Severinul renunta la termoficarea pe carbune. CEO pierde un client!

Insolventa Regiei Autonome de Activitati Nucleare din judetul vecin va lasa tot orasul Drobeta Turnu Severin fara apa calda si caldura, asta desi carbunele necesar pentru incalzirea celor aproape 40.000 de familii este la doi pasi. Datoriile acumulate in timp, situatia financiara dificila de la RAAN si indiferenta politicienilor duc nu doar la nefolosirea lignitului,…

Citește mai departe

Avantajele si dezavantajele energiei nucleare. Ce beneficii ne aduce in Romania si la ce sa ne asteptam pe viitor

Compania de stat Nuclearelectrica a ales in toamna anului trecut compania China National General Nuclear Power Corp (CGN) drept partenerul pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Insa Daniela Lulache, directorul general al societatii romanesti, avertiza intr-un interviu recent ca partea romana nu va semna contractul „in orice conditii“ si ca „exista un…

Citește mai departe

RAAN trebuie sa plateasca 23,4 mil. lei pentru certificate verzi

Producatorul de apa grea si electricitate Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), aflata in insolventa, trebuie sa plateasca 23,4 milioane lei (5,2 milioane euro) pentru neindeplinirea cotei de certificate verzi in 2013. Potrivit unei liste cu companiile care nu si-au indeplinit anul trecut obligatia achizitionarii certificatelor verzi in limita unei cote stabilite anual de Autoritatea…

Citește mai departe

Chinezii vor garantii pentru investitiile din energie, precum de la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda sau Tarnita

„Toata lumea a inteles ca nu putem astepta ca Guvernul Romaniei sa emita garantii suverane, pentru ca are acorduri incheiate cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala. Au inteles lucrul asta si se lucreaza intens, dar nu numai de astazi, de o perioada de timp, la identificarea unor solutii alternative. Si aici discutam si de garantii pe…

Citește mai departe

Iranul avertizeaza ca nu intentioneaza sa renunte la activitatile nucleare sensibile

Iranul nu intentioneaza sa renunte la utilizarea tehnologiei nucleare, in special la activitatile de purificare a uraniului, declara presedintele Hassan Rohani, dupa ce senatori americani au afirmat ca Teheranul nu are dreptul inerent de imbogatire a uraniului, informeaza AFP. „Iranul face parte si va face parte din tarile care utilizeaza tehnologie nucleara, inclusiv activitati de…

Citește mai departe
România va contrui un nou depozit de de?euri nucleare la Saligny

    Nita anunta o investitie de un miliard de euro intr-un tip nou de reactor nuclear experimental, racit cu plumb

    Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, o investitie evaluata la un miliard de euro, care urmeaza sa se deruleze pe o perioada de 15-20 de ani la Mioveni si care vizeaza constructia unui tip nou de reactor nuclear pentru productia energiei. „Proiectul se va desfasura pe 15-20 de…

    Citește mai departe

    Desi au emisii mici, proiectele hidro mari si cele nucleare nu beneficiaza de certificate verzi

    Desi au emisii mici, deruleaza proiecte de miliarde de euro si genereaza o energie care nu fluctueaza, proiectele hidro mari si cele nucleare nu beneficiaza de certificate verzi precum producatorii de energie verde. In timp ce investitorii in energii regenerabile au la dispozitie subventii de 10 miliarde de euro, companiile Hidroelectrica si Nuclearelectrica, care produc…

    Citește mai departe

    Iranul refuza sa trimita in strainatate stocul de uraniu imbogatit, linia rosie a regimului

    Iranul refuza sa trimita in strainatate stocul de uraniu imbogatit, a declarat Abbas Araghchi, seful negociatorilor iranieni in dosarul nuclear, citat duminica de site-ul televiziunii de stat. „Linia rosie a Iranului in negocieri este imbogatirea uraniului (…). Putem discuta despre forma, cantitatea si nivelul de imbogatire (a uraniului), dar trimiterea in strainatate a productiei noastre…

    Citește mai departe
    Comisia European? verific? îndeplinirea condi?iilor de mediu la CE Oltenia

    Complexul Energetic Oltenia doreste sa o preia termocentrala Romag Termo, care are mari probleme de mediu

    Termocentrala Romag Termo, pe care Complexul Energetic Oltenia doreste sa o preia in contul datoriilor pe care le are de recuperat de la RAAN Dr. Tr. Severin, are mari probleme de mediu. Chiar ieri s-a anuntat ca Romania este in procedura de infrangement in ceea ce priveste nerespectarea prevederilor Directivei de mediu la Romag-Termo, din…

    Citește mai departe

      Potentiala participare a industriei nucleare romanesti la finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda, evaluata la 40 – 45% din proiect (studiu)

      Potentiala participare a industriei nucleare romanesti la finalizarea proiectului Unitatilor 3 si 4 Cernavoda poate fi evaluata la circa 40 – 45% din valoarea totala a proiectului, ceea ce reprezinta o contributie importanta, cu impact deosebit asupra economiei nationale, releva datele unui studiu efectuat de Asociatia Forumul Atomic Roman (ROMATOM). Potrivit documentului privind actualizarea capabilitatilor…

      Citește mai departe
      Cristian Diaconescu, lobby pentru neproliferarea nuclear?

        200 de milioane de euro pentru inchiderea in conditii de siguranta a Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare

        Autoritatile trebuie sa identifice o suma de aproximativ 200 de milioane de euro pentru inchiderea in conditii de siguranta a Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN), in caz contrar existand riscuri majore avand in vedere obiectul sensibil de activitate al Regiei, a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, Dumitru Costin, presedintele BNS. ‘Pentru…

        Citește mai departe
        Prima dezbatere public? privind gazele de ?ist va fi stabilit? dup? Consiliul de Mediu din 17 iunie

        Guvernul Ponta II intentioneaza sa extinda activitatile de explorare si exploatare a zacamintelor de titei si gaze din bazinul Marii Negre

        Programul de guvernare cuprinde, in cea mai mare parte, proiecte nerealizate de guvernele din ultimii 10 ani, precum centrala Tarnita sau reactoarele nucleare 3 si 4, dar include si obiective noi, printre care explorarea gazelor de sist, extractia de hidrocarburi in Marea Neagra si dezvoltarea AGRI, scrie Mediafax. Guvernul Ponta II intentioneaza sa extinda activitatile…

        Citește mai departe

        Dezastrul de la Fukushima schimba Romania. Vom da 10 MILIARDE de euro pentru „visul nuclear” al tarii

        Catastrofa de la Fukushima si criza economica mondiala au repozitionat strategiile nucleare ale statelor lumii. Unele dintre ele, precum Franta sau Germania, au zis stop investitiilor, iar altele, printre care Turcia, Polonia, Cehia, China sau India, le-au accelerat. Dupa cativa ani de amorteala, Romania a readus pe tapet proiectul de constructie a reactoarelor 3 si…

        Citește mai departe
        Oferte pentru reactoarele 3 ?i 4 de la Cernavod?

        CANDU (abreviat de la CANADA Deuterium Uranium) sunt un model de reactoare nucleare invechit, atat ca design cat si ca norme de securitate

        CANDU (abreviat de la CANADA Deuterium Uranium) sunt un model de reactoare nucleare invechit, atat ca design cat si ca norme de securitate, produs in Canada de A.E.C.L. Aceste reactoare sunt racite cu apa grea (care in momentul in care este si iradiata devine deosebit de periculoasa), nu respecta niciun fel de norma de securitate…

        Citește mai departe

        Un reactor al centralei nucleare de la Cernavoda s-a oprit din cauza unor vibratii

        Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavoda s-a oprit automat vineri, la ora 11.43. Problemele sunt cauzate de niste vibratii la un generator. Reactorul a iesit automat din functiune ca urmare a unor vibratii de natura necunoscuta, a anuntat directorul Dispeceratului Energetic National, Octavian Lohan, citat de economica.net. „Au fost niste probleme de vibratii…

        Citește mai departe

        Pompiliu Budulan, Nuclearelectrica: A doua centrala nucleara din Romania nu va fi de tip CANDU, tehnologia folosita la Cernavoda

        A doua centrala nucleara din Romania nu va fi de tip CANDU, tehnologia folosita la reactoarele de la Cernavoda, ci „va fi de generatia a 4-a, cu uraniu imbunatatit”, a declarat Pompiliu Budulan, director general la Nuclearelectrica. Potrivit acestuia, este vorba de o tehnologie noua care va fi adoptata de multe state europene. Budulan a…

        Citește mai departe

        Bugetul MEF majorat cu 20 milioane lei pentru datoriile Nuclearelectrica la CNE

        Bugetul Ministerului Economiei a fost suplimentat cu 20 milioane lei, din Fondul de rezerva bugetara, pentru plata arieratelor acumulate de Nuclearelectrica fata de producatorul de combustibil necesar reactoarelor nucleare 3 si 4, care urmeaza sa fie construite la centrala de la Cernavoda (CNE), informeaza Mediafax. Decizia a fost luata, prin hotarare, in sedinta de marti…

        Citește mai departe

        Toriul, materialul nuclear care poate inlocui uraniul

        Se pune la cale folosirea unui alt tip de combustibil pentru reactoarele atomice care functioneaza pe baza de apa grea. Metalul radioactiv care poate fi folosit in reactoarele nucleare de ultima generatie se gaseste in nisipurile de pe plajele indiene. Gasirea resurselor de uraniu, singurul combustibil folosit pana acum in centralele nucleare, reprezinta o problema…

        Citește mai departe

        Greenpeace sesizeaza CE. Romania si Bulgaria au alocat ilegal fonduri pentru construirea de centrale nucleare

        Greenpeace a solicitat Comisiei Europene (CE) sa demareze o ancheta in legatura cu fondurile provenite de la bugetul de stat, alocate „ilegal” pentru construirea a doua reactoare nucleare in Romania si doua in Bulgaria. Organizatia de mediu argumenteaza faptul ca ambele tari au incalcat Tratatul European si regulile de concurenta existente la nivelul Uniunii Europene….

        Citește mai departe

        Termocentrale cu apa de mare

        Zeci de miliarde de metri cubi de gaz toxic otravesc apele Marii Negre. In adancurile lipsite de oxigen, productia hidrogenului sulfurat nu inceteaza nicio clipa, o specie de bacterii anaerobe imbogatind permanent zacamantul de o mare valoare energetica. Daca ar fi extras, prin arderea lui intr-o termocentrala, s-ar putea genera cel putin 4.000 de megawati,…

        Citește mai departe

        Strategia energetica: Romania are nevoie de investitii de 34,6 miliarde euro in sectorul energetic

        Valoarea investitiilor necesare sectorului energetic romanesc, pentru perioada 2007-2020, este de 34,6 miliarde de euro, se arata in strategia energetica a Romaniei, publicata pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF). Cea mai mare parte a acestor investitii, in valoare de 20,8 miliarde de euro, sunt necesare sectorului energiei electrice.

        Citește mai departe