Pateu vegetal hipercaloric

Pateul vegetal Silvania este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de lipide si zaharuri cu index glicemic ridicat. Pancreasul endocrin, in aceste conditii, este nevoit sa secrete o cantitate mai mare de insulina intr-o perioada scurta de timp, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea,…

Citește mai departe

Novatini – Tableta cu margarina

Tableta cu crema de lichior de visine Novatini se vinde la raionul de ciocolata, desi din compozitie pare mai degraba un amestec de margarina, zahar, arome sintetice si aditivi alimentari. Tableta analizata este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de glucide cu index glicemic ridicat: zahar, sirop de glucoza, izoglucoza….

Citește mai departe

Vom avea luteina in laptele praf

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a aprobat folosirea luteinei, E161b, in formulele de lapte praf pentru bebelusi. Producatorii pot adauga 250-300 mg/l luteina in laptele praf pentru sugari si 500 mg/l in laptele de crestere, pentru copiii mai mari de 1 an. Totusi, Comisia pentru Produse, Nutritie si Alergeni din cadrul EFSA nu a…

Citește mai departe

Alcool, zahar si E-uri

Bautura intermediara cu suc de afine Vogue este un produs care, prin denumire, baga consumatorul in ceata. Citind Codul Fiscal ne dam seama insa ca ii este de mare ajutor producatorului, pentru ca acest tip de bautura alcoolica este accizata diferit. CERCETARE / Teste pentru depistarea glutenului Fabricarea de bauturi intermediare aduce dupa sine plata…

Citește mai departe

Mustar dulce cu aditivi alimentari

Mustarul dulce „La grande famiglia” este obtinut din boabe de mustar, sare, acid acetic, zahar, dar si aditivi alimentari potential periculosi pentru sanatate. Dintre aditivii alimentari periculosi se remarca edulcorantul chimic de sinteza zaharina E954, care este incadrata in grupa 2B, ca agent cancerigen posibil la om, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului…

Citește mai departe