Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker isi incalca astfel promisiunea de a democratiza deciziile referitoare la OMG-uri in UE Bruxelles, 22 Aprilie 2015 – Comisia Europeana a publicat astazi o propunere de a amenda regulamentul asupra importurilor de organisme modificate genetic in UE….

Citește mai departe

Biotehnologiile ar putea aparea mai rapid pe piata din Marea Britanie ca urmare a schimbarii legislatiei la nivelul UE

Culturile modificate genetic ar putea aparea mai rapid pe piata din Marea Britanie dupa ce eurodeputatii au votat, in 13 ianuarie, o lege care permite tarilor sa apeleze la “liberul arbitru” in privinta biotehnologiilor. Noua legislatie a UE, care va intra in vigoare in aceasta primavara, va permite statelor sa cultive culturi modificate genetic care…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Cultivarea OMG: Flexibilitate pentru statele care vor sa restrictioneze OMG pe teritoriul lor

Noua legislatie care permite statelor membre sa restrictioneze sau sa interzica deplin culturile care contin organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, chiar daca acest lucru este permis la nivel UE, a fost votata marti. Propunerea legislativa, agreata informal de Parlament si Consiliu in decembrie, fusese pusa pe agenda initial in 2010, dar a fost…

Citește mai departe
Nouă lege europeană pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Noua lege europeana pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar putea adopta saptamana aceasta noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic La mai bine de trei ani de la adoptarea unei rezolutii care da dreptul statelor membre sa decida in privinta cultivarii OMG (iulie 2011), Parlamentul European intentioneaza sa adopte, saptamana aceasta, noua legislatie privind…

Citește mai departe
Parlamentul European votează pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European voteaza pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar trebui sa adopte in aceasta saptamana o noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic. In saptamanile urmatoare, legea va fi aprobata si de catre ministerele europene si apoi va intra in vigoare. Noua lege completeaza Directiva 2001/18 asupra eliberarii intentionate in mediul inconjurator a organismelor…

Citește mai departe
De ce vor autorităţile americane să elibereze în Florida milioane de ţânţari modificaţi genetic?

Cea mai periculoasa insecta din Europa este si in Romania

Vectorii sunt organisme vii care transmit virusuri infectioase altor organisme si pot raspandi boli in randul oamenilor si al animalelor, defineste Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (European Food Safety Authority, EFSA). Cea mai raspandita insecta transmitatoare de boli in statele membre UE s-a dovedit specia de tantari Culex Pipiens. Prezenta acestuia a fost semnalata in…

Citește mai departe
Workshop în Parlamentul European despre utilizarea animalelor în cercetarea științifică

UE vrea sa interzica vanzarea de produse provenind de la animalele clonate

Fara lapte si carne de la animalele clonate in UE. Comisia Europeana vrea sa interzica si clonarea animalelor de ferma. Comisia Europeana vrea sa interzica vanzarea de alimente provenite de la animale clonate, importurile de astfel de animale, precum si tehnicile de clonare in cazul animalelor de ferma pe teritoriul Uniunii Europene (UE). Interdictiile ar…

Citește mai departe
Pro Agro sus?ine cultivarea porumbului modificat genetic MG 1507 în România; EFSA confim? siguran?a consumului

Pro Agro sustine cultivarea porumbului modificat genetic MG 1507 in Romania; EFSA confima siguranta consumului

Pro Agro sustine cultivarea porumbului modificat genetic MG 1507 in Romania; EFSA confima siguranta consumului Federatia Pro Agro sustine cultivarea porumbului modificat genetic pentru rezistenta la anumite insecte daunatoare, in vederea cresterii eficientei economice a cultivatorilor de porumb din Romania, se arata intr-un comunicat al Pro Agro. Decizia a fost luata in urma analizei documentatiei…

Citește mai departe
Comisia European? interzice clonarea animalelor în scopuri comerciale

Comisia Europeana interzice clonarea animalelor in scopuri comerciale

Comisia Europeana a adoptat, miercuri, trei proiecte legislative care vor interzice utilizarea tehnicilor de clonare in UE pentru animalele de ferma si importurile de clone ale acestor animale, precum si comercializarea alimentelor provenite de la animalele clonate, potrivit unui comunicat al institutiei. Tonio Borg, comisarul UE responsabil cu sanatatea, a declarat: „Initiativele de astazi privind…

Citește mai departe
UE a ajuns la un compromis în privin?a cultiv?rii organismelor modificate genetic

Americanii se resemneaza cu plantele modificate genetic, “dar macar sa scrie mare pe eticheta”

O initiativa cetateneasca a locuitorilor statului Washington (SUA) a reusit sa impuna in pachetul de legi luat in discutie de parlamentul local un nou set de reglementari privind dreptul la informare al consumatorului vizand produsele agro-alimentare ce contin Organisme Modificate Genetic (OMG). Organismele Modificate Genetic vazute de numerosi specialisti din agricultura drept solutia viitorului pentru…

Citește mai departe

Interesele politice primeaza si in fata sigurantei alimentare?

Cercetatorii francezi au demonstrat legatura dintre organismele modificate genetic si dezvoltarea cancerului • Comisia Europeana, prin Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, a respins raportul celor din Caen, spunand ca probele stiintifice nu sunt suficiente • Practic, s-a incurajat comertul cu alimente nocive, pentru a nu se „supara” americanii • Interesele politice primeaza si in fata sigurantei alimentare? La nivelul Uniunii Europene…

Citește mai departe

Macovei propune ca Agentiei Europene pentru Mediu sa nu i se aprobe descarcarea de gestiune pentru anul 2010

Rapoartele europarlamentarului Monica Macovei privind descarcarea de gestiune pentru 2010 a Agentiei Europene de Mediu (EEA), Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si a Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA) vor fi supuse votului Miercuri, 26 septembrie 2012, in Comisia de Control Buget. Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru descarcarea de gestiune a Agentiilor europene…

Citește mai departe

Comisia Europeana ar putea interzice utilizarea ambalajelor din plastic la produsele pentru copii

Comisia Europeana ar putea interzice utilizarea ambalajelor din plastic care contin substante chimice periculoase, in cazul alimentelor destinate consumului copiilor. Decizia ar urma sa fie luata pana la finele acestui an. Europarlamentarul Petru Luhan a solicitat in scris Comisiei Europene sa-si exprime pozitia asupra unor studii recente care arata ca multe ambalaje din plastic contin…

Citește mai departe

Parlamentul European a votat transferarea deciziei de cultivare a organismelor modificate genetic spre guvernele tarilor membre

Statele membre UE ar trebui sa fie cele care sa decida interzicerea sau restrictionarea cultivarii organismelor modificate genetic. Decizia a fost luata marti, 5 iulie, de catre deputatii europeni, care au adoptat revizuirea legislatiei existente – adoptata cu 548 voturi pentru, 84 impotriva si 31 abtineri. Aceasta va fi transmisa Consiliului European pentru discutii suplimentare….

Citește mai departe

Noi reguli pentru OMG-uri si produsele alimentare: ce ne pregateste Parlamentul

Eurodeputatii vor vota marti in plen propunerea conform careia statelor membre le este permis sa decida interzicerea sau restrictia cultivarii plantelor modificate genetic. Propunerea, sustinuta de comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, ofera statelor posibilitatea de a lua o decizie pe motive de mediu. Comisia Europeana nu sprijina insa acest lucru, dorind sa…

Citește mai departe

Produsele de la animalele clonate ar putea fi periculoase

Produsele provenite de la animalele clonate ar putea sa nu fie sigure pentru consum, urmand sa fie efectuate studii suplimentare in acest domeniu, a anuntat, joi, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA). Produsele provenite de la animalele clonate ar putea sa nu fie sigure pentru consum, urmand sa fie efectuate studii suplimentare in acest domeniu,…

Citește mai departe

Studiu / Ambalajele si infertilitatea

Substantele chimice folosite pentru fabricarea ambalajelor alimentelor, a pesticidelor, a tesaturilor, a covoarelor si a produselor de ingrijire personala pot duce la aparitia infertilitatii la femei, arata un studiu realizat de medici americani. Perflourinatele (PFO), substantele incriminate de cercetatori, se gasesc in ambalajele ce trebuie sa reziste la grasimi: popcorn pentru microunde, cutii de pizza…

Citește mai departe

Dezbateri – Un E mai putin din 2009

Colorantul rosu Allura E129 poate fi interzis incepand de anul viitor. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) va revizui repoartele despre toxicitatea acestuia in ianuarie, iar apoi va lua o decizie finala. In mai 2007, un grup de cercetatori britanici de la Universitatea din Soumphton a demonstrat ca sase dintre coloranti alimentari folositi foarte des…

Citește mai departe

Atentie la biberoanele din plastic!

Temerile legate de efectele nocive ale folosirii biberoanelor nu au fost inlaturate. Expertii americani de la Food and Drug Andministration (Administratia Alimentelor si a Medicamentelor) au gasit bisphenol A (BPA) in ambalajul laptelui praf pentru bebelusi si in biberoane. Desi s-au facut numeroase studii legate de efectele BPA asupra sanatatii, cercetatorii nu au putut sa…

Citește mai departe

Liber la soia modificata genetic

Comisia Europeana a autorizat, luni, importul in Uniunea Europeana de produse continand soia modificata genetic (A2704-12), folosita in alimentele destinate consumului uman si animal, transmite AFP, citat de Agerpres. Orice produs avand la baza soia modificata genetic va fi etichetat in mod strict si va trebui sa respecte normele europene in materie de control alimentar….

Citește mai departe