Coralii din Marea Bariera, modificati genetic pentru a putea supravietui schimbarilor climatice

Cercetatorii vor „amesteca” specii de corali din diferite zone climatice intr-un proces de „evolutie asistata”, pentru a vedea daca astfel aceste animale vor reusi sa se adapteze mai repede temperaturilor crescande ale apei oceanului. Coralii din Marea Bariera, modificati genetic pentru a putea supravietui schimbarilor climatice (Imagine: Mediafax Foto/AFP) Agentia de cercetare marina a guvernului…

Citește mai departe
Floarea-de-col?, regina Carpa?ilor

Floarea-de-colt, regina Carpatilor

Una din minunile muntiolor nostri, Floarea-de-colt este una din plantele protejate. A o rupe de pe stancile Bucegilor este o crima. Poti insa sa-i culegi semintele care se formeaza in septembrie. Plantate intr-un sol sarac, calcaros, in curtile caselor de la munte sansele sa creasca si sa infloreasca sunt maxime. Floarea-de-colt se intalneste din Pirinei…

Citește mai departe

Femierii trebuie sa se adapteze din mers la noile conditii climatice, altfel nu vor mai putea sa faca agricutura in urmatorii ani

Ion Voinea, director de productie la KWS, spune ca femierii trebuie sa se adapteze din mers la noile conditii climatice. Altfel, nu vor mai putea sa faca agricutura in urmatorii ani. Aflati din interviul acordat Agrointel pe e-mail de catre directorul KWS cum a afectat incalzirea globala agricultura romaneasca si cum ar putea sa se…

Citește mai departe

Tehnologia care masoara vantul cu ajutorul sunetului

Wind Power Energy (WPE), companie de consultanta si servicii pentru parcuri eoliene si fotovoltaice, introduce in premiera pe piata din Romania echipamentul de masurare a resurselor si potentialului energetic eolian Sodarul AQ500 (“Sound Detection and Ranging”), tehnologie care face posibila masurarea profilului pe verticala a vantului cu ajutorul sunetului. WPE a semnat un parteneriat cu…

Citește mai departe
daca am probleme de

Conditiile climatice dificile din ultimii ani au inceput sa schimbe perceptia fermierilor romani asupra agriculturii

Conditiile climatice dificile din ultimii ani au inceput sa schimbe perceptia fermierilor romani asupra agriculturii. Daca in urma cu cateva decenii multi nici nu puteau sa-si imagineze macar ca se poate semana direct in miriste sau ca mai multe lucrari agricole pot fi realizate in acelasi timp, acum este un subiect la ordinea zilei. Agricultura…

Citește mai departe

Beneficiile agriculturii ecologice, prezentate la USAMV

Agricultura ecologica este cea mai importanta sursa de alimente sanatoase pentru populatie. Aproximativ 150 agricultori bio din tara si din strainatate, reprezentanti ai mediului academic, factori de raspundere din institutii, asociatii agricole si societati comerciale, participa, sambata, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca la conferinta cu tema „Agricultura ecologica –…

Citește mai departe

Conferinta BIOTERRA: agricultura ecologica – concepte si realitati

Asociatia Bioagricultorilor din Romania „BIOTERRA”, in colaborare cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, organizeaza cea de-a XIII-a Conferinta Nationala cu participare internationala, avand ca tematica „Agricultura ecologica – concepte si realitati”. Evenimentul va avea loc sambata, 10 noiembrie 2012, incepand cu ora 8, in aula „Mihai Serban” a Universitatii de Stiinte Agricole…

Citește mai departe

Conferinta Nationala a Asociatiei Bioagricultorilor din Romania „BIOTERRA”

Asociatia Bioagricultorilor din Romania „BIOTERRA”, in colaborare cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, organizeaza cea de-a XIII-a Conferinta Nationala cu participare internationala, avind ca tematica „Agricultura ecologica – concepte si realitati”. Evenimentul va avea loc simbata, 10 noiembrie 2012, incepind cu ora 8, in aula „Mihai Serban” a Universitatii de Stiinte Agricole…

Citește mai departe

Zonele ecologice ale culturii de soia

Pentru ca Romania face parte din proiectul europeana “Donau Soja” de valorificare a productie de soia nemodificata genetic in Europa, reamintim zonele ecologice ale culturii de soia. In 1982 Dencescu si colaboratorii, au realizat o prezentare mai detailata a zonele ecologice favorabile pentru cultura de soia: zona foarte favorabila, favorabila si zona putin favorabila. Zona…

Citește mai departe

Apa duce la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete, chiar daca da senzatia de confort termic

Apa duce la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete, chiar daca da senzatia de confort termic, iar arsurile solare si insolatia se instaleaza cu usurinta • Radiatiile ultraviolete au efect cumulativ, astfel incat intreruperea expunerii la soare influenteaza doar confortul termic, si nu efectele negative ale ultravioletelor Multi cauta sa scape de caldura acestor zile…

Citește mai departe

Infidelitatea si despartirea cuplurilor de pasari ar fi legate de schimbarile climatice

Infidelitatea si despartirea cuplurilor de pasari ar fi legate de schimbarile climatice – cel putin asa sustin oameni de stiinta americani ale caror cercetari arata ca perechile de pasari sunt mai instabile cand sunt supuse unor importante variatii climatice. Cercetatori de la universitatile americane North Carolina si Columbia au studiat comportamentul unor perechi de pasari,…

Citește mai departe
40 de fermieri vasluieni au adoptat agricultura ecologica

Productia agricola din 2012 va fi puternic influentata de conditiile climatice si de seceta din toamna anului trecut

Productia agricola din 2012 va fi puternic influentata de conditiile climatice si de seceta din toamna anului trecut. De aceea, anul agricol 2012 va fi unul prost, cu pierderi considerabile, dupa opinia specialistilor. „Rapita e compromisa in proportie de peste 85%, graul peste 50%, orzul peste 60%”, estimeaza Tudor Dorobantu, secretar general Agrostar. In plus,…

Citește mai departe