BORSA – Sanctiuni contraventionale de peste 8.400 lei aplicate de politisti pentru infractiuni silvice

Asigurarea integritatii fondului forestier constituie o preocupare majora a politistilor maramureseni, care, prin structurile sale specializate, intreprind activitati pentru prevenirea si combaterea delictelor silvice. In acest sens, ieri, 4 august, politistii din Borsa, impreuna cu lucratori silvici, au actionat pentru prevenirea si combaterea taierilor ilegale de arbori din paduri si a faptelor ilegale privind circulatia,…

Citește mai departe

CONTROALE – Actiuni comune in aria protejata Muntii Rodnei

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva prin Administratia Parcului National Muntii Rodnei impreuna cu Inspectoratul de Jandarmi Judetean Maramures prin Postul Montan de Jandarmi Borsa si Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Maramures au efectuat o serie de controale si patrulari in Rezervatia Stiintifica Pietrosu Mare, in scopul prevenirii si combaterii actiunilor distructive din…

Citește mai departe
Maramures: Numărul infracţiunilor silvice a fost cu 10 ,72% mai mare în 2014 faţă de 2013

Maramures: Numarul infractiunilor silvice a fost cu 10 ,72% mai mare in 2014 fata de 2013

In judetul Maramures, suprafata fondului forestier este de 259.062 ha padure din care: 140.794 ha proprietate publica a statului; 58.518 ha proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale; 58.600 ha proprietate privata a unor persoane fizice si juridice si 1.150 ha pasuni impadurite (incluse in amenajamentele silvice) proprietate privata a unitatilor administrativ teritoriale. Din suprafata totala…

Citește mai departe

Cercetatorii suedezi, cu ochii pe Muntii Rodnei. Aici vad cat de afectata e natura de incalzirea globala

In Muntii Rodnei, avem mii de specii de plante de munte, unele care nu se mai gasesc nicaieri in lume, lacuri glaciare, „adevarate ecosisteme naturale ce pot fi studiate si monitorizate in timp”, spune biologul Claudiu Iusan. Toate acestea ii atrag pe cercetatorii din intreaga lume care stau cu ochii pe masiv. Biologul Claudiu Iusan…

Citește mai departe
Alarmă pentru natura Carpaţilor

Alarma pentru natura Carpatilor

11 decembrie a fost declarata de Organizatia Natiunilor Unite ca „Ziua Internationala a Muntelui”, pentru a marca oportunitatile dar si problemele specifice acestei magnifice forme de relief ce rupe monotonia Terrei si acopera peste un sfert din suprafata continentelor si o treime din tara noastra. Editia din 2014 are ca tema la nivel global „Agricultura…

Citește mai departe
Pan?: "Radarul p?durii" deranjeaz? multe persoane. Softul este mai bun decât speram

Comana, zona vulnerabila in privinta taierilor ilegale de padure

Administratia silvica trebuie reformata pentru ca numai asa vom putea avea o alta abordare in ceea ce priveste apararea integritatii fondului forestier national, a declarat directorul general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) – Romsilva, Adam Craciunescu, intr-un interviu acordat agentiei Agespres. Printre padurile cu probleme din Romania se numara si Padurea de la Comana,…

Citește mai departe
De?eurile menajere din Bor?a - transportate la Vi?eu de Sus

Deseurile menajere din Borsa – transportate la Viseu de Sus

Depozitul de deseuri menajare amplasat la nivelul orasului Borsa, in zona Arinies, nu corespunde cerintelor legislatiei de mediu. Prefectul Anton Rohian a spus: „In conformitate cu prevederile asumate de tara noastra prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana depozitele de deseuri menajere neconforme vor fi inchise esalonat, conform unui calendar. In aceasta situatie se gaseste…

Citește mai departe

Gunoaie plimbate intre localitati, din cauza lentorii cu care se deruleaza proiectul de management al deseurilor din Maramures

Groapa de gunoi din Borsa a fost inchisa in aceasta saptamana, astfel incat deseurile din orasul maramuresean vor fi transportate in Viseu de Sus. Prefectul judetului Maramures, Anton Rohian considera ca masura e mai mult una de „compromis” in conditiile in care constructia depozitului ecologic despre care se vorbeste de ani de zile n-a fost…

Citește mai departe

Gunoaie: Primaria Sacel, amendata cu 2500 lei, 6 primarii avertizate

Bocicoiu Mare, Giulesti, Poienile de sub Munte, Remeti, Sǎpanta, Strimtura, Vadu Izei si Sǎcel. Acestea sunt localitatile din judet unde Garda de Mediu Maramures, in urma controalelor efectuate imediat dupa Sarbatorile Pascale, a constatat o lipsa a implicarii autoritatilor locale in ceea ce priveste salubrizarea. Dintre toate aceste UAT-uri, singura primarie din judet care s-a…

Citește mai departe

Reimpadurirea zonelor distruse de incendiile de anul acesta va costa Directia Silvica Maramures sute de mii de lei

Maramuresul a avut anul acesta mai multe incendii de padure decat in ultimii trei ani la un loc. Focuri violente au izbucnit la Baia Borsa, in Sacel si in Muntii Gutai, unde zile intregi zeci de hectare au fost parjolite. Dupa ce toate focarele au fost stinse, reprezentantii Directiei Silvice Maramures au inceput sa contabilizeze…

Citește mai departe

Raul Viseu, poluat cu produse petroliere

Un utilaj care lucra pe malul raului Viseu, in apropierea localitatii Borsa, a atins accidental o conducta a unei baze auto abandonate si a cauzat poluarea raului cu produse petroliere. Purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Dan Buca, a declarat, marti, pentru AGERPRES, ca in urma distrugerii conductei, o cantitate…

Citește mai departe

Continua lupta cu flacarile in muntii Rodnei

Elicopterul militar trimis de Ministerul Administratiei si Internelor sa participe la stingerea incendiului de padure din Muntii Rodnei a reluat, marti dimineata, operatiunea de aruncare a sacilor de apa peste focarele din zona montana. ‘Elicopterul militar s-a ridicat in aer dimineata devreme pentru a duce sacii cu apa peste zonele afectate de incendiu. Roua din…

Citește mai departe

Alergare pentru Armonie Mondiala

19 voluntari din noua tari au alergat, timp de doua zile, prin Maramuresul istoric, in cadrul miscarii „Alergare pentru Armonie Mondiala”. La un sfert de secol distanta de cand aceasta stafeta globala a fost lansata, sportivii amatori si profesionisti alearga purtand tortele „World Harmony Run” si facand din sport un ambasador al armoniei globale. Delegatia…

Citește mai departe

Romania, tara biodiversitatii

In fiecare an, in 22 mai, se celebreaza Ziua Internationala a Diversitatii Biologice, marcand astfel semnarea la Rio de Janeiro ( in anul 1992) a Conventiei privind diversitatea biologica, elaborata sub egida “Programului Natiunilor Unite pentru Mediu” si ratificata de Parlamentul Romaniei prin Legea 58/1994. In 2012 Ziua Internationala a Diversitatii Biologice a avut ca…

Citește mai departe

Parcul Muntii Rodnei: dezastru national

Masinile de teren, motocicletele si pasunatul intensiv distrug ariile protejate Pentru cei care iubesc natura si drumetiile in aer liber, Parcul National Muntii Rodnei reprezinta o destinatie deosebita, care nu trebuie ratata. Din pacate insa, in ultimii ani, rezervatia se degradeaza sub privirile celor care administreaza parcul. Acestia, desi pun mult suflet in protejarea sa,…

Citește mai departe

Iazurile de steril din Maramures provoaca un dezastru ecologic

Inchiderea lucrarilor de ecologizare, din lipsa banilor, a iazurilor de decantare determina contaminarea panzei freatice. Suma de 13,9 milioane de lei, primita la inceputul anului pentru lucrarile de ecologizare, s-a injumatatit, ajungand la sapte milioane de lei. Ecologizarea perimetrelor miniere din judetul Maramures a fost sistata din lipsa de bani. Aceasta a fost vestea pe…

Citește mai departe

Drumuri ilegale spre caprele negre in Muntii Rodnei

Doua drumuri construite ilegal in Parcul National Muntii Rodnei faciliteaza accesul braconierilor spre zonele protejate ale rezervatiei, acolo unde traiesc capre negre. Scandalul a inceput in toamna anului trecut. In doar cateva zile in parcul National Muntii Rodnei, una dintre cele mai frumoase si mai valoroase zone naturale ale Romaniei, au aparut doua drumuri ilegale….

Citește mai departe

Dezastre ecologice vizibile dupa inchiderea minelor

Singura halda de steril recuperata pentru mediul inconjurator, cea de la Cavnic, este o realizare olandeza. Tragedia petrecuta recent la Mina Petrila, din Hunedoara, a starnit o noua serie de dezbateri privind starea acestei ramuri industriale in Romania. Mai mult, in cele mai multe cazuri din zonele in care mineritul este de domeniul trecutului ramane…

Citește mai departe