Modele de bune practici in domeniul constructiilor verzi (I)

In ultimii ani, in contextul dezvoltarii economice, o serie de orase din Romania au devenit magnet pentru cetatenii dornici de o viata mai buna, mai bine platita, mai confortabila, sectorul imobiliar rezidential cunoscand printre cele mai rapide ascensiuni. S-a construit mult si, in majoritatea cazurilor, prost. Acesta este principalul motiv pentru care ne-am hotarat sa…

Citește mai departe
RABO: Cum poate fi scazut consumul de energie al cladirilor?

Noi prevederi pentru reducerea consumului de energie al cladirilor

La propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), Guvernul a aprobat, in cadrul sedintei din data de 27 ianuarie 2016, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, republicata, potrivit unui comunicat al MDRAP, dat publicitatii vineri, 29 ianuarie 2016. Vasile Dincu, viceprim-ministru: „Am propus colegilor din Guvern o…

Citește mai departe
Fruntasi la consum de energie verde

Fruntasi la consum de energie verde

Romania ocupa locul opt intre statele membre ale Uniunii Europene /UE/ dupa ponderea energiei obtinute din surse regenerabile in consumul final brut, in 2013, arata datele prezentate, marti, de Oficiul european de Statistica (Eurostat), transmite Agerpres (10 martie). Cea mai mare pondere a energiei obtinute din surse regenerabile in consumul total in 2013 s-a inregistrat…

Citește mai departe
Cl?diri cu consum de energie aproape de zero construite cu BCA

Cladiri cu consum de energie aproape de zero construite cu BCA

In conformitate cu directiva UE pentru performanta energetica a cladirilor (EPBD), incepand cu anul 2020,  cladirile cu consum minim de energie (nearly zero energy buildings) vor deveni o regula pentru noile constructii din Europa.  Zidaria BCA este alegerea normala pentru a indeplini simplu si rapid aceasta provocare. Structura poroasa a betonului celular autoclavizat ii ofera o eficienta…

Citește mai departe
Conferinta "Energia in priza", editia a doua

Conferinta „Energia in priza”, editia a doua

Departamentul pentru Energie a publicat proiectul de hotarare prin care suspenda calendarul de liberalizare a pietei gazelor Departamentul pentru Energie a lansat astazi in dezbatere publica proiectul de hotarare de Guvern potrivit caruia pretul gazelor de productie interna nu va mai fi majorat in octombrie nici pentru consumatorii casnici, nici pentru cei industriali, actiune anuntata…

Citește mai departe
Patrula de reciclare: Frigiderul meu vechi - cadou sau gaura in pensia bunicii?

Patrula de reciclare: Frigiderul meu vechi – cadou sau gaura in pensia bunicii?

Cati dintre noi nu s-au debarasat vreodata de aparate vechi, electrice si electrocasnice, ducandu-le la bunici, la tara sau daruindu-le unor rude pricepute, ce le pot sigur repara si folosi in continuare? Dar ne-am gandit ca ajutorul nostru poate deveni, de fapt, o paguba pentru pensia bunicilor? Studiile arata ca un frigider de clasa energetica A+ consuma jumatate…

Citește mai departe
Fecioru, Wienerberger: Prima cas? cu consum de energie aproape zero va fi construit? în România, în 2014

Fecioru, Wienerberger: Prima casa cu consum de energie aproape zero va fi construita in Romania, in 2014

Prima casa cu consum de energie aproape zero, conceptul pilot E4, va fi construita in Romania in 2014, a anuntat, marti, Corneliu Fecioru, membru al Consiliului de Administratie al producatorului de caramida poroterm Wienerberger. ‘Vom face prima casa E4 in 2014 in Romania. E4 inseamna energie, economie, emotie si sanatate. Prima casa rezidentiala de acest…

Citește mai departe

Cum reducem factura la incalzire. Mitul urban al caloriferului mare, desfiintat de specialisti

Majoritatea celor care isi (re)amenajeaza apartamentul se gandesc la un moment dat sa inlocuiasca si vechile calorifere. De obicei, vanzatorii recomanda un calorifer cat mai mare, deoarece diferenta de pret dintre o dimensiune mai mica si una mai mare este nesemnificativa, dar specialistii avertizeaza ca tocmai marimea neadecvata a caloriferului duce la consumuri nejustificat de…

Citește mai departe

Infrigment impotriva Romaniei, pentru neaplicarea normelor UE in eficienta energetica a cladirilor

Comisia Europeana a declansat joi o procedura de infringement impotriva Romaniei si a Cehiei pentru nerespectarea unei directive privind normele europene de eficienta energetica a cladirilor Comisia Europeana cere Romaniei si Republicii Cehe sa ii notifice toate masurile de transpunere a Directivei, care trebuia sa fie transpusa in legislatia nationala pana la 9 iulie 2012….

Citește mai departe

Casele ecologice – apropiere de natura si eficienta energetica

Casele ecologice sau „verzi” sunt acele constructii realizate preponderent din materiale naturale si proiectate sa utilizeze in mod eficient resursele de energie electrica, apa etc. Principiile “caselor verzi” sunt in stransa legatura cu performanta energetica a cladirilor, eficienta energetica, utilizarea energiei regenerabile si managementul deseurilor din constructii fiind obiective prioritare. Ca definitie, o cladire verde…

Citește mai departe
Înghesuial? la energia verde

Marii consumatori industriali ataca „privilegiile” producatorilor de energie verde

Marii Consumatori Industriali de Energie avertizeaza asupra cresterii generalizate a pretului electricitatii, ca urmare a ultimelor discutii publice legate de includerea energiei regenerabile pe piata reglementata. Grupul de Initiativa pentru constituirea Asociatiei Marilor Consumatori Industriali de Energie avertizeaza cu privire la „capcanele” propunerii facute de Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA), pentru modificarea proiectului de…

Citește mai departe
Elevii ecologisti, in lupta pentru un mediu sanatos

Elevii ecologisti, in lupta pentru un mediu sanatos

Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, operator national al mai multor programe FEE (Foundation for Environmental Education) a lansat o noua editie a atractivei campanii “Litter less – Mai curat” din cadrul programului YRE (Young Reporters for the Environment / Tineri reporteri pentru mediu). Castigatorii premiului I la nivel national pot participa la o misiune internationala de…

Citește mai departe
Companiile din sectorul tehnologiilor energetice, pot aplica in programul EU Gateway

Investitie in centrala hidroelectrica la Sacele

Electroprecizia Sacele planuieste sa investeasca aproximativ 3 milioane de euro in modernizarea unei foste centrale hidroelectrice in scopul ca, din a doua parte a anului 2014, sa asigure aproximativ 70% din propriul consum de energie electrica. Microcentrala va folosi potentialul hidroenergetic a barajului Tarlung-Sacele, avand o putere instalata de 1,4 MW. „Proiectul va avea efecte…

Citește mai departe

Chisinau: Avantajele implementarii Legii privind performanta energetica a cladirilor

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor a elaborat proiectului Legii privind performanta energetica a cladirilor ce include implementarea actiunilor ce prevad reducerea consumului de energie in cladirile de locuit noi cu cel putin 30% comparativ cu cele care se construiesc in prezent si aproximativ de 2-3 ori comparativ cu cele vechi. Despre avantajele implementarii legii s-a…

Citește mai departe

BERD aloca 35 de milioane de euro pentru eficienta energetica din sectorul rezidential al Moldovei

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sprijina gospodariile din Republica Moldova in reducerea consumului de energie si micsorarea platilor pentru facturi prin intermediul unui nou proiect: „Facilitatea de Finantare in Domeniul Eficientei Energetice in sectorul Rezidential din Moldova” (MoREEFF). Proiectul in valoare totala de 35 milioane de euro, a fost lansatala finele saptamanii trecute. Acesta…

Citește mai departe

BCR Chisinau va primi prima linie de creditare pentru eficienta energetica in sectorul rezidential

BCR Chisinau va primi prima linie de creditare pentru eficienta energetica in sectorul rezidential BERD sprijina gospodariile din Republica Moldova in reducerea consumului de energie si micsorarea platilor pentru facturi prin intermediul unui nou proiect: „Facilitatea de Finantare in Domeniul Eficientei Energetice in sectorul Rezidential din Moldova” (MoREEFF), in valoare de 35 milioane de euro,…

Citește mai departe

Bio Romania: Cresterea pretului la petrol, un sprijin pentru agricultura ecologica

Cresterea pretului la petrol este un sprijin pentru agricultura ecologica, pentru ca fermierii de subzistenta, cel putin in Romania, nu mai au acces din punct de vedere financiar la substantele chimice de sinteza si se intorc la metodele traditionale, a declarat, joi, presedintele Asociatiei Bio Romania, Marian Cioceanu. ‘Tot ce inseamna ingrasamant chimic si mare…

Citește mai departe

Studiu: Politici in domeniul energiei electrice din resurse regenerabile – Riscuri asupra protectiei mediului si dezvoltarii sustenabile

Institutul Ordoliberal & Asociatia Romana de Mediu: Politici in domeniul energiei electrice din resurse regenerabile – Riscuri asupra protectiei mediului si dezvoltarii sustenabile – Autori: dl. Valentin M. Ionescu, Institutului Ordoliberal si dl. Ioan Gherghes, presedintele executiv al Asociatiei Romane de Mediu Reglementarea interventiei statului in sectorul energiei electrice produse din surse regenerabile, aduce nu numai externalitati…

Citește mai departe

Electrolux introduce noile etichete energetice pentru produsele comercializate in Romania

In conformitate cu noile directive europene, noua eticheta energetica va deveni obligatorie incepand din ianuarie 2012 si se va aplica tuturor echipamentelor frigorifice, masinilor de spalat rufe si masinilor de spalat vase. Electrolux se numara printre primii producatori de electrocasnice care au adoptat noul tip de eticheta. Eticheta energetica identica in toate cele 27 de…

Citește mai departe
Operatorii de telefonie mobil? ar putea mic?ora considerabil costurile cu energia electric?, economisind mai mult de 550 milioane dolari.

Telefonia mobila va deveni mai verde prin reducerea consumului de energie al operatorilor

Operatorii de telefonie mobila ar putea micsora considerabil costurile cu energia electrica, economisind mai mult de 550 milioane dolari. Studiile de performanta retelelor realizate de Arieso, arata ca ceea ce este in minus in buzunarul operatorilor se reflecta si in mediu. Conform spuselor lui Mike Flanagan, 3.5 miliarde kWh sunt consumati degeaba in generarea de…

Citește mai departe

Heineken Romania investeste in frigidere care folosesc tehnologii de reducere a consumului de energie

Incepand din anul 2010, Heineken Romania investeste in frigidere care folosesc tehnologii de reducere a consumului de energie, contribuind astfel la protejarea mediului inconjurator. Noile frigidere asigura un consum de energie redus cu pana la 35%, au o amprenta de carbon mai mica, o durata de viata mai mare si necesita mai putina intretinere. Aceasta…

Citește mai departe