Biscuiti, E-uri si calorii

Salamul de biscuiti Magdi (Produs de post) are o serie de ingrediente din cauza carora are o multime de contraindicatii. Glucidele reprezinta o pondere foarte mare din produs, majoritatea avand absorbtie rapida. De asemenea, salamul de biscuiti are in compozitie si o cantitate mare de grasimi vegetale. Din cauza acestui dezechilibru nutritional, produsul analizat are…

Citește mai departe

Studiu – Consumul de OMG reduce natalitatea

Un studiu prezentat azi de Ministerul austriac al Agriculturii si Sanatatii, in cadrul unui seminar stiintific desfasurat la Viena, indica faptul ca organismele modificate genetic (OMG) pot afecta capacitatea de reproducere, de aceea specialistii cer retragerea acestor produse, informeaza Mediafax, citand un comunicat al Greenpeace. Acest studiu, printre putinele cercetari efectuate pe termen lung pe…

Citește mai departe

Incalzirea globala – Padurile si schimbarile climatice

Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) a incheiat ieri o saptamana de dezbateri privind rolul „esential” al padurilor europene in combaterea schimbarilor climatice. La dezbateri, gazduite de sediul FAO din Roma, au participat reprezentanti din 46 de tari, potrivit unui comunicat al organizatiei. Padurile europene, subliniaza FAO, cresc intr-un ritm de 360 de…

Citește mai departe

Refacerea rezervelor de cod in Marea Nordului si Marea Celtica

Potrivit paginii web a Parlamentului European, pe 20 octombrie institutia a dezbatut un plan de refacere a rezervelor de cod in marea Nordului si Marea Celtica. Peste 70% din speciile de peste sunt fie exploatate la maxim, fie epuizate si exista riscul ca stocurile sa nu se mai poata reface pe cale naturala. „Trebuie sa conservam capacitatea continentului nostru de a se hrani si in viitor; trebuie sa ne hranim copiii si nepotii”, a spus presedintele Comisiei pentru Pescuit de la Parlamentul European, Philippe Morillon.

Citește mai departe

Padurile Europei, la raport

Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) organizeaza zilele acestea la Roma o serie de dezbateri dedicate „Saptamanii europene a padurilor”. Cu aceasta ocazie, Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene, a dat publicitatii date privind situatia suprafetelor impadurite la nivelul Uniunii Europene. Astfel, in 2005, padurile acopereau 42% din suprafata terestra a celor 27…

Citește mai departe

Carnig – 35% curcan, 65% E-uri si piei

Sunca de curcan Carnig este un produs din categoria mezelurilor care are in compozitie o cantitate foarte mare de carne dezosata mecanic (MDM) amestecata cu aditivi alimentari. Consumatorii care vor cumpara acest produs din dorinta de a avea o alimentatie mai sanatoasa si mai saraca in grasimi vor avea surpriza nepla-cuta sa constate ca s-au…

Citește mai departe

„Painea de fite”, preferata produselor ecologice

Presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica, Ion Toncea, ne-a spus ca, in Capitala, Naturalia reprezinta singurul producator de paine bio, certificat de mai multe organisme internationale si nationale. „Am remarcat si tineri si pensionari interesati sa achizitioneze paine ecologica, care nu pareau neaparat instariti. Eu bag mana in foc pentru produsele Naturalia, sunt suta la…

Citește mai departe

Ingrijorare pentru produsele din scoli

Sucurile naturale, bauturile si dulciurile care se gasesc in automatele din scoli au continut prea mare de zahar, arata un nou studiu realizat de Universitatea Temple. Companiile producatoare sustin ca deja au inceput sa ia masuri pentru reducerea continutului pachetelor, exprimandu-si grija pentru faptul ca, prin vanzarea acestor produse, elevii si studentii sunt incurajati sa…

Citește mai departe

Mai mult zahar decat cereale

Cerealele care se comercializeaza in Statele Unite ale Americii (SUA) destinate micului dejun contin o cantitate dubla de zahar fata de cat ar trebui sa consume copiii in mod normal. Acest lucru inseamna implicit ca respectivele produse au o valoare nutritionala foarte mica, conform datelor furnizate de Consumer Raports, o revista de specialitate din SUA…

Citește mai departe

Consumul de carne are consecinte ecologice infricosatoare

Facem eforturi uriase pentru a avea o alimentatie nesanatoasa, costisitoare si cu efecte critice asupra mediului Pentru a ne hrani cu carne, pe langa suferinta pe care le-o provocam animalelor, distrugem paduri, poluam apa, aerul, solul si contribuim in mod semnificativ la incalzirea globala. Statisticile sunt ingrijoratoare: in SUA, poluarea cauzata de fermele de animale…

Citește mai departe

Exagerare – Desert cu lapte de mama

Dorinta si necesitatea unei alimentatii sanatoase ii face pe unii sa ia decizii care pot fi considerate hilare si sa faca exces de zel. Este si cazul unei asociatii care militeaza pentru apararea animalelor, cerand folosirea laptelui matern. O organizatie pentru protectia animalelor (PETA) solicita companiei producatoare de inghetata Ben&Jerry”s sa inlocuiasca laptele din produsele…

Citește mai departe

Mai bine informati

Alarmata de numarul foarte mare de cazuri de obezitate din tara noastra, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor a lansat Codul etic al marke-tin-gu-lui produselor destinate copiilor. Proiectul are ca scop educarea copiilor si a adolescentilor in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa si prezentarea riscurilor la care se expun prin consumul de produse nocive. Totodata, prin lansarea…

Citește mai departe

Ceai organic

India pregateste lansarea unui proiect pentru ceai organic sub egida Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO). Prin acest proiect vor fi finantati cei care desfiinteaza o plantatie conventionala, intineresc plantatiile de ceai bio existente sau trec de la modul de cultivare conventional la cel eco, fara chimicale. O alta parte a proiectului vizeaza elaborarea unui…

Citește mai departe

Fast Food – Diversiunea McDonald”s

Lantul de restaurante fast-food a scos pe piata cateva brosuri, pentru a-i convinge pe consumatori ca produsele lor sunt de calitate si nu le afecteaza sanatatea. „Mananca inteligent, fii activ!”, ne sfatuiesc cei de la McDonald”s. Pentru a-si sustine indemnul ne spun ca mancarea lor „poate fi parte a unei diete echilibrate”. Ghidul ofera „o…

Citește mai departe

Fortifiere – Cancerul din paine

Excesul de fier si acid folic poate grabi aparitia cancerului. Cu toate acestea, in Romania sunt voci care sustin fortifierea universala a fainurilor, chiar daca sunt doar cateva categorii de persoane care au nevoie de un aport suplimentar de fier si acid folic. Acidul folic este o vitamina care, luata din surse naturale si in…

Citește mai departe

Stapinul mierii si sucurilor eco

S-a apucat de apicultura de nevoie, pentru a-si suplimenta veniturile, si a ajuns unul dintre cei mai mari exportatori de miere naturala si ecologica din Romania. Traian Dobre, din Baicoi, judetul Prahova, nu o sa incerce sa te vrajeasca prin faptul ca s-a apucat de apicultura din pasiune. Omul recunoaste pe un ton apasat ca…

Citește mai departe

Amestec nociv din grasimi sintetice si zaharuri rafinate

Margarina, grasime sintetica, este unul dintre ingredientele principale ale napolitanei. In combinatie cu zaharul, poate avea efecte dezastruoase asupra organismului. Napolitana glazurata Cip este un produs cu un profil nutritional extrem de dezechilibrat, avind un exces de glucide (67%) care imprima produsului o incarcatura glicemica foarte ridicata. Excesul de lipide este constituit in principal din…

Citește mai departe

Campanie pentru interzicerea folosirii animalelor salbatice in circuri

Romania participa la prima campanie internationala pe care Fundatia pentru protectia animalelor VIER PFOTEN o va desfasura la nivel international in sase tari (Germania, Elvetia, Olanda, Ungaria, Romania si Marea Britanie) cu scopul de a interzice folosirea animalelor salbatice in circurile din Europa, sub sloganul: „Stopit!” In Romania campania are doua directii principale de actiune:…

Citește mai departe

Brando – Zahar colorat

Brando, bomboane cu suc de fructe, vitamina C si aroma de mere, au in compozitie „sirop de glucoza (din griu), zahar, corector de aciditate-acid citric E 330, pulbere de mere 1%, vitamina C E 300, aroma de mar verde (artificiala), coloranti artificiali (E 104 – galben de chinolina, E 131 – albastru patent)”. Valoarea energetica…

Citește mai departe

Jumatate ulei, jumatate aditivi

Consumatorii care doresc sa isi asezoneze fripturile cu ulei, in care s-au dizolvat zece substante chimice si citeva seminte de mustar, pot incerca sosul dijonnaise Knorr. Sosul dijonnaise de la Knorr este un produs in care s-au amestecat zece aditivi alimentari, unul mai periculos decit celalalt. Din lista de ingrediente aflam ca are in compozitie…

Citește mai departe

Orbit – Guma cu 14 aditivi

Specialistul recomanda ca aceia care au sensibilitate la E-urile utilizate sa nu consume guma de mestecat analizata. Tinind cont ca afecteaza aproape tot organismul, este bine sa evitam consumul frecvent. Guma de mestecat fara zahar, cu lichid cu indulcitori si arome de menta si mentol Orbit este un produs fabricat in mare parte din aditivi…

Citește mai departe

Conferinta: Dezvoltarea si integrarea biotehnologiilor in procesul de retehnologizare a industriei alimentare romanesti

Conferinta 6 iunie: Scopul conferintei este sa prezinte oamenilor de afaceri care activeaza in industria alimentara cum poate sa contribuie biotehnologia la imbunatatirea performantelor unei afaceri in acest domeniu. Subiecte care vor fi abordate in cadrul conferintei:Valorificarea resurselor biologice prin biotehnologii specifice; Tehnologii, sisteme, instrumente si echipamente bazate pe procese si resurse biologice; Metode si…

Citește mai departe

Dieta Keto

Multe persoane sunt interesate de o metoda eficienta pentru eliminarea kilogramelor in plus, dar v-ati gandit ca aceste diete prin care reduceti masa adipoasa reduc totodata si masa musculara? Multe diete duc la pierderea unor mase grase doar din anumite zone sau deshidrateaza organismul, scazand totodata si din masa musculara. Aceasta inseamna ca eliminarea acelor…

Citește mai departe

Info FERTILITATEA, IN PE-RICOL

Un nivel scazut de proteine consumate poate duce la sca-derea fertilitatii, conform unui nou studiu facut la Universitatea din Sydney. Cercetatorii atrag atentia ca oamenii nu au de suferit daca nu au o alimentatie bogata in proteine, dar le poate fi serios afectat sistemul de reproducere daca nu le acorda importanta. Oamenii de stiinta atrag…

Citește mai departe

Atacul pesticidelor

Sangele tuturor spaniolilor este infestat cu pesticide, releva un recent studiu realizat de Universitatea din Granada. Analizele de sange, desfasurate in mediul urban si rural, au identificat si masurat sase mari tipuri de substante daunatoare pentru organism. Este vorba de DDT, un pesticid puternic folosit intensiv in anii „80, benzen (HCB), substanta folosita ca fungicid,…

Citește mai departe