2014, cel mai fierbinte an din istoria moderna: „Ca si cum ar exploda 400.000 de bombe nucleare pe zi”.

Analize separate ale cercetatorilor americani, inclusiv una facuta de NASA, au indicat ca 2014 a fost cel mai cald an din 1880 incoace – o dovada ca schimbarea climei nu e doar o teorie Ar putea fi cea mai clara dovada a incalzirii globale prezentata pana acum. Masuratorile realizate de NASA si NOAA (Administratia Nationala…

Citește mai departe
Iranul și-ar putea reduce programul nuclear exportând uraniu îmbogățit în Rusia

Iranul si-ar putea reduce programul nuclear exportand uraniu imbogatit in Rusia

Iranul si Statele Unite incearca sa se inteleaga asupra unei formule prin care Washingtonul spera ca va fi redusa capacitatea Teheranului de a realiza arme nucleare: exportarea in Rusia a unei parti importante a stocului de uraniu imbogatit, necesar pentru astfel de arme, spun surse diplomatice citate de agentia Associated Press. Contradictiile vor ramane dominante…

Citește mai departe
Teste nucleare efectuate în „curtea vecinului”: mărturiile oamenilor care au supravieţuit exploziilor nucleare efectuate de britanici în Australia

Teste nucleare efectuate in „curtea vecinului”: marturiile oamenilor care au supravietuit exploziilor nucleare efectuate de britanici in Australia

In anii ‘50, guvernul australian a autorizat testarea unor bombe nuclare britanice in Maralinga, teritoriu din sud-vestul tarii. Sapte bombe au fost detonate in perioada 1956-1963, in regiunea locuita de aborigenii australieni, iar consecintele au fost fatale. Guvernul a platit despagubiri pentru terenurile contaminate, dar prea putin sau deloc pentru persoanele afectate. In imaginile-video de…

Citește mai departe
Telurul, un metal extrem de rar ?i foarte greu de ob?inut, a fost cedat de statul român canadienilor de la Deva Gold ?i Ro?ia Montan? Gold Corporation

Telurul, clasat de Comisia Europeana ca metal critic, a fost cedat de statul roman canadienilor de la Deva Gold si Rosia Montana Gold Corporation

Romania are bogatii pe care le cedeaza fara sa stea pe ganduri. Telurul, un metal extrem de rar si foarte greu de obtinut, a fost cedat de statul roman canadienilor de la Deva Gold si Rosia Montana Gold Corporation. In Europa, doar Suedia mai are asemenea zacaminte, din care obtine bani buni. Invelisurile primelor bombe…

Citește mai departe
Rusia pledeaz? pentru reduceri multilaterale ale arsenalelor nucleare din lume

Scurgeri la cel putin sase cuve de stocare de deseuri nucleare in Statele Unite

Scurgeri au fost detectate la cel putin sase rezervoare subterane de stocare de deseuri nucleare in statul Washington, ale carui autoritati au solicitat statului federal ajutor suplimentar in vederea curatirii locului, relateaza AFP. Guvernatorul acestui stat din nord-vestul Statelor Unite Jay Inslee a declarat ca amploarea scurgerilor la instalatia de depozitare de la Hanford, utilizata…

Citește mai departe
Fukushima devine cel mai mare dezastru nuclear din istorie

La Fukushima au fost descoperiti fluturi mutanti, dupa accidentul nuclear din martie 2011

Fluturii din zona centralei nucleare Fukushima si cele doua generatii urmatoare au suferit mutatii din cauza radioactivitatii, au descoperit cercetatorii japonezi, citati de AFP. La aproximativ 12% din micii fluturi albastri din familia Lycaenidae expusi radioactivitatii in stare de larve in timpul catastrofei nucleare din martie 2011 au dezvoltat anomalii, in special aripi mai mici…

Citește mai departe

Mineralele strategice, neimportante pentru statul roman

Resursele de cupru sau de uraniu au fost fie exploatate ineficient, fie valorificate neglijent. Dintotdeauna s-a acreditat ideea, in randul publicului larg, ca Romania detine o mare varietate de zacaminte naturale. Evident, unii politicieni au utilizat aceasta „informatie” in folos electoral sau in numele unor grupuri de interese. Dar oare lucrurile stau chiar asa? Dispunem noi…

Citește mai departe

SUA vor sa permita Iranului productia de uraniu imbogati cu conditia sa accepte „inspectii fara restrictii” ale instalatiilor nucleare

Lovitura de teatru! SUA schimba registrul vocal fara de Iran si vor sa permita acestei tari sa continue productia de uraniu imbogatit, fapt de neconceput pana de curand. Conditia? Teheranul sa accepte „inspectii fara restrictii” ale instalatiilor nucleare – americanii nu vor bombe atomice in mana lui Mahmoud Ahmadinejad. Sase rezolutii ONU au condamnat, pana…

Citește mai departe

    Iranienii, de acord cu fabricarea de arme nucleare

    Numerosi cetateni iranieni sunt ingrijorati in legatura cu sanctiunile internationale impuse tarii lor, dar cei mai multi sunt de acord cu ideea fabricarii unei bombe atomice, conform unui sondaj de opinie realizat de un institut american, informeaza AFP. Sondajul, realizat de Charney Research la comanda Institutului International pentru Pace (IIP), a fost realizat prin telefon…

    Citește mai departe

    Mediterana, tot mai sarata

    In partea vestica a intinderii de apa, temperatura si salinitatea cresc de la an la an. Schimbarile de temperatura si de concentratie a nivelului de sare din Marea Mediterana sustin ipoteza incalzirii globale. Atat in adancuri, cat si la suprafata, temperatura apei din Mediterana a crescut semnificativ in ultimul deceniu, precum si salinitatea, releva un…

    Citește mai departe

    Oceanele s-au incalzit alarmant

    Expertii spun ca temperatura oceanelor reprezinta un indicator mai bun al incalzirii globale in comparatie cu cea a atmosferei. Spre deosebire de aer sau de pamant, apa are nevoie de o perioada mai lunga pentru a se incalzi sau pentru a se raci. Oceanul planetar s-a incalzit considerabil in ultimii 16 ani, avertizeaza cercetatorii, care…

    Citește mai departe