Înc?lzirea global?, un fenomen de necontestat. Septembrie 2014 a fost cea mai cald? lun? septembrie înregistrat? pe P?mânt din 1880 încoace

Stratul de ozon se va restabili pana in 2050, dar urgenta este incalzirea globala – raport ONU

Actiunile promovate pe plan mondial pentru a proteja patura de ozon ar urma sa permita restabilirea acesteia pana in 2050, afirma ONU, intr-un studiu publicat miercuri, care subliniaza insa urgenta de a ataca acum problematica incalzirii globale, scrie AFP. „Reconstituirea in cateva decenii a stratului de ozon care protejeaza Terra este pe calea cea buna,…

Citește mai departe

Cum ne vor ajuta ciupercile sa salvam lumea

Ne pot apara de atacuri cu arme biologice. Pot curata apele si solul de petrol si alte substante chimice periculoase, pot ajuta chiar la decontaminarea solului poluat radioactiv. Sunt sursa unor medicamente cu efecte remarcabile si a mii de potentiale leacuri inca necunoscute, pentru multele boli ale omenirii. Ciupercile – aceste forme de viata stranii…

Citește mai departe
Agent Green: Linistea din Retezat ar putea fi intrerupta de buldozere si drujbe in cel mai scurt timp

    Primul semi-maraton nocturn are loc in Muntii Retezat

    Primul semi-maraton nocturn desfasurat pe un traseu montan din Romania (masivul Piule-Iorgovanu din Muntii Retezat, din raza localitatii Uricani, Hunedoara) are loc intre 18 si 19 august si poarta numele de competitia „Iorgovanu Night Run”. Aceasta vine in intampinarea celor care doresc sa-si depaseasca limitele intr-un cadru natural deosebit.„Totul a plecat de la o mana…

    Citește mai departe

    Geologul Ioan Radulescu, expert ONU in minerit: „Proiectul Rosia Montana este un montaj pentru bursa, o himera”

    Asa cum s-a mai scris in revista noastra, Rosia Montana este un loc al faradelegii. Indiferent ce cosmetizari au loc in prezent, inceputurile intregii afaceri au ramas in ceata, fiind pe de-a-ntregul ilegale. Cum sa dezvolti un proiect care a inceput prin falsuri?! Profesorii de la ASE au demonstrat negru pe alb ca Licenta 47, pe…

    Citește mai departe

    Adio, zaibar de Bailesti!

    Productia de struguri din sudul tarii este compromisa in proportie de 90 la suta din cauza ploilor. Oltenii din Bailesti se gandesc chiar sa nu mai organizeze Festivalul Zaibarului in orasul lui nea Marin. Bailestiul este renumit pentru zaibarul pe care localnicii il fac an de an si care este vandut in toata tara. Fiecare…

    Citește mai departe

    Avem amprente unice de bacterii!

    Persoanele lasa mai mult decat amprente in momentul in care pun mana pe lucruri – lasa si o urma personala de germeni ce poate ajuta la rezolvarea unor anchete, informeaza Reuters. Cercetatorii americani au reusit sa realizeze o harta unica a semnaturii genetice bacteriale, cu ajutorul amprentelor a noua subiecti. Aceste amprente rezista in timp…

    Citește mai departe

    Apa cu pesticide, in Slobozia

    De mai bine de doua saptamani locuitorii din Slobozia nu mai folosesc apa de la robinet. Desi s-a investit enorm in sistemul de alimentare cu apa al orasului, analizele de laborator au scos la iveala faptul ca apa de la robinete are o concetratie mare de fier si pesticide. Cu toate acestea, autoritatile locale s-au…

    Citește mai departe

    Ursii polari devin canibali

    Un urs polar mascul cara dupa el ramasitele unui pui de urs pe care l-a separat de mama lui, l-a ucis si l-a devorat, intr-o zona din nordul Canadei. Este doar unul dintre exemplele ce demonstreaza raspandirea canibalismului printre ursii polari, sustin activistii care lupta pentru mediu, citati de „The Times”. Ursii ar putea fi…

    Citește mai departe

    Intel lucreaza deja la controlul mental al calculatoarelor

    Intel dezvolta, in laboratoarele sale din Pitsburg, un cip capabil sa preia undele cerebrale in vederea operarii computerelor, a televizoarelor si telefoanelor. Cercetatorii de la Intel au descoperit ca circulatia sangelui se schimba, in anumite zone ale creierului, atunci cand oamenii se gandesc la un anumit cuvant. Tehnologia se va folosi de o versiune miniaturizata…

    Citește mai departe

    Televizoare vechi sau pisici moarte in pubelele de colectare selectiva

    Tomberoanele colorate, amplasate in locuri greu accesibile, sunt transformate de cetateni in cosuri de gunoi menajer. Locuitorii Capitalei spun ca nu au timp sa caute containerele ecologice ca sa sorteze plasticul, hartia si sticlele, iar operatorii de salubritate se plang de proastele obiceiuri ale acestora. Pubelele de colectare selectiva umplute cu gunoaie „Duc la ghena…

    Citește mai departe

    Reciclarea in Honduras

    Un barbat din Tegucigalpa, capitala statului Honduras, cara cu camionul sau saci plin cu PET-uri pentru a le duce la reciclat. Capitala acestei tari din America Centrala are mari probleme cu gestionarea deseurilor. Gunoaiele zac pe strazi atat din lipsa unei constiinte civice, cat si din cauza municipalitatii. Sursa: Adevarul

    Citește mai departe

    Irigatii cu apa potabila

    Dupa ce au fost racordati la retea, localnicii din Criva, sat din comuna doljeana Varvoru de Jos, au inceput sa-si irige culturile cu apa de la robinet. In scurt timp, bazinul s-a golit, iar acum oamenii primesc apa cu portia, doua ore pe zi. De doi ani, de cand au retea de apa potabila proprie…

    Citește mai departe

    „Autoservire” pentru ursii din Bucegi

    Lucratorii silvici din Sinaia au inceput sa amplaseze mai multe „bariere de hrana”, pentru a-i impiedica pe ursii iesiti din hibernare sa coboare in zonele locuite. Padurarii cara zilnic in inima padurii peste 30 de kilograme de hrana si au infiintat o adevarata autoservire pentru ursi, pe care o aprovizioneaza cu hrana speciala, bogata in…

    Citește mai departe