Inegalitatea în domeniul poluării aerului dintre țările bogate și cele sărace se accentuează

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că în orașele bogate situația s-a îmbunătățit, însă poluarea din țările sărace crește în continuare și ucide 7 milioane de oameni pe an la nivel global. Autor: Jonathan Watts, Traducere: Silviu Lungu Datele cele mai recente ale OMS subliniază creșterea poluării în orașele sărace precum cele din India, dar…

Citește mai departe

O victorie de etapă în lupta cu poluarea naturii cu plastic

Comisia Europeană face un pas în față în lupta cu poluarea cu plastic, prin noi legi care vor reduce poluarea cu plastic de unică folosință Sarah Baulch, de la Environmental Investigation Agency, a declarat în numele coaliției Rethink Plastic: „Comisia a răspuns apelului cetățenilor europeni care cereau abordarea impactului devastator pe care îl are poluarea cu…

Citește mai departe

Ministerul Mediului și AFM, repetenți la economie circulară

Ministrul Mediului și Vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu au demonstrat ieri că pentru ei și pentru instituțiile pe care le conduc reciclarea este principala (dacă nu chiar singura) măsură prin care vor să facă tranziția spre o economie circulară. Aș vrea să le atrag atenția că prevenirea generării de deșeuri se află mult mai sus…

Citește mai departe

Pelicam și Greenpeace România lansează „Sunetele Pădurilor: Pădurea nu e un film mut”

Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni Pelicam a ajuns la cea de-a șaptea ediție și va avea loc anul acesta între 21 și 24 iunie la Tulcea. Cel mai important festival de gen din România revine cu o selecție proaspătă de documentare de mediu apreciate la festivaluri internaționale, dar și cu dezbateri, workshop-uri,…

Citește mai departe

Ministerul Mediului redeschide sezonul de vânătoare la urs

Federația Coaliția Natura 2000 invită toate persoanele interesate de bunăstarea ursului să să se înscrie la dezbaterea publică care va avea loc miercuri, 9 mai, la Palatul Parlamentului. Coaliția Natura 2000 România a analizat Planul Ministerului Mediului, privind manegemntul populației de urși și a trimis propuneri de îmbunătățire către Departamentul Biodiversitate, cu o primă solicitare…

Citește mai departe
Doi urși chinuiți într-o grădină zoologică din Armenia vor ajunge în rezervația de la Zărnești

Poziția WWF România față de Planul de Acțiuni pentru Managementul populației de urși supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului

Noul Plan de Acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului în perioada 17 – 27 aprilie 2018 nu aduce soluții eficiente pentru îmbunătățirea managementului populației de urși și ar trebui revizuit ținând cont de cele mai bune practici disponibile în domeniul conservării speciei. Măsurile din planul de…

Citește mai departe
energie din deșeuri vs zero waste

9 motive pentru a renunța la transformarea deșeurilor în energie și a îmbrățișa principiul Zero Waste

Incinerarea este adesea prezentată ca o soluție inteligentă pentru a scăpa de problema deșeurilor și chiar de producere a energiei din acest proces. Însă studiile ne arată că lucrurile nu stau deloc așa. În acest moment, în Europa se ard peste 80 de milioane de tone de gunoi. Pentru că UE face presiuni în direcția…

Citește mai departe

Primăria Sălacea vrea să trimită cu 80% mai puține deșeuri la groapa de gunoi, până în 2019

Angajamentul face parte dintr-o strategie asumată recent de Primăria Sălacea, prin care comuna bihoreană se alătură rețelei internaționale „Orașe Zero Waste”. Deocamdată, deșeurile sunt colectate separat doar la nivel redus, căci locuitorii nu sunt motivați să sorteze. Însă, prin introducerea unui tarif diferențiat, lucrurile s-ar putea schimba. Până în 2020, Primăria vrea să adopte și…

Citește mai departe

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor

Valorificarea energetica a deseurilor menajere prin combustie la temperaturi inalte este intens sustinuta de catre industrie ca fiind solutia salvatoare, care poate scapa Romania de deseuri. La o prima analiza pare sa fie o strategie foarte atragatoare, intrucat incineratoarele reduc cantitatea de deseuri depozitata in gropile de gunoi si produc energie. Mirajul dispare treptat odata…

Citește mai departe

Incineratorul de deseuri din Timisoara declanseaza proteste aprinse

Coalitia Justitie Energetica din Romania protesteaza impotriva construirii incineratorului de deseuri din Calea Sagului, in acest sens fiind initiata o petitie online. Incineratorul de deseuri a fost initiat de Primaria Timisoara, are aprobarea consiliului local si urmeaza sa fie amplasat in incinta CET Sud, in apropiere de localitatea Chisoda. Protestatarii se arata „profund ingrijorati de…

Citește mai departe

Directoarea APM Bihor, Sanda Mercea: „Nu cred ca Oradea este un oras poluat”

Anul 2014 s-a incheiat, din perspectiva profesionistilor in protectia mediului, cam cu aceleasi probleme de la inceputul sau: terenurile contaminate ale fostelor fabrici, pericolul disparitiei speciilor unicat din rezervatia Petea si poluarea termocentralei pe carbuni. In cursul anului, autoritatile de mediu au descoperit insa si o noua sursa de poluare: deversarile ilegale ale Spitalului Judetean…

Citește mai departe
Elvetia finanteaza cu 10 milioane de franci un proiect energetic in Arad

Elvetia finanteaza cu 10 milioane de franci un proiect energetic in Arad

Elvetia finanteaza cu zece milioane de franci elvetieni un proiect energetic in municipiul Arad, in valoare totala de 12,2 milioane de franci, care vizeaza atat modernizari in reteaua de distributie a agentului termic, cat si extinderea iluminatului public prin folosirea sistemelor fotovoltaice. Potrivit viceprimarului Bognar Levente, finantarea a fost aprobata prin Programul de Cooperare Elvetia-Romania,…

Citește mai departe
Idei de afaceri: Culturile energetice

Solutie pentru ecologizarea haldelor de steril de la CET Brasov si ecologizarea rampei de gunoi

Consilierul local PC Mircea Boriceanu a declarat astazi, pentru newsbv.ro, ca s-a definitivat solutia pentru ecologizarea haldelor de steril de la CET si ecologizarea rampei de gunoi (cea de langa RAT Brasov). Este vorba despre cultivarea acestora cu salcie energetica, iar la periferia acestor zone de cultura se vor planta salcami, pentru a impiedica intrarea…

Citește mai departe
Timisoara: Mai pu?in? poluare de la Colterm

Timisoara: Mai putina poluare de la Colterm

Cu ajutorul unui proiect cu finantare europeana, in valoare de 46 de milioane de euro, o parte din instalatiile Colterm au fost retehnologizate. Prin finalizarea lucrarilor din cadrul proiectului se obtine scaderea concentratiilor emisiilor de dioxid de sulf si oxizi de azot, care depasesc limitele maxime admise in Timisoara, precum si imbunatatirea eficientei energetice a…

Citește mai departe
Premiul European pentru actiune privind reducerea zgomotului ”The European Soundscape Award”

Premiul European pentru actiune privind reducerea zgomotului ”The European Soundscape Award”

Termenul pentru depunerea materialelor: Luni 18 August 2014, ora 17.00 – CET (Central European Time) Agentia Europeana de Mediu (EEA) impreuna cu Societatile care se ocupa de reducerea zgomotului, din Olanda si Regatul Unit, au constituit o echipa de lucru in comun, pentru a creste gradul de constientizare cu privire la impactul zgomotului asupra sanatatii…

Citește mai departe

Ministerul Mediului lamureste situatia de la Electrocentrale – Amenda este uriasa, dar justificata

Ministerul Mediului si Schimbarii Climatice a explicat, intr-un raspuns la o adresa a PC Bihor, atat motivele care au dus la aplicarea amenzii record de 33,4 milioane euro pentru Electrocentrale Oradea, cat si faptul ca societatea de termoficare oradeana stia pasii care trebuie urmati pentru a nu fi penalizata. In plus, Ministerul Mediului precizeaza ca…

Citește mai departe

Ministrul Korodi mentine mega-amenda CET: „Directiva nu permite nicio forma de flexibilitate!”

Electrocentrale e buna de plata! Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a transmis joi un comunicat prin care isi mentine pozitia cu privire la penalizarea CET-ului cu 33,4 milioane euro. Potrivit ministrului Attila Korodi, autoritatile si instantele romanesti nu pot ierta de penalitati Electrocentrale, care a depus certificatele de CO2 cu intarziere, chiar daca…

Citește mai departe

    Zalaul vrea sa devina pana in 2020 un oras eco

    Planurile Primariei Zalau pentru urmatorii sase ani se axeaza pe dezvoltarea durabila a orasului si pe utilizarea eficienta a energiei. Consilierii municipali au aprobat luni Planul de Actiune pentru Energie Durabila (PAED) 2014-2020 al municipiului Zalau. Utilizarea eficienta a energiei si dezvoltarea durabila a orasului sunt doar cateva din preocuparile incluse in planul Primariei. ”Ne-am…

    Citește mai departe
    România ar putea fi inundat? de foarte mult? energie ieftin? odat? cu dezvoltarea interconexiunilor

    Bonusul pentru sprijinirea productiei de energie in cogenerarea de inalta eficienta ne-a adus 27 de centrale noi

    Investitiile in domeniu au fost stimulate, dar consumatorii inca mai asteapta preturi competitive pentru energie Fiecare consumator de energie din tara noastra plateste, din 2011, o taxa suplimentara numita bonus pentru cogenerarea de inalta eficienta. Taxa este aplicata si exportatorilor de electricitate. Valoarea acestei taxe pe facturi variaza in functie de consumul de energie si…

    Citește mai departe

      Masina care merge cu aer, anuntata pentru 2016

      Ieri, Centrul de Afaceri si Expozitional “Mircea Cancicov” (CAEx) Bacau a organizat, in parteneriat cu Agentia de Protectie a Mediului (APM) Bacau, o conferinta cu tema “Calitatea aerului si mediul urban”. Desfasurata cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, in cadrul Saptamanii Verzi (Green Week), actiunea a beneficiat de prezenta a numerosi invitati din partea administratiei…

      Citește mai departe
      Unificarea spa?iului aerian european, r?spuns pentru problemele de mediu ?i infrastructur?

      In direct: vot in comisia pentru mediu despre scutirea zborurilor externe de sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii

      Pe 26 februarie, comisia pentru mediu va vota propunerea de scutire temporara a zborurilor catre si din aeroporturile europene de sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii. Aceasta scutire are ca scop facilitarea negocierilor privind un plan global de reducere a emisiilor provenite din sectorul aviatic. Urmariti votul in direct marti, de la ora…

      Citește mai departe

      Wind Power Romania 2013

      In 15 – 16 ianuarie se desfasoara la Bucuresti al 3-lea Congres al Energiei Eoliene din Romania – Wind Power Romania 2013 . Reafirmarea interesului guvernamental pentru dezvoltarea energiei eoliene este de mare impact asupra investitorilor care deja sunt activi pe piata romaneasca sau care privesc Romania ca pe un potential loc pentru dezvoltarea de…

      Citește mai departe
      Caz de poluare in satul Vladiceni?

      Doi sateni din Vladiceni reclama doua firme ca polueaza zona si aduc grave prejudicii de sanatate locuitorilor

      Acuzatiile sunt impotriva firmelor Ceramica SA si Dustas SRL. Oficialii societatilor spun ca reclamatiile sunt neadevarate. Doi sateni din Vladiceni, comuna Tomesti, reclama doua firme ca polueaza zona si aduc grave prejudicii de sanatate locuitorilor. Plangerea trimisa pe email „Ziarului de Iasi“ se refera la societatile Ceramica SA si Dustas SRL Reprezentantii companiilor aminte sustin…

      Citește mai departe
      Un cartier din Oradea, poluat de CET

      Electrocentrale Oradea va scoate la vanzare parte din certificatele de emisii de gaze cu efect de sera pe care le detine, pentru a putea sa pornesca incalzirea

      Electrocentrale Oradea va scoate la vanzare parte din certificatele de emisii de gaze cu efect de sera pe care le detine, pentru a putea sa pornesca incalzirea. Consiliul Local a dat curs marti propunerii CET de valorificare a 646.357 certificate verzi, urmand ca din sumele incasate furnizorul de energie termica sa isi asigure necesarul de…

      Citește mai departe