Extractia masiva de apa din subteran poate explica cresterea nivelului apelor marine, inregistrata in ultimele decenii

Extractia masiva de apa din subteran poate explica cresterea nivelului apelor marine, inregistrata in ultimele decenii, sustin oamenii de stiinta din Japonia. In perioada 1961-2003, nivelul marii a crescut cu o medie de 1,8 milimetri pe an, arata statisticile. Cu toate acestea, marea intrebare era in ce masura acest fenomen a fost si este cauzat…

Citește mai departe

Incalzirea climatica ne-ar putea imbolnavi de cancer

Ghetarii si calotele glaciare care se topesc elibereaza in apa si in atmosfera poluanti care cresc riscul imbolnavirii de cancer. Avertismentul a fost lansat de cercetatorii de la Programul de Mediu al Natiunilor Unite, relateaza „The Daily Mail”. Potrivit acestora, substantele acumulate in ghetari patrund in lantul trofic, dupa care ajung in organismele umane, conducand…

Citește mai departe

Ghetarii din Alaska se topesc mai lent

O echipa de cercetatori francezi si canadieni a demonstrat, cu ajutorul imaginilor captate de sateliti, ca ghetarii din Alaska s-au topit, in perioada 1962-2006, mai incet decat se estima initial, potrivit unui studiu publicat duminica, 17 ianuarie, in revista stiintifica Nature Geoscience. In aceasta perioada, ghetarii din Alaska au pierdut aproximativ 42 km3 din suprafata…

Citește mai departe

Caldura record in Arctica: Temperaturile sunt cele mai ridicate din ultimii 2.000 de ani

Temperaturile din zona arctica sunt cele mai ridicate din ultimii 2.000 de ani, dezvaluie cercetatorii. Schimbarea orbitei Pamantului a dus catre secole de racire, insa temperaturile s-au ridicat rapid in ultimii 100 de ani, odata cu cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera. Oamenii de stiinta au luat dovezi din inima gheturilor, din inelele…

Citește mai departe

S-a desprins un pod de gheata din Antarctica

Un pod de gheata ce facea legatura dintre un ghetar si o insula din Antarctica s-a desprins, lucru ce poate fi legat de incalzirea globala. „Este uimitor cum s-a rupt gheata. Acum doua zile era intacta”, a declarat David Vaughan, glaciolog la British Antarctic Survey, pentru Reuters. O imagine din satelit, oferita de Agentia Spatiala…

Citește mai departe

Ghetari din Arctica se topesc in doar cateva ore

Oamenii de stiinta au surprins pe pelicula, in Arctica, ghetari masivi care se topesc in doar cateva ore. Glaciologul Jason Box a testat un Moulin, un tunel care permite apei sa ajunga de la suprafata ghetarului sub acesta, intr-un ghetar din Groenlanda, pentur a descoperi cat de repede se topeste. „Moulin este epicentrul ingrijorarilor noastre…

Citește mai departe

Calotele glaciare din Arctica vor fi masurate

Exploratorul britanic Pen Hadow a parasit Londra miercuri pentru o expeditie catre Polul Nord geografic, destinata masurarii exacte a grosimii calotelor glaciare. Primul om care a atins Polul Nord singur, si fara asistenta, plecand din Canada in 2003, Pen Hadow si doi compatrioti, Ann Daniels si fotograful Martin Hartley au plecat miercuri in nordul Canadei…

Citește mai departe