Ordin de prohibitie la pescuit pe anul 2016. Pescuitul la sturion interzis complet!

Ordinul de prohibitie a pescuitului pentru anul 2016, s-a publicat astazi, 10 februarie a.c. in Monitorul Oficial. Pentru cei interesati, voi posta in integralitate prevederile „Ordinului privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2016″: CAPITOLUL I – Zone si perioade de…

Citește mai departe

Animalele salbatice din Delta Dunarii, ucise pentru „optimizarea speciilor de interes cinegetic“

Localnicii au reclamat inmultirea alarmanta a mistretilor, sacalilor si vulpilor. In cele din urma, autoritatile au decis sa actioneze, primind si un aviz favorabil de la Academia Romana. Ministerul Mediului a aprobat o serie de vanatori controlate in Delta Dunarii, pentru a reduce numarul in crestere de animale salbatice. Locuitorii au atras atentia ca inmultirea…

Citește mai departe

Banca Mondiala va realiza o strategie pentru Delta Dunarii si Zona Metropolitana Constanta

Contractul pentru realizarea strategiei-pilot cu doua componente din judetele Tulcea si Constanta va fi asumat de Guvernul Romaniei La sfarsitul saptamanii trecute, la Sala Mihail Kogalniceanu a Consiliului Judetean Tulcea a avut loc a doua misiune a Bancii Mondiale la Tulcea formata din Toshiaki Keicho (seful misiunii, specialist in dezvoltare urbana), Cesar Niculescu (specialist in…

Citește mai departe

Nu de “salvatori-miracol” are nevoie Delta, ci de investitii prin SUERD – concluziile sesiunii CIO-SUERD, 15-17 martie 2013

Sub tirul unor interese manifestate in ultimii 23 de ani in mod divergent, rapace si adeseori anarhic, spatiul magic al Deltei Dunarii risca tot mai mult sa alunece in sub-dezvoltare economica, inclusiv prin secatuirea propriilor rezerve de bio-diversitate si de magnetism turistic. Tocmai de aceea, la invitatia comunitatii din comuna de frontiera cu Ucraina, Chilia…

Citește mai departe

Plase de pescuit, confiscate in Delta Dunarii

Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au actionat pe linia prevenirii si combaterii braconajului piscicol in zona de competenta, identificand patru cetateni romani care transportau cu doua ambarcatiuni plase de pescuit in lungime de 530 metri fara documente justificative. In urma unei actiuni comune cu reprezentantii A.R.B.D.D. au mai fost ridicate in vederea…

Citește mai departe

Licitatiile pentru realizarea sistemului de gestionare a deseurilor din Delta sunt blocate

Judetul Tulcea va pierde 17 milioane de euro, daca Primaria municipiului Tulcea va refuza in continuare sa devina membru al Asociatiei de Dezvoltare Intracomunitara (ADI) initiata de Consiliul Judetean Tulcea, lucru care va anula si efortul financiar facut deja in ultimii ani de Ministerul Mediului pentru punerea in practica a sistemului integrat de gestionare a…

Citește mai departe

Edward Bratfanof a fost numit guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Edward Bratfanof a fost numit in functia de Guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD),  in urma revocarii Vioricai Bisca de la sefia acestei institutii. Cunoscut in Tulcea ca prieten al democrat-liberalilor, dupa cum si el recunoaste, Bratfanof a fost gasit deseori in compania actualului primar al localitatii, Constantin Hogea, dar si in preajma fostului…

Citește mai departe

Depopularile masive si reducerea resursei piscicole, cele mai mari probleme din delta

O serie de dezbateri au avut loc in localitatile din Delta Dunarii, scopul fiind crearea unei baze de date care sa serveasca autoritatilor responsabile pentru elaborarea Planului de management al Re­zer­vatiei Biosferei Delta Dunarii. Astfel, peste 1300 de persoane, au participat la intalniri in localitatile vizate, respectiv: Tulcea, Baltenii de Jos, Ilganii de Jos, Murighiol,…

Citește mai departe

Delta Dunarii, un paradis aproape pierdut?

In perioada 20 august-15 septembrie, echipa „Salvati Dunarea si Delta“ (SDD), alaturi de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, a fost prezenta in 29 de localitati unde au fost organizate 65 de consultari locale. La final, concluzia a fost ca situatia Deltei Dunarii este trista, iar solutiile devin cu atat mai dificile cu cat aplicarea lor…

Citește mai departe

Pelicanii sanitari, o noua specie in Delta Dunarii

Pe 20 iunie a debutat proiectul „Pelicanii sanitari” care face parte din programul “Sanatatea copiilor din Delta Dunarii”, program de screening si educatie pentru sanatate adresat comunitatilor izolate din Delta Dunarii, realizat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta cu sprijinul GlaxoSmithKline (GKS) Romania. In cadrul proiectului “Pelicanii sanitari”, peste 100 de copii si 12 adulti…

Citește mai departe

Asociatia „Ivan Patzaichin – Mila23” isi propune sa realizeze targuri de produse mestesugaresti si produse gastronomice traditionale in Delta Dunarii

O serie de proiecte ce vizeaza Delta Dunarii au fost initiate de Asociatia „Ivan Patzaichin – Mila23”si urmeaza sa fie puse in aplicare impreuna cu 36 de parteneri locali. Potrivit strategiei ce a fost depusa pentru finantare, in toate comunele deltei ar urma sa se realizeze targuri de produse mestesugaresti si produse gastronomice traditionale, dar…

Citește mai departe
De la APM Braila, de Ziua Mondial? a Apei

In bazinul hidrografic Jiu se regasesc cele mai multe corpuri de apa naturale, care ating starea ecologica «foarte buna»

Administratia Nationala “Apele Romane” a finalizat evaluarea corpurilor de apa, din punct de vedere al starii ecologice si al potentialului ecologic, implementand si testand metodologiile elaborate de catre ICIM. Astfel, s-a realizat o delimitare a corpurilor de apa: corpuri de apa naturale, rauri si lacuri naturale, corpuri de apa puternic modificate, raurile si lacurile de…

Citește mai departe

Administratia Nationala „Apele Romane” realizeaza evaluarea corpurilor de apa, din punct de vedere al starii ecologice si al potentialului ecologic, implementand si testand metodologiile elaborate de catre ICIM.

Astfel, la nivelul anului 2010, pe cursul fluviului Dunarea, conform criteriilor Directivei Cadru Apa, au fost delimitate si desemnate 7 corpuri de apa, din care cinci corpuri puternic modificate (Bazias – Portile de Fier I, Portile de Fier II, Portile de Fier II – Chiciu, Chiciu – Isaccea si Sulina) si 2 corpuri de apa…

Citește mai departe

    Campare in Delta Dunarii

    In Delta Dunarii vor fi amenajate mai multe zone de campare, in fondul forestier al Directiei Silvice, altele decat cele aprobate de Administratia Rezervatiei Biosferei. Potrivit declaratiei guvernatorului Grigore Baboianu, „camparea va fi permisa numai in locurile organizate in acest scop. Avand in vedere ca turistii campeaza de obicei in zonele silvice, am avut o…

    Citește mai departe

      Camparea neautorizata in Delta „costa” 4 milioane de lei

      Potrivit Administratiei Rezervatiei, campingurile autorizate sunt in localitatile: Sfantu Gheorghe, Partizani, Chilia Sulina si in zona Gura Portitei, iar cei care vor campa in alte zone decat cele autorizate vor fi sanctionati. „In perimetrul Rezervatiei este interzisa instalarea corturilor, cu exceptia locurilor de campare autori-zate, amenajate si dotate corespunzator cerintelor igienico-sanitare. Masura este adoptata atat…

      Citește mai departe
      Mehedin?i: Dun?rea, poluat? cu PET-uri aduse de inunda?ii

      Mizeria din Delta nu se poate amenda

      Ecologistii sustin ca legislatia nu-i ajuta sa-i sanctioneze pe cei care polueaza Rezervatia Biosfera – Delta Dunarii, aflata sub protectia UNESCO. Pe langa peisajele de vis, turistii care ajung in Delta Dunarii au parte si de imagini mai putin placute. Toate canalele Deltei sunt sufocate de PET-uri si de mizeria lasata de turisti. Localitatile Sfantu…

      Citește mai departe

      Delta Dunarii, frumusete si „bogatie” deopotriva

      Despre pitorescul deltei, despre bogatiile ei si despre importanta ei stiintifica s-a scris de-a lungul anilor de nenumarate ori si extrem de frumos. Printre marii indragostiti ale acestor locuri mirifice se numara deopotriva scriitori si geografi precum: Alexandru Vlahuta, Jean Bart, Octavian Goga, Mihail Sadoveanu, Ion Simionescu, George Valsan, Grigore Antipa si Mihai Tican Rumano….

      Citește mai departe

      Efectele incalzirii globale in Romania

      Pana in 2030, consumul de energie pe perioada verii ar putea creste cu 28% din cauza temperaturilor ridicate, fenomen cu atat mai grav, cu cat centrala nucleara de la Cernavoda nu va fi functionala daca nivelul Dunarii va scadea semnificativ.Schimbarile climatice preconizate de specialisti pentru urmatorul secol vor afecta din plin Romania. Desi studiile fenomenului…

      Citește mai departe

      Romania da 595.000 lei pentru un studiu privind consecintele fazei a doua a Bastroe asupra mediului

      Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea va realiza studiul consecintelor asupra mediului in rezervatia Biosferei Delta Dunarii, determinate de constructia fazei a doua a proiectului Bastroe, pentru 595.000 lei, dupa ce a castigat licitatia organizata de Ministerul Mediului. Canalul Bastroe a revenit in atentia publica in martie, cand Ministerul roman al Afacerilor Externe a…

      Citește mai departe

      Romania respinge acuzatiile Ucrainei cu privire la Delta Dunarii

      Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a respins, luni, intr-un comunicat de presa, acuzatiile Kievului cu privire la ‘nereguli’ comise de tara noastra in Delta Dunarii, sustinand ca alegatiile partii ucrainene sunt nefundamentate, fara baza reala. ‘Sustinerile partii ucrainene referitoare la pretinsele incalcari de catre Romania ale prevederilor Conventiei de la Espoo nu sunt fundamentate. Fata de…

      Citește mai departe

      Lectie de ecologie la munte si la mare

      Doua grupuri a cate 15 copii din localitatile Chilia, judetul Tulcea, si Merisani, judetul Arges, au participat, in perioada 27 august – 8 septembrie 2009, la tabere de vara in zona montana Remetea, judetul Bihor, respectiv in Sulina, Delta Dunarii. Actiunile fac parte din proiectul „SDD la munte si la mare”, derulat de Asociatia Salvati…

      Citește mai departe

      Braconierii din Delta intra in alerta

      In perioada 8-10 aprilie a.c., filialele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura din Calarasi, Constanta, Galati si Tulcea, in colaborare cu Politia de Frontiera, au realizat o ampla actiune de control pe Dunare, in scopul prevenirii si combaterii braconajului. Au fost verificate zeci de ambarcatiuni de pescuit, s-au descoperit grave incalcari ale legii, s-au dat…

      Citește mai departe

      Ucraina avertizata de Natiunile Unite

      Organizatia Natiunilor Unite a adresat ieri un avertisment Ucrainei pentru cazul Canalului Bistroe din Delta Dunarii. Kievul este somat sa respecte, asa cum s-a angajat, prevederile Conventiei de la Espoo si sa informeze Bucurestiul despre lucrarile pe care le desfasoara in Delta Dunarii. Este cea mai dura critica la adresa Ucrainei din 2004 incoace, cand…

      Citește mai departe

      Efectele incalzirii globale

      Cum sunt schimbarile climatice raspunzatoare de cresterea nivelului marii? Principala cauza a ridicarii nivelului marii este extinderea apelor, in urma cresterii temperaturii apei- un simplu fenomen fizic. Factorii suplimentari care contribuie la aceasta crestere sunt topirea ghetarilor si a calotelor de gheata, cauzate de cresterea temperaturii atmosferei. Diferentele regionale Nivelul marii nu creste la fel…

      Citește mai departe