Militantii de mediu sustin ca fabrica de la Reci a Holzindustrie Schweighofer functioneaza fara autorizatie

Doua asociatii de mediu au solicitat primului ministru sa suspende activitatea fabricii din judetul Covasna fabrica reci 2Doua asociatii de protectia mediului au cerut primului ministru suspendarea functionarii fabricii de debitare si prelucrare a lemnului din comuna covasneana Reci a concernului austriac Holzindustrie Schweighofer. Cele doua asociatii sustin ca fabrica a fost construita ilegal, cu…

Citește mai departe

ONG-uri de mediu solicita suspendarea activitatii fabricii Schweighofer din Covasna

Asociatia Bankwatch Romania, cu sediul in Bucuresti si Asociatia Neuer Weg, cu sediul in Fagaras/BV, au depus cereri privind suspendarea functionarii, fara autorizatiile necesare, a fabricii de debitare si prelucrare a lemnului din com. Reci, jud. Covasna, a s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl. LINK: CCPM – Suspendare-Schweighofer-Reci Fabrica s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl. a fost construita ilegal…

Citește mai departe

Cum sunt ciopartite parcurile din Bucuresti de retrocedari si constructii. Capitala risca sa piarda pana la 10% din marile parcuri

Circa 30 de hectare din marile parcuri bucurestene risca sa fie distruse ca spatii verzi si construite daca autoritatile nu vor lua masuri urgente. Este vorba de bucati din parcurile Tineretului, Titan, Circului, Plumbuita si Verdi care au fost retrocedate. Acestora li se adauga alte zeci de hectare pentru care exista cereri de retrocedare sau…

Citește mai departe
Plante modificate genetic pentru continut sporit de nutrienti ar putea fi cultivate in cateva luni in Marea Britanie

UE a ajuns la un acord pentru autorizarea cultivarii organismelor modificate genetic (OMG)

UE a ajuns miercuri la un acord pentru autorizarea cultivarii organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriul sau, sub rezerva posibilitatii pentru statele care se impotrivesc, precum Franta, de a interzice cultivarea acestora pe teritoriul lor, a anuntat un diplomat european, citat de AFP. Acordul, care urmeaza sa fie formalizat in 12 iunie de ministrii mediului,…

Citește mai departe
Chevron a ob?inut certificatul de urbanism ?i în comuna unde primarul refuzase ini?ial s? dea aviz

Chevron a obtinut certificatul de urbanism si in comuna unde primarul refuzase initial sa dea aviz

Compania Chevron a obtinut, marti, un nou certificat de urbanism pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de sist in satul Urdesti, a cincea pana acum in judetul Vaslui, dupa ce primarul comunei Dodesti refuzase initial sa elibereze un aviz favorabil. Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat al cincilea certificat de urbanism pentru societatea…

Citește mai departe

CJ Vaslui respinge o cerere a Chevron privind explorarea gazelor de sist din cauza unui aviz negativ

Consiliul Judetean Vaslui a respins o cerere a companiei Chevron pentru amplasarea unei noi sonde de explorare a gazelor de sist in localitatea vasluiana Urdesti, a cincea pana acum in judet, dupa ce primarul comunei a refuzat sa elibereze un aviz favorabil. Compania Chevron a fost blocata de primarul comunei vasluiene Dodesti, Victor Popa, care…

Citește mai departe

Uniunea Europeana este aproape de un acord de autorizare a cultivarii organismelor modificate genetic (OMG)

Uniunea Europeana este aproape de un acord de autorizare a cultivarii organismelor modificate genetic (OMG), care se va incheia totusi cu posibilitatea fiecarui stat de a interzice cultivarea acestora pe teritoriul sau, a anuntat presedintia greaca a UE dupa o dezbatere publica intre ministrii mediului la Bruxelles. ‘O mare majoritate a statelor este favorabila unei…

Citește mai departe
Un ONG din Cluj-Napoca propune ”exproprierea pentru spații verzi”

Posibilitatea construirii pe 85% din spatiile verzi retrocedate, respinsa de Comisia de mediu

Posibilitatea construirii pe 85 la suta din spatiile verzi retrocedate a fost respinsa, marti, de Comisia de mediu din Camera Deputatilor, care a adoptat proiectul de modificare a Legii spatiilor verzi fara acest amendament, informeaza reprezentantii Coalitiei pentru Mediu. Proiectul de modificare propus initial, ce prevede ca administratiile locale pot decide taierea arborilor sanatosi din…

Citește mai departe
Coali?ia pentru Mediu protesteaz? fa?? de modificarea Legii spa?iilor verzi

Protest fata de modificarea Legii spatiilor verzi, duminica, ora 16:00, la Universitate

ONG-urile din Coalitia pentru Mediu protesteaza fata de un proiect de modificare a Legii spatiilor verzi ce prevede posibilitatea de a se construi pe 85 la suta din suprafetele spatiilor verzi retrocedate, informeaza Mediafax. Comisia pentru administratie publica si amenajarea teritoriului din Camera Deputatilor discuta marti un proiect de modificare a Legii 24/2007 privind reglementarea…

Citește mai departe

Consiliul Legislativ a dat aviz pentru Rosia Montana, dar prezinta 16 vicii ale proiectului de lege adoptat de Guvern

Proiectul de lege referitor la inceperea exploatarii miniere de la Rosia Montana a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ, insa forul prezinta 16 vicii sau defecte ale actului normativ, recomandand indreptarea acestora. Avizul Consiliului Legislativ are caracter consultativ. Pe lista “viciilor” identificate de Consiliul Legislativ in textul proiectului de lege al executivului se regasesc…

Citește mai departe

Basescu a promulgat Legea de aprobare a OUG privind dezvoltarea zonei Delta Dunarii

Presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 127/2010 pentru adoptarea unor masuri destinate dezvoltarii economico-sociale a zonei Delta Dunarii. Pe 26 iunie, plenul Camerei Deputatilor a aprobat cererea de reexaminare transmisa de presedintele Traian Basescu in ceea ce priveste modificarea ordonantei nr. 127/2010 pentru adoptarea…

Citește mai departe

Forum parlamentar international privind energia regenerabila, la Bruxelles

Un forum parlamentar international privind energia regenerabila, organizat de asociatia Climate Parliament, are loc in perioada 7 – 8 martie, la Bruxelles, la Parlamentul European, conform unui comunicat de presa. Lucrarile se desfasoara in cadrul a patru sesiuni tematice, respectiv: finantarea proiectelor transnationale de interconectare la sursele de energie regenerabila, cresterea accesului la energie al…

Citește mai departe
Korodi: România a atras pân? în prezent peste 50% din fondurile disponibile prin POS Mediu

Rovana Plumb: Absorbtia fondurilor europene prin POS Mediu a ajuns la 13%

Ministerul Mediului a atras, pana la ora actuala, prin Programul Operational Sectorial Mediu /POS Mediu/ suma de 457 milioane de euro, echivalentul unui procentaj de 13%, in crestere fata de situatia din aprilie, a declarat, vineri, la audierile din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului, Rovana Plumb, ministrul propus al Mediului si Schimbarilor Climatice. ‘Daca…

Citește mai departe

Modificari propuse la Codul silvic, contestate de organizatiile de mediu. Acestea reclama prevederi ce ar legaliza defrisarea padurilor

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic, initiat pentru asigurarea conservarii si gestionarea durabila a padurilor si a vegetatiei forestiere a generat reactii din partea a doua organizatii independente de mediu. Potrivit acestora, prin modificarile propuse s-ar legaliza defrisarea padurilor. Concret, prin schimbarea Codului Silvic, anumite terenuri forestiere vor…

Citește mai departe

Raportul pentru modificarea Legii urbanismului a fost finalizat

Comisia pentru administratie din Camera Deputatilor a finalizat, marti, raportul asupra proiectului de lege pentru adoptarea Ordonantei nr. 7/2011 privind modificarea Legii urbanismului, pe fondul obiectiilor ridicate de arhitecti si ONG-uri, dar si de deputatii din opozitie. Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic a reluat marti discutiile incepute in 18 septembrie pentru…

Citește mai departe

Sulfina Barbu: Este nevoie de solidaritate globala pentru a lupta eficient impotriva schimbarilor climatice

Este nevoie de solidaritate globala pentru a lupta eficient impotriva schimbarilor climatice, deoarece momentele de criza economica scot la iveala diferentele dintre nivelele de dezvoltare la care se afla natiunile lumii, a declarat joi Sulfina Barbu, membru al Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, intr-o conferinta pe tema schimbarilor…

Citește mai departe

Gandul.info organizeaza marti conferinta Viitorul Mediului

Gandul.info organizeaza marti conferinta „Viitorul Mediului”, care propune un dialog pe tema proiectelor ce vizeaza protectia mediului, a informarii populatiei asupra tendintei „verzi” si a modului in care actioneaza companiile pentru o lume mai putin poluata. Conferinta va avea loc marti, incepand cu ora 10:00 si va fi gazduita de Hotelul Radisson Blu, sala Atlas….

Citește mai departe

Comisia Europeana a facut public joi un set de orientari pentru limitarea impermeabilizarii solului pe continentul nostru

Comisia Europeana a facut public joi un set de orientari pentru limitarea impermeabilizarii solului pe continentul nostru. Recomandarile specialistilor UE constituie un apel pentru o amenajare mai inteligenta a teritoriului si pentru utilizarea unor materiale mai permeabile, in scopul conservarii solurilor. Impermeabilizarea solului – acoperirea terenului cu un material impermeabil- este una dintre principalele cauze…

Citește mai departe

Guvernul a dat unda verde Chevron pentru otravirea Marii Negre

Guvernul a dat unda verde Chevron pentru otravirea Marii Negre • Pentru Ungureanu, afacerea cu gazul de sist este mai presus de avertismentul tarilor civilizate • Metoda fracturarii hidraulice folosita la exploatarea gazelor de sist are efecte catastrofale pentru mediul inconjurator • Panza freatica ce furnizeaza apa dulce pentru Romania, Ucraina, Bulgaria si Turcia ar…

Citește mai departe

Noua lege a spatiilor verzi: Pentru fiecare metru patrat de spatiu verde distrus, vinovatii risca amenzi de pana la 4500 de euro

Pentru fiecare metru patrat de spatiu verde distrus, vinovatii risca amenzi de pana la 4500 de euro, potrivit ultimelor modificari aduse Legii nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor. Legiuitorul prevede aceleasi amenzi pentru primariile care nu demoleaza constructiile ridicate ilegal pe aceste suprafete. Constructiile neautorizate de pe spatiul verde se…

Citește mai departe
Dezbatere public? pe tema legii de modificare a Codului silvic

Codul Silvic, prins intre politica si protectia mediului

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Silvic a ajuns la Camera Deputatilor prin adoptare tacita in Senat. Desi organizatiile pentru protectia mediului atrag atentia asupra unora din aceste prevederi, amendamentele par sa se bucure de sustinere politica. Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic a fost inregistrat in 31.10.2011…

Citește mai departe

Romania nu duce lipsa de legislatie de mediu, ci de aplicarea ei

Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic (CAPATEE) din Camera Deputatilor, a declarat marti (28 septembrie 2010) intr-o conferinta de specialitate, ca cele mai importante probleme in ceea ce priveste implementarea unui management al deseurilor eficient sunt reprezentate de lipsa statiilor de epurare si existenta gunoaielor aruncate in ape, Romania…

Citește mai departe

Intalnire romano-maghiara la nivel inalt pe probleme de mediu

Intalniri la nivel inalt, in aceasta saptamana, la Arad. De miercuri pana vineri, este programata intalnirea reprezentantilor Comisiei pentru Administratie Publica Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, cu delegatia Comisiei pentrzu Dezvoltare Durabila din Parlamentul Ungar. La Arad este asteptata sa soseasca si deputatul Sulfina Barbu, presedintele comisiei amintite. Aici sunt programate intalniri…

Citește mai departe

Laszlo Borbely: Am solicitat retrimiterea OUG 114 la Comisie

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, sustine ca a cerut retrimiterea Ordonantei de Urgenta 114 privind spatiile verzi la Comisia pentru administratie publica din Camera Deputatilor. Reprezentantii ONG-urilor de mediu au reluat marti dimineata protestul din fata Palatului Parlamentului, pentru a stopa modificarea OUG 114/2007, ce prevede obligatia autoritatilor publice de a nu schimba destinatia terenurilor amenajate…

Citește mai departe

Sulfina Barbu: Poluarea de la Kolontar va dura ani de zile. Romania are nevoie de un plan de lupta pe termen lung

Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic atrage atentia ministrului Mediului ca Romania are nevoie mai ales de un plan de masuri pe termen lung, nu doar de planul de interventie rapida. „Avand in vedere gravitatea si natura accidentului de la Kolontar este foarte important ca Ministerul Mediului sa aiba…

Citește mai departe

Directorul asociatiei pentru protectia animalelor „Spike” a intrat in greva foamei

Barbatul vrea sa atraga atentia asupra abuzurilor facute de autoritatile romane in ceea ce priveste animalele fara stapan. Viorel Tcaci, directorul executiv al asociatiei pentru protectia animalelor „Spike” a intrat duminica in greva foamei. El doreste sa atraga astfel atentia asupra abuzurilor continue si incalcarilor drepturilor din partea autoritatilor romane. Printre motivele sale se mai…

Citește mai departe

Brigitte Bardot le scrie parlamentarilor romani sa nu eutanasieze cainii comunitari

Legendara actrita franceza Brigitte Bardot ia din nou apararea cainilor fara stapan din Bucuresti, intr-o scrisoare deschisa trimisa parlamentarilor romani, in care le cere acestora sa nu legifereze eutanasierea patrupedelor. „Romania nu va evolua daca va continua sa ia decizii crude impotriva unor fiinte sensibile, aflate sub protectia legislatiei europene. Animalele fara stapan, neglijate si…

Citește mai departe

PNL acuza PDL ca vrea sa distruga spatiile verzi din orase

„Guvernul Boc si majoritatea PD-L au hotarat sa taie si putinele spatii verzi din zona urbana a Romaniei”. Aceasta este acuzatia lansata de deputatii PNL din Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic printr-un comunicat semnat dat publicitatii marti. PDL spune ca acuzatia este nefondata, deoarece nu s-a pus problema constructiilor pe spatiile…

Citește mai departe

Din nou liber la betoane in parcuri

Comisia pentru Administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor a desfiintat legea care proteja spatiile verzi de abuzurile imobiliarilor. Comisia a discutat marti pe ordinea de zi suplimentara Ordonanta de Guvern 114/2007 care interzicea schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, modificand articolul 71 care continea aceasta prevedere. Modificarea a fost facuta…

Citește mai departe

Legea care interzice betonarea parcurilor si a spatiilor verzi, castrata in comisia din Camera Deputatilor

Comisia pentru Administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor a desfiintat marti, 11 mai, singura lege care proteja spatiile verzi. Comisia a luat in discutie Ordonanta de Guvern nr. 114/2007 care  interzicea schimbarea destinatiei spatiilor verzi si a scos din actul normativ tocmai aceasta prevedere, dand astfel unda verde la betonarea parcurilor…

Citește mai departe

Colectarea selectiva a gunoaielor, obligatorie pentru toate institutiile publice

Toti angajatii autoritatilor publice locale si centrale vor fi obligati sa arunce separat deseurile din hartie, plastic, sticla si aluminiu in vederea revalorificarii lor. Colectarea selectiva a deseurilor va deveni obligatorie pentru toti functionarii publici, prevede un proiect de lege avizat favorabil marti de catre Comisia de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din…

Citește mai departe

Invitatie la „Targul de sturioni”(1)

Asociatia Salvati Dunarea si Delta si WWF Programul Dunare Carpati Romania va invita marti, 10 noiembrie, la „Targul de sturioni”, deschis in fata Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, incepand cu ora 11.30. Specii unice, amenintate cu extinctia, vor putea fi admirate si achizitionate de catre doritori! Cu ocazia legalizarii pescuitului sturionilor in scop comercial…

Citește mai departe
Ziua Dun?rii 2013 dedicat? Sturionilor

Doua organizatii de mediu organizeaza marti „Targul de sturioni”

Asociatia Salvati Dunarea si Delta si WWF Programul Dunare Carpati Romania organizeaza marti „Targul de sturioni”, in fata Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, incepand de la 11:30, cand specii unice, amenintate cu extinctia, pot fi admirate si cumparate de doritori. „Dupa trei ani de absenta de pe piata libera, specii precum nisetrul, morunul, cega,…

Citește mai departe