de apele marilor si oceanelor, distruge echilibrul vietii marine. Primele vietati care sufera sunt coralii si crustaceele. In portul mediteranean Villefranche – sur Mer exista un centru experimental care studiaza efectul cresterii aciditatii din…

Citește mai departe

Oglinzile indreptate spre cer – solutie pentru incetinirea procesului de incalzire globala

Montarea de oglinzi indreptate spre cer, solutie propusa pentru prima data in 1989, ar putea fi luata in considerare de cercetatori pentru a incetini procesul de incalzire climatica. Oamenii de stiinta studiaza foarte atent aceasta posibilitate, fiind de parere ca temperaturile din perioada preindustriala ar putea fi restabilite prin aceata varianta. Principiul este simplu: daca…

Citește mai departe

Evolutia aciditatii apelor oceanice – un scenariu sumbru peste 100 de ani

Un nou studiu a oamenilor de stiinta despre aciditatea apei oceanelor in viitor, arata ca reducerea valorii ph-ului din apa oceanelor va avea efecte dramatice in urmatorii 100 e ani. Cercetatori din Suedia si Australia au efectuat primele cercetari asupra mediului marin afectat de ph-ul scazut al apei oceanice. In proiectul lor, cercetatorii au testat…

Citește mai departe