Agricultura mondială a ajuns la momentul ”peak food”?

Agricultura mondiala a ajuns la momentul ”peak food”?

Cresterea populatiei mondiale, precum si a consumului de alimente pun o puternica presiune asupra agriculturii si a resurselor naturale. In momentul de fata, aproximativ un miliard de oameni de pe planeta sunt cronic subnutriti, in timp ce sistemele agricole actuale au contribuit la degradarea solului, poluarea apelor, reducerea biodiversitatii, schimbarilor climatice la o scara globala….

Citește mai departe

Willy Schuster – Co-presedintele Asociatiei „Eco Ruralis”: Secolul al XXI-lea va fi bio sau nu va mai fi deloc

„Domnul sa-i imburde-n rai si pe fermieri, dar sa nu uite ca noi, taranii romani, suntem inca patru milioane, si am schimbat configuratia rurala a Uniunii Europene” „Romania este o tara cu un imens potential in sectorul agriculturii taranesti si organice”, a fost una dintre concluziile Conferintei „Organic Romania”, tinute la Sibiu la sfarsitul lunii…

Citește mai departe

Micii fermieri din tarile in curs de dezvoltare intampina, in fiecare zi, consecintele diferitor capricii ale climei

Micii fermieri din tarile in curs de dezvoltare intampina, in fiecare zi, consecintele diferitor capricii ale climei, inclusiv cele meteorologice. Ei sunt nu numai victimele dereglarilor climatice, dar si ai instabilitatii pietelor. Este vorba de o jumatate de miliard de oameni angajati intr-o agricultura rudimentara. Ei pot reprezenta 60% din agricultura mondiala si livreaza aproximativ…

Citește mai departe

The Economist: Tancuri de etanol

Bio-combustibilii erau vazuti ca si o solutie pentru reducerea dependentei de combustibilii fosili, insa, acum au devenit un factor indispensabil domeniului agrar, daunand mediului si pacalind platitorii de taxe, scrie The Economist. Un raport al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) nu aproba niciuna dintre cele doua extreme – acorda note foarte mari anumitor combustibili bazati pe…

Citește mai departe

Criza apei, mai rea decat a petrolului

Lumea se va confrunta cu o lipsa acuta de apa, care va distruge agricultura mondiala. Nevoia stringenta de apa vine pe fondul cresterii constante a consumului, mai mare chiar decat cresterea demografica. Un nou raport publicat de Forumul Economic Mondial de la Davos (WEF) arata ca, in mai putin de 20 de ani, penuria de…

Citește mai departe