Ingineria genetica in domeniul agroindustrial duce la imbolnavirea organismului in timp

Ingineria genetica, folosita pe scara larga pentru cresterea substantiala a productiei de alimente necesare consumului, are si reversul medaliei: imbolnavirea organismului in timp Doctorii Ana Maria Mihalache, Mihaela Vicol, Teodora Manea explica: Beneficiile obtinute prin tehnicile de inginerie genetica in domeniul agroindustrial pot fi clasificate astfel: plante rezistente la seceta si daunatori; cereale cu continut…

Citește mai departe

Quinoa planta sacra a incasilor – una dintre cele mai nutritive plante din lume

Timp de milenii altiplanul bolivian a constituit leaganul culturilor de quinoa. Acolo sus producuctia actuala a acestor boabe se inspira inca din metodele traditionale. Dupa ce a hranit intemeietorii grandiosului imperiu incas, quinoa continua sa ofere forta si vitalitate locuitorilor platourilor inalte, constituind alimentatia lor de baza. Din punct de vedere botanic quinoa apartine familiei…

Citește mai departe

Acai – un superfruct

Studiile moderne au aratat ca adi-tio-na-rea unor ingrediente natura-le in teh-nologiile de fabricatie pot conduce la rezultate spectaculoase: cres-te-rea termenului de valabilitate, cres-te-rea continutului de acizi grasi mo-no-nesaturati (MUFA) si a celor poli-ne-saturati (PUFA) din produsele lac-ta-te probiotice, reducerea continutului de acizi grasi saturati. International Dairy Journal a pu-bl-icat recent studiile unei echipe de cercetatori…

Citește mai departe

Grasimile induc ADHD

Dietele bogate in grasimi saturate, zaharuri rafinate si sare sunt una dintre cauzele principale ale sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), arata un studiu realizat de cercetatori din Australia. Sindromul ADHD a fost subiectul unui alt studiu, in urma cu trei ani, cand cercetatori de la Universitatea Southampton din Marea Britanie au aratat…

Citește mai departe

Socata revigoreaza organismul

Terapia cu flori de soc combate peste 50 de boli. Afectiunile respiratorii, digestive, dermatologice, reumatice si oculare sunt doar cateva dintre problemele care se trateaza cu ajutorul socului. Fitonutritionistul Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, recomanda socul datorita continutului sau bogat in bioflavonoizi, mucilagii, acizi grasi Omega 3 si Omega 6, ulei volatil, tanin si pectina….

Citește mai departe

Alunele de padure previn bolile de inima

Energizante naturale, alunele de padure contin proteine, acizi grasi esentiali, vitaminele A, B1, B9, C, alaturi de minerale precum potasiul (635 mg), fosforul (330 mg) si calciul (225 mg). Datorita potasiului, alunele de padure sunt eficiente atat pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cat si ca adjuvante in tratamentul lor. Fructele se consuma crude pentru a-si pastra…

Citește mai departe

Omega 3 previne cancerul de colon

Cei care mananca peste si alte alimente bogate in acizii grasi Omega 3 au un risc mai redus de a face cancer de colon, arata un studiu recent publicat in American Journal of Epidemiology. Mai multe cercetari care au avut ca subiecti atat animale, cat si un esantion redus de persoane, sugereaza ca suplimentele care…

Citește mai departe

Pro si contra consumului de carne

Dieta in care predomina grasimea animala este asociata cu un risc crescut de boli. Ca sa nu devina o sursa de substante nocive, trebuie sa tinem cont de calitatea si de cantitatea carnii consumate. Asupra riscurilor la care ne expunem consumand carne rosie atragea atentia, inca din 2007, un studiu al World Cancer Research Fund…

Citește mai departe

Medicamente in loc de alimente pe masa

Marile greseli de abordare a alimentului ne pot duce la o ineptie, aceea ca in loc de alimente sa avem pe masa noastra medicamente pentru a preveni boala si pentru a avea o calitate deosebita si o longevitate a vietii, sustine directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinico-p-schi, citat de Mediafax. Institutiile europene au…

Citește mai departe

Romanii nu mananca echilibrat

Majoritatea mancarurilor pe care le preferam contin substante nocive pentru organism. Dieta dezechilibrata este unul dintre factorii principali care explica incidenta mare a bolilor cardiovasculare la noi in tara, spun specialistii. Potrivit specialistilor, alimentatia romanilor contine cu preponderenta alimente prea grase, prea sarate si cu prea mult zahar, ceea ce determina aparitia sindromului metabolic, diabetului…

Citește mai departe

Din secretele uleiului de masline

Singurul ulei care poate fi consumat fara sa necesite rafinari, uleiul de masline isi pune in valoare calitatile daca tinem cont de cateva aspecte. Aproximativ cinci kilograme de masline sunt necesare pentru a obtine un litru de ulei. Este singurul ulei care se poate consuma exact in forma care se obtine prin zdrobirea si prin…

Citește mai departe

Cate chimicale contine hrana noastra?

Am auzit de nenumarate ori ca alimentatia ar trebui sa-i ofere organismului energia si substantele nutritive necesare fara sa-l suprasolicite, in caz contrar existand riscul unor boli precum cele de inima sau cancerul. Cu toate astea, o mare parte din dieta zilnica este alcatuita din chimicale periculoase. Autoritatile nationale si internationale permit folosirea in industria…

Citește mai departe

Ce este uleiul de argan?

Uleiul de argan este extras din semintele arborelui de argan, endemic in Maroc. El este apreciat pentru proprietatile sale cosmetice, medicinale si nutritive. Arborele argan, o relicva din era Tertiara, s-a adaptat climei secetoase din sud-vestul Marocului. Radacinile sale adanc infipte in pamant il protejeaza de vanturile puternice din zonele semi-desertice si fac din el…

Citește mai departe

Omega-3, elixirul tineretii

Cercetatorii sunt de parere ca uleiul de peste ar putea fi solutia pentru o viata sanatoasa si de lunga durata, informeaza Daily Mail. Conform studiului publicat in Journal of the American Medical Association, acizii grasi omega-3, ce se gasesc in uleiul de peste, ar putea avea efect asupra prelungirii vietii celulelor din organism. Rezultatele acestui…

Citește mai departe

Fructele exotice intaresc imunitatea

In acest sezon, vitaminele si mineralele de care avem nevoie pot fi asimilate dintr-o categorie de fructe pe care le gasim tot anul: fructele exotice. Iata ce contin ele si la ce sunt bune. Ananasul usureaza digestia Persoanele care au probleme digestive ar trebui sa consume ananas de cel putin trei ori pe saptamana, potrivit…

Citește mai departe

Alimente care te fac sa pari tanar

Nu doar tratamentele cosmetice si cele chirurgicale sunt utile in sfidarea varstei. Poate mai important decat acestea sunt acei factori interni, astfel incat intotdeauna o persoana sanatoasa este frumoasa si slaba. Acea veche idee cum ca frumusetea vine din interior este adevarata daca ne gandim ca orice element constitutiv al corpului nostru (inclusiv parul, pielea…

Citește mai departe

Beneficiile acizilor grasi polinesaturati Omega 3 si Omega 6

Motto:„Cunoasterea este antidotul temerii” Ralph Waldo Emerson Acizii grasi sunt acizii organici care intra in constitutia lipidelor (grasimilor) si determina proprietatile si deosebirile dintre proprietatile lipidelor in organism. Acizii grasi polinesaturati sunt acizii organici cu rol foarte important in organism, dar care nu pot fi produsi de catre acesta, ci sunt sintetizati numai de plante….

Citește mai departe

Uita-te cu atentie pe eticheta: Multe creme pentru ingrijirea tenului contin ingrediente daunatoare

Sapunurile grase si alimentele corect alese sunt aliati in lupta impotriva deshidratarii pielii Cosmeticele grase si o alimentatie bazata pe produse bogate in proteine si anumite vitamine sunt „reteta” ideala pentru ingrijirea corecta a tenului in sezonul rece. „In zilele friguroase se produce o evaporare mai rapida a apei din piele, iar acest lucru poate…

Citește mai departe

Catina te fereste de viroze

Catina este un remediu cu o valoare terapeutica remarcabila.Fructele, a caror culoare variaza de la galben pana la rosu, se folosesc in tratamentul bolilor cauzate mai ales de carentele de vitamine. Cea alba si cea rosie au proprietati similare Ambele soiuri de catina, si cea alba, si cea rosie, sunt tonice generale, combat diferite forme…

Citește mai departe

Top 5 surse naturale de viata lunga

Efectele negative ale radicalilor liberi sunt considerate de oamenii de stiinta ca fiind cauzele principale ale imbatranirii premature. Afla ce alimente bogate in antioxidanti trebuie incluse in dieta, pentru a te proteja impotriva lor. Desi multi antioxidanti pot fi obtinuti din surse alimentare, este dificil sa asimilezi necesarul zilnic doar dintr-o singura categorie de alimente….

Citește mai departe

Urmand o dieta „mediteraneana”, reducem riscul de aparitie a depresiei

Cel putin asa arata un studiu intreprins recent de catre departamentul de Medicina Preventiva si Sanatate Publica al Universitatii din Navarra, Spania. In urma acestuia, cercetatorii au ajuns la concluzia ca o dieta sanatoasa, bazata preponderent pe legume si fructe, este benefica nu numai asupra sanatatii fizice, dar si asupra celei psihice, riscul de aparitie…

Citește mai departe