Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul…

Citește mai departe
Bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru 2015 a trecut de votul comisiilor de buget-finanțe

Bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor pentru 2015 a trecut de votul comisiilor de buget-finante

Membrii Comisiilor reunite de buget-finante au aprobat, miercuri, in unanimitate, bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) pentru anul 2015, dupa aproape o ora de dezbateri. Din totalul membrilor din comisiile reunite, 13 au votat in favoarea bugetului pentru anul viitor, unul ‘impotriva’ si o abtinere. La proiectul de buget al MMAP au fost depuse…

Citește mai departe

Vidra, barometru natural pentru masurarea puritatii raurilor de munte din Romania

Monitorizarea comportamentului vidrei ramane cel mai eficient barometru natural in depistarea pericolului de degradare a ecosistemului pe raurile de munte in ariile protejate din Romania, afirma experti locali ai World Wide Fund (WWF). „Urmarim speciile care sunt in lantul trofic, iar daca acestea sunt identificate inseamna ca sunt conditii optime in mediul in care traiesc….

Citește mai departe

Protocol de finantare privind amenajarea Dambovitei

Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu si Ministrul Mediului si Padurilor Rovana Plumb au semnat astazi Protocolul tripartit intre Ministerul Mediului si Padurilor, Primaria Municipiului Bucuresti si Administratia Nationala Apele Romane privind finantarea pregatirii si implementarii Proiectului „Punerea in siguranta a lucrarilor hidrotehnice pe raul Dambovita, aval acumulare Lacul Morii – N.H. Tanganu” si a…

Citește mai departe

    Opt bazine hidrografice vor fi protejate impotriva inundatiilor

    Valoarea contractelor de finantare aprobate de Ministerul Mediului este de 29 mil. euro fara TVAMinistrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a aprobat ieri opt contracte de finantare in sectorul protectiei impotriva inundatiilor, in valoare totala de 29. 339.028 euro, fara TVA. Beneficiarii contractelor sunt Administratia Nationala Apele Romane si Administratiile Bazinale, carora ANAR le-a delegat…

    Citește mai departe

    Romania si Ungaria, 1-1 la dezastre

    Accidentul de la Veszprem este comparabil cu cel petrecut acum zece ani la Baia Mare. Insa modul cum au reactionat autoritatile celor doua tari este total diferit. Otrava rosie eliberata in urma catastrofei ecologice din Ungaria a ajuns in Dunare, ieri, la ora 14.30. In cursul zilei de marti va intra pe teritoriul Romaniei. Administratia…

    Citește mai departe

    Parteneriat intre Universitatea de Vest „Vasile Goldis” si Institutul National de Piscicultura, Aquacultura si Irigatii Szarvas: Centru de Cercetare pentru Ecologie Acvatica si Ichtiologica

    ARAD. Sala de conferinte din Campusul Universitar „Vasile Goldis” a gazduit, marti, o intalnire de lucru intre Universitatea de Vest „Vasile Goldis” si Institutul National de Piscicultura, Aquacultura si Irigatii Szarvas (HAki) din Ungaria, pentru initierea unui Centru de Cercetare pentru Ecologie Acvatica si Ichtiologica in regiunea Raurilor Cris – Mures cu sediul la Castelul…

    Citește mai departe

    Romani, NU mai poluati raurile!

    Lipsa de educatie dauneaza grav sanatatii, apelor, si implicit, noua, tuturor. Exista din ce in ce mai multi romani care trateaza raurile drept gropi de gunoi. Un exemplu este raul Aries unde, pe kilometri intregi, apa nu se mai vede din cauza deseurilor. Administratia Nationala Apele Romane spune ca amenzile nu au niciun efect si…

    Citește mai departe

    Autoritatile au derulat un exercitiu international de simulare a poluarii accidentale pe Dunare

    Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a organizat un exercitii de simulare a unei poluari accidentale pe Dunare, in cadrul unui proiect-pilot, derulat de Italia – Romania – Bulgaria – Serbia, a anuntat joi Administratia Nationala Apele Romane (ANAR). Evenimentul a reunit circa 100 de participanti din cele trei state implicate, iar actiunea se desfasoara in…

    Citește mai departe

    Autoritatile au derulat un exercitiu international de simulare a poluarii accidentale pe Dunare

    Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a organizat un exercitii de simulare a unei poluari accidentale pe Dunare, in cadrul unui proiect-pilot, derulat de Italia – Romania – Bulgaria – Serbia, a anuntat, joi, Administratia Nationala Apele Romane (ANAR). Evenimentul a reunit circa 100 de participanti din cele trei state implicate, iar actiunea se desfasoara in…

    Citește mai departe

    Romania trebuie sa trimita CE in martie 2010 planul de management national al bazinelor hidrografice

    Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) a anuntat marti ca va elabora pana la finalul acestui an primul plan de management national la nivelul tuturor bazinelor hidrografice ale Romaniei, care va fi aprobat prin hotarare de guvern si transmis Comisiei Europene pana in martie 2010. Planul de management al bazinelor hidrografice din Romania va fi inclus…

    Citește mai departe

    Jumatate din populatia tarii, fara canalizare

    Ponderea populatiei care beneficiaza de servicii de canalizare a crescut cu mai putin de doua procente fata de anul trecut, de la 49,46% la 51,39%. Autoritatile de la Bucuresti si-au asumat angajamentul ca, pana in 2013, 70% din populatia tarii sa beneficieze de servicii de apa potabila si de canalizare. Ultimul raport privind apele uzate,…

    Citește mai departe

    Romanii au 49 de zone de imbaiere pe litoral

    Zonele de scaldat din Romania care sunt la malul marii indeplinesc criteriile obligatorii de calitate impuse de UE. Raportul privind calitatea apelor de scaldat in Uniunea Europeana arata ca 98% dintre cele 49 de zone de scaldat care sunt situate in zona de coasta a Romaniei sunt mai curate decat anul trecut. In 2008, sezonul…

    Citește mai departe

    Dunarea si Marea Neagra, sufocate de reziduurile deversate in raurile Romaniei

    In lipsa statiilor de epurare moderne in marile aglomerari urbane din tara, apele menajere polueaza masiv Dunarea si Marea Neagra.Cele aproape 400 de unitati pentru tratarea apelor menajere nu au deocamdata capacitatea sa dezinfecteze apele, ci doar sa le limpezeasca. Pentru ca Delta nu beneficiaza nici pana in prezent de sisteme centralizate de canalizare si…

    Citește mai departe

    Seceta ne lasa si fara apa de baut

    Specialistii spun ca, in aceasta vara, nivelul apei din panza freatica va scadea semnificativ. Locuitorii din zonele care nu sunt racordate la sistemul public de alimentare cu apa potabila depind de puturile de mare adancime. Legislatia privind masurile care se impun pe timp de seceta prevede ca resursa de apa sa fie asigurata cu prioritate…

    Citește mai departe

    Seceta ne lasa si fara apa de baut

    Specialistii spun ca, in aceasta vara, nivelul apei din panza freatica va scadea semnificativ. Locuitorii din zonele care nu sunt racordate la sistemul public de alimentare cu apa potabila depind de puturile de mare adancime. Legislatia privind masurile care se impun pe timp de seceta prevede ca resursa de apa sa fie asigurata cu prioritate…

    Citește mai departe

    Masacru piscicol in lacul Pantelimon

    Zeci de pesti morti zac de o luna pe tarm ori plutesc pe apa. Concesionarul lacului se chinuieste sa gaseasca un vinovat, insa autoritatile paseaza responsabilitatea de la una la alta. In timp ce cadavrele au devenit focare de infectie, Apele Romane spun ca „este vorba de o activitate piscicola desfasurata necorespunzator”. In apa si…

    Citește mai departe

    Plajele raman infecte

    Litoralul romanesc va arata si anul acesta la fel de prost ca in anii trecuti pentru ca PSD si PDL nu se inteleg Plajele tot nu au plecat de la Ministerul Mediului, oricat s-au zbatut guvernantii sa gaseasca o solutie rapida pentru ca primarii de la malul marii sa dispuna de acestea. Incertitudinea amenajarii plajelor…

    Citește mai departe

    Plajele vor fi administrate de hotelieri si autoritati locale, in baza unor contracte de asociere

    Plajele vor fi administrate de hotelieri si autoritati locale in baza unor contracte de asociere incheiate cu Administratia Nationala Apele Romane, potrivit unor modificari legislative, promovate pentru eliminarea intermediarilor dintre stat si proprietarii unitatilor de cazare. Guvernul a aprobat, marti, o ordonanta de urgenta pentru modificarea reglementarilor privind utilizarea plajelor si controlul activitatilor desfasurate pe…

    Citește mai departe

    Romania s-a angajat sa creasca pana in 2010 gradul de racordare la canalizare si statii de epurare

    Anul 2010 este primul termen-tinta la care Romania trebuie sa raporteze progrese privind implementarea Directivelor din domeniul gospodaririi apelor, o parte din marile orase avand de finalizat lucrarile la statiile de epurare cu treapta tertiara, a anuntat marti Administratia Nationala Apele Romane Astfel, pana la sfarsitul lui 2010, o parte din marile aglomerari urbane cu…

    Citește mai departe

    Poluare cu amoniac pe Dunare

    Sapte tone de amoniac au fost evacuate in Dunare, in zona localitatii Poiana din judetul Teleorman, informeaza Administratia Nationala Apele Romane (ANAR). Nu s-au semnalat cazuri de pesti morti Poluarea s-a produs in urma unui incident la combinatul SC Donau Chem SRL Turnu Magurele (fostul combinat de ingrasaminte chimice), in urma descarcarii aparute dupa blocarea…

    Citește mai departe

    Poluare cu amoniac pe Dunare

    Un incident survenit luni la combinatul Donau Chem SRL Turnu Magurele a dus la poluarea cu amoniac a unui brat al Dunarii, cuprins intre malul romanesc si insula Sredniak, in dreptul comunei Ciuperceni din judetul Teleorman, a anuntat marti Administratia Nationala Apele Romane (ANAR). Poluarea a fost cauzata de descarcarea in apa Dunarii, timp ce…

    Citește mai departe

    Micii scolari din Capitala sunt invatati sa respecte mediul, intr-o carte lansata de Apele Romane

    Administratia Nationala „Apele Romane” a lansat, vineri, o carte pentru copii, intitulata „Peripetiile lui Ovi”, la Scoala 113 din Capitala. 10.000 de exemplare urmeaza sa fie distribuite in toate scolile din Bucuresti. „Peripetiile lui Ovi” este o poveste care se adreseaza, in primul rand, copiilor din clasele II-IV si care prezinta calatoria unui pestisor ajuns,…

    Citește mai departe

    Ministrul mediului, Attila Korodi, a inchis cinci firme din care patru au disparut singure

    Ministrul mediului, Attlia Korodi, a anuntat, luni, lista societatilor poluatorare si nu-si mai pot continua activitatea. HotNews a descoperit insa ca patru din cele cinci firmele „care incalcau legile de mediu comunitare” fie au falimentat cu mult in urma, fie au disparut inainte sa „le inchida” ministerul: Casirom Turda, Romaltyn Minning Baia Mare, Agroflip Bontida, Carbid Fox Tarnaveni. Mai mult, fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, spune ca in realitate exista peste 400 de societati care nu sunt conforme cu legile europene de control al poluarii, dar au obtinut autorizatia de mediu.

    Citește mai departe