Agricultorii folosesc un nou pesticid, care nu a fost testat in laboratoare: Initium sporeste cu pana la 65% riscul de cancer de colon

Fructele si legumele pe care le consumam cel mai frecvent pot duce la cancer sau alte boli grave. Un compus chimic deosebit de periculos si netestat suficient inainte de a fi lansat pe piata ajunge zilnic in farfuriile oamenilor, fara ca acestia sa aiba cea mai mica idee, informeaza B1 TV. Initium, noul pesticid folosit de agricultori,…

Citește mai departe

O sociologie a fanului / studiu.

O echipa mixta romano-suedeza cerceteaza istoria, etnologia, sociologia si ecologia fanului romanesc, cu rezultate folositoare. Cine nu a tinut niciodata o furca in mana si nu s-a bucurat de parfumul ierbii cosite si de linistea dintre dealurile de munte pline de capite? Peisajul cu clai este omniprezent in Romania, iar dintre produsele culturii noastre traditionale,…

Citește mai departe

Afacerea de succes a taranului modern: agricultura eco pe bani europeni

Ion Joarza (38 de ani), din localiatea sibiana Presaca, a reusit sa transforme agricultura ecologica, direct pe teren, fara solarii, intr-o afacere de succes, in care si-a implicat intreaga familie. In familia lui Ion Joarza (38 de ani) din localitatea sibiana Presaca, agricultura se practica de generatii, din cultivarea pamantului si din cresterea animalelor au…

Citește mai departe

Mere si cartofi modificati genetic care nu isi schimba culoare cand sunt taiate, in curand in SUA

Cartofii si merele care nu isi schimba culoarea atunci cand sunt lovite sau taiate au ajuns cu un pas mai aproape de realitate.In curand acestea ar putea fi gasite pe rafturile magazinelor din Statele Unite, avand invedere ca reprezentantii Administratiei americane pentru Hrana si Medicamente (FDA) si-au dat acordul asupra lor si le recunosc ca…

Citește mai departe

Organizatia Mondiala a Sanatatii: Nu trebuie sa fim vegetarieni, dar trebuie sa fim aproape vegetarieni

Expertul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) Joao Breda a declarat, miercuri, la conferinta Mediafax dedicata „Cosului National de Alimentatie Sanatoasa”, ca dieta zilnica trebuie sa contina in proportie de 70 – 80% alimente de origine vegetala si numai 60 de grame de carne. „Alimentele de origine vegetala trebuie sa aiba partea cea mai mare in…

Citește mai departe

Casa din paie care bate vilele: un tanar din Botosani, ajutat de arhitecti francezi, si-a ridicat o locuinta bio inedita

In satul Ghilea, comuna botosaneana Sendriceni, la circa sapte kilometri de orasul Dorohoi, este probabil ultimul loc unde s-ar astepta cineva sa gaseasca un exemplu de arhitectura ecologica realizat cu materiale alternative, pus in practica de un arhitect francez pentru un localnic. Cu toate acestea pe o costisa, chiar la intrarea in sat se afla…

Citește mai departe

Cum a decazut agricultura Clujului

In numai cinci ani, suprafata cultivata in judet s-a diminuat cu 37.000 ha, efectivele de porci, cu 127.000, iar cele de vaci, cu 32.000, conform statisticilor prezentate de Agentia de Protectie a Mediului (APM) Cluj. Specialistii propun revigorarea zonei montane a Clujului, prin produse agricole produse in acest perimetru care sa poata fi valorificate. Suprafata…

Citește mai departe
Nucile verzi

Nucile verzi

Miezul de nuca este un aliment foarte concentrat, cu valoare energetica de 650-700 kcal/100 g, mult mai ridicata decat la alte fructe. Bogatia in vitamine si in saruri minerale constituie o sursa principala de biocompusi, necesari pastrarii echilibrului nutritional si nervos precum si unei bune functionari a muschilor si oaselor. Nucile prezinta multiple proprietati terapeutice:…

Citește mai departe
Guvernul a aprobat ajutoare pentru agricultura ecologic?, albine, berbeci ?i juninci de ras?

Guvernul a aprobat ajutoare pentru agricultura ecologica, albine, berbeci si juninci de rasa

Executivul a aprobat, marti, o serie de Hotarari privind sprijinirea sectorului agricol Guvernul a adoptat in sedinta de marti Hotararea privind aprobarea schemei de minimis „Ajutor specific compensatoriu acordat exploatatiilor vegetale inregistrate in sistemul de agricultura ecolo­gica”. Operatorii inscrisi in sistemul de agricultura ecologica, aflati in perioada de conversie, beneficiaza de plati, in conformitate cu…

Citește mai departe

Copiii care frecventeaza scolile si gradinitile din Chisinau ar putea fi hraniti cu produse ecologice

Copiii care frecventeaza scolile si gradinitile din Capitala ar putea fi hraniti cu produse ecologice. Initiativa apartine autoritatilor municipale, care au lansat si un studiu in acest sens. Astfel, companiile care au produse eco si vor sa participe la licitatii trebuie sa anunte autoritatile pana in data de 30 septembrie. Studiul a fost initiat de…

Citește mai departe
Gradinar de oras Ascuns intr-o zona salbatica din Titan, un model pentru un Bucuresti sanatos

Gradinar de oras Ascuns intr-o zona salbatica din Titan, un model pentru un Bucuresti sanatos

Viata la oras devine uneori sufocanta – inconjurati de betoane dogoritoare, santiere asurzitoare, praf si gunoaie, dorinta de evadare in natura este aproape de nestapanit. Exista insa oameni care reusesc sa-si implineasca aceasta aspiratie in armonie cu traiul lor obisnuit, transformand bucati de pamant din apropierea lor in adevarate oaze urbane. Sunt gradinarii de oras…

Citește mai departe

Noi reguli privind inspectia si certificarea produselor ecologice

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe site-ul propriu un Proiect de Ordin pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspectie si certificare in sectorul agricol ecologic. Potrivit proiectului, in sectorul agriculturii ecologice este necesar un sistem de inspectie si control bazat pe activitatea unei Entitati Mandatate (EM). „In sensul prezentului ordin, Entitatea Mandatata este…

Citește mai departe
Modificarea Directivei privind posibilitatea statelor membre de a interzice cultivarea OMG

Ce nu scrie pe eticheta: „OMG-urile se gasesc in numeroase alimente in cantitati mai mici de pragul de etichetare de 0,9 la suta”

Mancam branza sau oua provenite de la animale hranite cu furaje ce contin soia sau porumb modificat genetic, ne imbracam cu tricouri croite din materiale textile fabricate din bumbac modificat genetic si unii dintre noi chiar ne platim cumparaturile cu bancnote realizate din materii prime modificate genetic. Biotehnologiile si culturile transgenice sunt o realitate cotidiana…

Citește mai departe

Romania ocupa locul sase in UE in ceea ce priveste ponderea suprafetelor cultivate cu organisme modificate genetic

Romania ocupa locul sase in ceea ce priveste ponderea suprafetelor cultivate cu organisme modificate genetic (OMG) in Uniunea Europeana, arata datele oficiale ale Comisiei Europene. Astfel, Romania cumuleaza 0,5% din totalul suprafetei cultivate cu organisme modificate genetic in intreaga Uniune Europeana, arata cel mai recent raport complet pe agricultura disponibil la nivelul UE, cel pe…

Citește mai departe
Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE

Stigmatizarea organismelor modificate genetic

Anul trecut, in august, la Institutul international de cercetari asupra orezului din Filipine, un grup de activisti a vandalizat culturile experimentale de asa-numitul „orez auriu“, modificat genetic pentru a sintetiza cat mai mult beta-caroten, un precursor al vitaminei A. Unii dintre faptasi au fost chiar sprijiniti de agentia guvernului suedez pentru dezvoltare si cooperare internationala,…

Citește mai departe
Ferma Familial? Bio, baza dezvolt?rii rurale durabile

MADR: Noi prevederi pentru – Operatorii din agricultura ecologica

Certificatele de aprobare emise si/sau avizate organismelor de inspectie si certificare isi mentin valabilitatea pana la data de 1 iunie 2015. Inregistrarea activitatii Potrivit noilor prevederi, pe piata vor exista Entitatile Mandatate (EM) care se vor ocupa de inspectii la operatorii din agricultura ecologica. Cei din urma vor avea obligatii daca vor vrea sa obtina…

Citește mai departe

10 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a deveni vegan

Trecerea la dieta care exclude toate produsele de origine animala se face treptat. Nu le inlocui cu fast-food, dulciuri si alimente nesanatoase! Dieta vegana presupune eliminarea produselor de origine animala, adica oua, carne si lactate. De asemenea, multe dintre persoanele care urmeaza aceasta dieta au decis sa nu mai poarte articole de imbracaminte/incaltaminte din piele…

Citește mai departe