Airly își extinde rețeaua în orașe din România alese de public

Philips România și Airly extind rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului în mai multe orașe din România. Potrivit unui comunicat de presă, în perioada 9 noiembrie – 31 decembrie, pe pagina web dedicată http://repairtheair.org/romaniarespira/, campania „România respiră – împreună ne implicăm pentru un aer mai curat în România!” continuă cu o nouă etapă. În…

Citește mai departe

Lecții importante pentru mediu, pe care ar trebui să le învățăm din pandemia COVID-19

Carantina în care a intrat lumea, într-o mai mică sau mai mare măsură, a avut atât efecte pozitive, cât și efecte negative asupra mediului. Pe de o parte, au fost constatate reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră și o îmbunătățire a calității aerului, efecte temporare potrivit unui raport recent al Agenției Europene…

Citește mai departe

Poluarea aerului in Gorj, ignorată de autorități

Asociația Bankwatch avertizează că deși România este în infringement pentru calitatea aerului din Iași, Brașov și București, nici în localitățile mici situația nu este mai bună. Măsurătorile omologate realizate de Asociația Bankwatch timp de o lună în Roșiuța, județul Gorj, arată depășiri repetate ale nivelului de pulberi în suspensie. În regiunile miniere, mii de familii…

Citește mai departe

Inegalitatea în domeniul poluării aerului dintre țările bogate și cele sărace se accentuează

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că în orașele bogate situația s-a îmbunătățit, însă poluarea din țările sărace crește în continuare și ucide 7 milioane de oameni pe an la nivel global. Autor: Jonathan Watts, Traducere: Silviu Lungu Datele cele mai recente ale OMS subliniază creșterea poluării în orașele sărace precum cele din India, dar…

Citește mai departe
stonehemp green homes

Premieră în România: O casă din cânepă, în construcție la Sibiel

Clădirile izolate cu cânepă devin din ce în ce mai populare în România. Din vara acestui an, însă, vom avea pentru prima dată pe piața românească o clădire construită chiar din cânepă. Va fi ridicată conform criteriilor caselor verzi și va obține certificarea Green Homes din partea Romania Green Building Council. Aflați cine sunt cei…

Citește mai departe

Central District, un ansamblu rezidential „invadat” de spatii verzi

În căutările noastre de locuințe mai bune și mai performante, am ajuns la ansamblul rezidențial Central District din București, la recomandarea România Green Building Council. Elena Rastei, coordonatorul certificării GREEN HOMES pentru Forty Management, ne-a prezentat proiectul ca fiind un model de bune practici în sectorul rezidențial: „Certificări precum GREEN HOMES/LEED/BREEAM și altele similare evaluează…

Citește mai departe

Cele mai poluate judete din Romania

In 27 de judete si in Municipiul Bucuresti sunt depasiri constante ale plafonului maxim de poluare cu pulberi in suspensie, conform masuratorilor oficiale efectuate anul trecut si date luni publicitatii, printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial. Pulberile in suspensie, generic numite „praf”, sunt unul dintre cei 10 indicatori prin care se determina, oficial, gradul de…

Citește mai departe

    Testele pentru emisii se vor schimba radical pentru a reflecta introducerea masinilor electrice si autonome

    Testele realizate pentru impactul asupra mediului inconjurator se vor schimba radical pentru a lua in calcul si masinile electrice si autonome. Primii care vor face acest pas sunt americanii. Transporturile traverseaza o perioada de schimbari semnificative in ultimii ani dupa introducerea masinilor electrice, iar aceasta tendinta va continua pe masura ce constructorii introduc functii autonome…

    Citește mai departe

    Greenpeace: Carierele din Rovinari se extind pe 3.984 hectare

    In contextul consultarilor cu publicul, Greenpeace a transmis comentarii referitoare la raportul de impact asupra mediului pentru extinderea carierei de lignit Rosia, din Gorj. Organizatia avertizeaza autorii raportului si titularul de proiect ca impactul extinderii carierei de lignit nu a fost analizat corespunzator, semnaland aspecte legate de regimul suprafetelor impadurite, evaluarea deficitara a impactului asupra climei,…

    Citește mai departe

    Greenpeace semnaleaza probleme la extinderea carierelor de lignit din Gorj

    In contextul consultarilor cu publicul, Greenpeace a transmis comentarii[1]referitoare la raportul de impact asupra mediului pentru extinderea carierei de lignit Rosia, din Gorj[2]. Organizatia avertizeaza autorii raportului si titularul de proiect[3] ca impactul extinderii carierei de lignit nu a fost analizat corespunzator, semnaland aspecte legate de regimul suprafetelor impadurite, evaluarea deficitara a impactului asupra climei, probleme…

    Citește mai departe

    Soofa, banca alimentata cu energie solara

    Soofa este o banca alimentata solar care ofera energie electrica gratuita in aer liber, tuturor dispozitivelor mobile. „Mobilierul urban inteligent” este dezvoltat de catre Changing Environments, un laborator MIT Media. Acest „mobilier urban inteligent” este conceput pentru a-i ajuta pe oamenii din mediul urban sa-si incarce dispozitivele in timp ce se afla in aer liber….

    Citește mai departe

    142 de statii monitorizeaza calitatea aerului in Romania: „Toleranta zero pentru cei care incalca legea!”

    Romania are, in acest moment, 142 de statii fixe de monitorizare a calitatii aerului dispuse in intreaga tara prin intermediul Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor. „Ministerul Mediului a creat la nivel national zone si aglomerari de evaluare si gestionare…

    Citește mai departe

    MaiMultVerde lanseaza „Romania Respira” prin plantarea a 5.000 de puieti de stejar

    Saint-Gobain Rigips si Asociatia MaiMultVerde lanseaza programul „Romania Respira”prin plantarea a 5.000 de puieti de stejar de catre 100 de voluntari. Actiunea de plantare va avea loc sambata, 21 martie, in Parcul Natural Comana. Compania Saint-Gobain Rigips pune intotdeauna in prim plan confortul oamenilor si grija fata de mediu, asigurandu-se ca prin produsele si activitatile…

    Citește mai departe

    Raspuns de la ministrul Mediului, privind poluarea de la Sebes: Instalatie pentru monitorizarea aldehidei formice, in lista de investitii pe 2015

    Dupa ce senatorul de Alba, Alexandru Peres a cerut, in luna februarie, explicatii oficiale din partea ministrului Mediului, Gratiela Gavrilescu, pe tema „tacerii” ministerului privind protestele impotriva Kronospan, in martie acesta a primit un raspuns oficial. Peres a reclamat modul defectuos de comunicare si implicare a autoritatilor statului cu atributii in domeniul protectiei mediului si…

    Citește mai departe

    Agentia Europeana de Mediu: Politicile UE au redus poluarea si au imbunatatit calitatea aerului si a apei din Europa

    Politicile Uniunii Europene /UE/ in materie de mediu au redus poluarea si au imbunatatit in mod semnificativ calitatea aerului si a apei din Europa, insa degradarea ecosistemelor continua si ameninta productia economica, reiese din evaluarea Agentiei Europene de Mediu /AEM/ ‘Mediul european – starea si perspectiva 2015’ (SOER 2015), publicata marti si citata intr-un comunicat…

    Citește mai departe

    Stresul la gainile crescute in sistem intensiv

    Prin homeostazie, organismul isi pastreaza la acelasi nivel constantele mediului intern, si ca o consecinta functionarea fiziologica normala a organismului pasarilor. Orice deviere de la conditiile normale de functionare a organismului pasarilor se numeste stres. In general, termenul de „stres” este utilizat pentru a descrie efectele daunatoare ale diferitilor factori ce afecteaza sanatatea si performantele…

    Citește mai departe

    Directoarea APM Bihor, Sanda Mercea: „Nu cred ca Oradea este un oras poluat”

    Anul 2014 s-a incheiat, din perspectiva profesionistilor in protectia mediului, cam cu aceleasi probleme de la inceputul sau: terenurile contaminate ale fostelor fabrici, pericolul disparitiei speciilor unicat din rezervatia Petea si poluarea termocentralei pe carbuni. In cursul anului, autoritatile de mediu au descoperit insa si o noua sursa de poluare: deversarile ilegale ale Spitalului Judetean…

    Citește mai departe
    Prea multe hârtii, ca să le mai pese şi de mediu

    Prea multe hartii, ca sa le mai pese si de mediu

    Pana pe 15 martie, primariile si agentii economici din judetul Constanta trebuie sa raporteze informatiile referitoare la sursele de poluare din anul 2014. Din pacate, anul trecut, administratiile locale nu s-au grabit sa-si indeplineasca aceasta obligatie, asa ca Agentia pentru Protectia Mediului a fost nevoita sa sesizeze Comisariatul Judetean de Mediu. Agentia pentru Protectia Mediului…

    Citește mai departe
    12 firme, inchise temporar pentru poluarea mediului

    S-a deschis o noua sesiune de raportare a surselor poluanti atmosferici

    Agentia pentru Protectia Mediului Constanta anunta operatorii economici si institutiile care detin date referitoare la sursele de poluanti atmosferici, ca s-a deschis sesiunea de raportare 2015 in Sistemul Integrat de Mediu (SIM). Sesiunea de raportare este deschisa in perioada 15 ianuarie – 15 martie 2015. In acest context, toti detinatorii de informatii necesare elaborarii inventarelor…

    Citește mai departe
    Bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru 2015 a trecut de votul comisiilor de buget-finanțe

    Bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor pentru 2015 a trecut de votul comisiilor de buget-finante

    Membrii Comisiilor reunite de buget-finante au aprobat, miercuri, in unanimitate, bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) pentru anul 2015, dupa aproape o ora de dezbateri. Din totalul membrilor din comisiile reunite, 13 au votat in favoarea bugetului pentru anul viitor, unul ‘impotriva’ si o abtinere. La proiectul de buget al MMAP au fost depuse…

    Citește mai departe
    12 ora?e s-au înscris În concursul “Capitala European? Verde 2017?

      12 orase s-au inscris In concursul “Capitala Europeana Verde 2017″

      Termenul-limita pentru depunerea candidaturilor la ciclul competitional “Capitala europeana verde 2017″ a expirat. Sau inscris urmatoarele orase: Bursa (Turcia), Cascais (Portugalia), Cork (Irlanda), Essen (Germania)/ s- Hertogenbosch (Olanda), Istanbul (Turcia), Lahti (Finlanda), Lisabona (Portugalia), Nijmegen (Olanda), Pecs (Ungaria), Porto (Portugalia), Umea (Suedia). Premiul “Capitala europeana verde” recompenseaza un oras care ocupa o pozitie de lider…

      Citește mai departe
      Cum vor chinezii sa combata poluarea atmosferica

      Bucurestenii vor fi informati despre calitatea aerului din oras

      O comisie tehnica formata la nivelul municipiului Bucuresti va fi responsabila cu elaborarea planului integrat de calitate a aerului din oras pentru doua sau mai multe sectoare, iar documentul urmeaza sa fie aprobat de Consiliul General al Primariei Capitalei, potrivit notei de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern privind aprobarea metodologiei de elaborare a…

      Citește mai departe
      Politicienii, abonați la fondurile pentru mediu

      Ministerul Mediului aloca fonduri publice de peste 20,5 milioane de euro in dezvoltarea si optimizarea retelei nationale de monitorizare a calitatii aerului

      Ministerul Mediului a demarat o licitatie deschisa pentru a cumpara servicii de realizare a programului privind ‘Dezvoltarea si optimizarea Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului din Romania’, contract finantat din fonduri publice a carui valoare estimata se ridica la peste 20,5 milioane de euro, potrivit unui anunt publicat marti in Sistemul Electronic de Achizitii…

      Citește mai departe
      Dusmanul din casa ta – plita pe gaze. Afla cat de daunatoare este

      Dusmanul din casa ta – plita pe gaze. Afla cat de daunatoare este

      Numai in Europa, aerul poluat cauzeaza anual decesul prematur a peste 370.000 oameni. La nivel mondial, problema este atat de grava incat Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus poluarea aerului in categoria factorilor cancerigeni, alaturi de fumat si azbest. Si mai ingrijorator este faptul ca in mediul casnic poluarea aerului depaseste de multe ori nivelurile…

      Citește mai departe
      CE: Dou? milioane de euro pentru aplica?ii de m?surare a polu?rii aerului ?i a nivelului de zgomot

      CE: Doua milioane de euro pentru aplicatii de masurare a poluarii aerului si a nivelului de zgomot

      Doua aplicatii pentru mobil pentru a masura poluarea aerului si nivelul zgomotului au fost dezvoltate de cercetatori din Belgia, Germania, Italia si Marea Britanie in cadrul proiectului EveryAware, la care Comisia Europeana a contribuit cu doua milioane de euro, a informat ieri executivul comunitar, potrivit EFE. Aplicatia AirProbe masoara nivelurile de ozon, de carbon negru…

      Citește mai departe

      Banci cu panouri solare in Boston

      Nici bancile nu vor mai fi simple banci in aceasta realitate ultratehnologizata. Cel putin nu in orasul american Boston. Pentru ca primaria a semnat o colaborare cu MIT in urma careia va dota parcurile si piatetele locale cu banci cu panouri solare, de unde trecatorii isi vor putea incarca telefoanele sau tabletele. Aceste banci, denumite…

      Citește mai departe
      Cercetătorii continuă să apere produsele modificate genetic

      Restrictia si interzicerea cultivarii de OMG-uri discutate la Consiliul de Mediu, Luxembourg

      Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a participat joi, 12 iunie, la Consiliul de Mediu al Uniunii Europene ce s-a desfasurat la Luxembourg. In cadrul Consiliului s-a adoptat propunerea de modificare a Directivei 2001/ 18/ CE in ceea ce priveste posibilitatea statelor membre de a restrictiona sau de a interzice cultivarea de OMG-uri pe…

      Citește mai departe
      ROGBC: Crestere semnificativa a numarului de cladiri verzi

      ROGBC: Crestere semnificativa a numarului de cladiri verzi

      Interesul dezvoltatorilor si beneficiarilor finali in ceea ce priveste constructia cladirilor eficiente energetic, cu materiale sustenabile, a sporit vizibil in 2014, fata de anul trecut. Astfel, in conformitate cu anumite criterii mai stricte de evaluare, Consiliul Roman al Cladirilor Verzi (Romania Green Building Council – RoGBC), in parteneriat cu expertii NAI Romania, a anuntat ca,…

      Citește mai departe

      Ministrul Mediului a participat la Consiliul de Mediu al Uniunii Europene ce s-a desfasurat la Luxembourg

      Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a participat joi, la Consiliul de Mediu al Uniunii Europene ce s-a desfasurat la Luxembourg. Consiliul, ce reuneste ministri ai mediului din Statele Membre, este principalul organism de decizie al Uniunii Europene si are rolul de a supraveghea dezvoltarea durabila armonioasa si echilibrata a activitatilor economice si sociale…

      Citește mai departe
      Vrancea a pierdut 30 de mii de hectare de p?dure

      Asociatia Green Revolution lanseaza “Respira Adanc”

      Asociatia Green Revolution in parteneriat cu Fundatia Carl von Linde lanseaza miercuri, 21 mai, ora 10:00, «Respira Adanc», un proiect de educare si constientizare publica a importantei calitatii aerului. In perioada 21 mai – 30 septembrie, proiectul isi propune sa atraga atentia publicului larg, dar si a aut oritatilor asupra importantei adoptarii unor masuri legale…

      Citește mai departe
      Calitatea aerului în marile aglomer?ri urbane continu? s? se degradeze

      Calitatea aerului in marile aglomerari urbane continua sa se degradeze

      Calitatea aerului in marile orase din lume continua sa se degradeze, ceea ce creste riscul pentru sanatatea locuitorilor, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) dat publicitatii miercuri, relateaza AFP. Potrivit acestui studiu efectuat in 1.600 de orase din 91 de tari, numai 12% din populatia totala a acestor aglomerari urbane respira un…

      Citește mai departe