Gabriel Resources isi recunoaste infrangerea si demareaza pasii formali pentru arbitrajul international

Notificarea formala a companiei miniere Gabriel Resources la ‘rezolvarea amiabila a diferendului privind proiectul minier’ reprezinta o recunoastere oficiala a imposibilitatii continuarii proiectului Rosia Montana in fata investitorilor. La 15 ani dupa inceperea demersurilor, managementul companiei cauta solutii legale prin care sa evite recunoasterea insuccesului. Scrisoarea de conciliere amiabila deschide calea catre arbitrajul international, ultima…

Citește mai departe
Ultimele zone s?lbatice din Europa de Nord, în pericol din cauza mineritului

Ultimele zone salbatice din Europa de Nord, in pericol din cauza mineritului

Suprafete extinse in ultimele regiuni salbatice din nordul Europei sunt amenintate de industria miniera, care pregateste proiecte de exploatare in Finlanda, Suedia si Norvegia. Vizate sunt zacamintele de uraniu, minereu de fier, nichel, fosfor, precum si minerale rare. Activistii pentru protectia mediului spun insa ca exploatarile prevazute pentru regiunea Lapland vor aduce pagube iremediabile raurilor,…

Citește mai departe

Protestatari, tinuti la poarta simpozionului sponsorizat de companiile miniere

Activistii anti-fracturare si impotriva exploatarii de la Rosia Montana au protestat ieri in fata Facultatii de Geologie din cadrul Universitatii Bucuresti impotriva unui simpozion stiintific, sponsorizat de marile companii miniere. Facultati, institute de geologie, ANRM si cele mai controversate companii din industria extractiva au organizat evenimentul “Odiseea Resurselor Minerale” in mare secret. Al noualea simpozion…

Citește mai departe

PROTEST Coalitia pentru Mediu: Guvernul mandateaza Parlamentul sa incalce legea

Cele 69 de organizatii membre ale Coalitiei pentru Mediu din Romania (CMR) protesteaza vehement impotriva legii speciale privind exploatarea miniera de la Rosia Montana si cere Guvernului retragerea de urgenta a acesteia. Totodata, organizatiile membre CMR se solidarizeaza cu protestele din Piata Universitatii, Bucuresti si din alte orase din Romania si isi sfatuieste membrii si…

Citește mai departe

Deputatul PC Mircea Irimie, despre Rosia Montana: „NU voi vota o lege care substituie autoritatile statului roman cu companii private”

Ca urmare a miilor de mail-uri primite, a mesajelor si scrisorilor in care mi se solicita, de catre romanii din tara si de peste hotare, sa votez impotriva initiativei legislative PLx 549/2009 de modificare si completare a Legii Minelor nr. 85/2003, sunt dator sa fac publica pozitia mea fata de proiectul minier Rosia Montana. Astfel…

Citește mai departe

Rosia Montana – cronica unei tradari anuntate

Natiunea romana a fost obisnuita, de aproximativ sase decenii, sa accepte umilinte si tradari. In mlastina tradarilor de tot felul – fonduri europene fraudate, buget national jefuit, privatizari impotriva interesului national, falimentarea sistemului de sanatate, distrugerea scolii romanesti etc. – scandalul Rosia Montana reprezinta doar o mizerie in plus runcata pe obrazul natiunii noastre. Daca…

Citește mai departe

Rosia Montana o afacere paguboasa

In urma cu doua luni, actionarii Gabriel Resources au fost convocati la Vancouver pentru adunarea anuala, intr-un context pe plan international total nefavorabil. Pretul aurului a scazut constant din vara lui 2011, iar la inceputul acestui an s-a prabusit pana la pragul costurilor de productie (costuri de operare si taxe/impozite/redevente), care au crescut constant. Valoarea…

Citește mai departe
Guvernele elene, in slujba companiilor miniere

Guvernele elene, in slujba companiilor miniere

de Mariniki Alevizopoulou La baza disputelor starnite de exploatarea minereurilor din Halkidiki, o regiune de o frumusete naturala rara, situata in nordul Greciei, se afla distrugea masiva si pe termen lung a mediului inconjurator. Cu toate acestea, si alti factori cantaresc greu in aceasta chestiune intens dezbatuta, factori precum masinatiunile politice dintre reprezentantii guvernului elen…

Citește mai departe

Superficialitatea autoritatilor de mediu pune sub semnul intrebarii procesul de evaluare a riscului de mediu in cazul proiectului minier propus la Rosia Montana

Joi, 23 februarie, pe canalul principal al Televiziunii publice Romane, a avut loc o editie speciala a emisiunii Judeca tu! dedicata Rosiei Montane[1]. Prezenti ca invitati in cadrul dezbaterii televizate, reprezentantii campaniei Salvati Rosia Montana au intalnit inca o data autoritati nedocumentate corespunzator despre Rosia Montana si impactul proiectului minier asupra zonei, superficiale in abordarea…

Citește mai departe

Asociatia Aburnus Maior si Teatrul Gong Sibiu va invita vineri, 24 februarie, orele 18.00 la vernisajul expozitiei foto „Rosia Montana te cheama!”

Fotografiile expuse apartin fotografului clujean Sebastian Florian. Sebastian face fotografie din pasiune, dupa ce a lasat in urma o cariera de aproape 10 de ani in IT/software pentru a-si urma chemarea. In ultimele luni, a petrecut mai bine de sase saptamani in Rosia Montana, pe parcursul a trei anotimpuri, incercind sa o surprinda in imagini…

Citește mai departe

Financial Post: „Companiile miniere canadiene cresc riscurile de frauda si de coruptie”

„Industria miniera este predispusa la frauda. Reducerea costurilor si expansiunea accelerata la nivel mondial agraveaza factorii de risc care exista deja”, se arata in editia de miercuri a publicatiei „Financial Post”, care citeaza un raport dat publicitatii marti de compania internationala de contabilitate si cercetare „Ernst & Young”. „Raportul „Ernst & Young” sugereaza ca marfurile…

Citește mai departe

„Vrem ca Rosia Montana sa fie inclusa in Patrimoniul Universal UNESCO”

Petitie fotografica. Trimiteti poze cu mesajele voastre de sustinere pentru Rosia Montana la adresa [email protected] Detalii in Ghidul practic de implicare in salvarea Rosiei Montane Campania „Salvati Rosia Montana” lanseaza azi o petitie fotografica care isi propune sa scoata in evidenta sprijinul public pe care l-a castigat initiativa de includere a Sitului minier istoric de la…

Citește mai departe

„Alethea”, amintiri turcesti despre viitorul Rosiei Montane

„Aurul inseamna stralucire, bogatie si, de cele mai multe ori, conflicte. Incepand cu 1989, o serie de companii miniere multinationale s-au aratat interesate sa extraga aur din Turcia. Eurogold, o companie australiano-canadiana, a fost una dintre ele. Procesul tehnologic propus presupunea deversarea de cianuri, ceea ce a ingrijorat comunitatile din zona. Cu toate ca localnicii…

Citește mai departe

Monitorizarea ONG-urilor dezvaluie grave ilegalitati si abuzuri asupra sitului protejat din Muntii Apuseni

La 6 luni de la inceperea monitorizarii intreprinse asupra zonei Comunei Ocolis, din Muntii Apuseni (Judetul Alba), asociatiile Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM), Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC) si Salvati Dunarea si Delta semnaleaza grave abuzuri si ilegalitati care pun in pericol de distrugere zona protejata pentru patrimoniul…

Citește mai departe

Petitie fotografica pentru includerea Rosiei Montane pe lista patrimoniului universal

Petitia propune publicului sa trimita imagini-portret cu mesaje creative despre valoarea culturala unica a Rosiei Montane, mesaje adresate Ministrului Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor. Campania „Salvati Rosia Montana” lanseaza azi o petitie fotografica care isi propune sa scoata in evidenta sprijinul public pe care l-a castigat initiativa de includere a Sitului minier istoric de…

Citește mai departe

The Times: Americanii au descoperit ca sub minele de teren din Afganistan se afla o comoara/ Valoarea de 1.000 miliarde de dolari este exagerata

Jurnalistii de la The Times scriu, intr-o ampla analiza, despre descoperirea minereurilor de catre americani in Afganistan, afirmand ca valoarea de 1000 miliarde de dolari, pe care reprezentantii Pentagonului au anuntat-o pentru acestea, este exagerata. „Vestea buna venita de la oamenii de la Pentagon este ca dedesubtul minelor de teren, Afganistanul sta asezat pe o…

Citește mai departe

Blestemul aurului de la Rosia Montana. „Daca nu-i opresc, o sa lase in urma lor un peisaj de Luna!”

Proiectul Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), obiectul unora dintre cele mai aprinse controverse ale ultimului deceniu, revine in forta pe scena publica. De altfel, presa straina a inceput iarasi sa critice proiectul de exploatatie miniera al companiei Gabriel Resources. Jurnalistii de la ziarul german Spiegel noteaza ca firma canadiana, profitand de criza financiara, a inceput…

Citește mai departe