NASA AVERTIZEAZĂ: „Asa va arata Terra in 2099!”

Agentia spatiala americana a dat publicitatii un material video in care prezinta modul in care Pamantul se va schimba pana in 2099 din cauza schimbarilor climatice, relateaza venturebeat.com. Folosind modelele NASA pentru climat si tendinte ale vremii, agentia americana preconizeaza schimbari drastice ale temperaturilor si ale precipitatiilor in secolul curent. La nivel global, specialistii NASA…

Citește mai departe

Pentru a limita incalzirea globala, mari rezerve de hidrocarburi ar trebui lasate neexplotate (studiu)

O treime din rezervele mondiale de petrol, jumatate din rezervele de gaze naturale si 80 la suta din cele de carbune nu ar trebui utilizate in urmatoarele decenii pentru a mentine incalzirea globala sub tinta convenita de doua grade Celsius, afirma cercetatorii britanici intr-un studiu publicat in revista Nature, citat de Reuters. Ei considera ca…

Citește mai departe
Negocierile pentru Climat: Seful IPCC, acuzat de hartuire sexuala intr-un moment cheie al negocierilor

Ce ii sperie pe cercetatorii din domeniul schimbarilor climatice

Schimbarile climatice sunt un pericol pentru intreaga omenire, dar raman greu de inteles pentru majoritatea oamenilor. Artistul Nick Bowers a realizat o serie fotografica prin care umanizeaza previziunile sumbre privind viitorul planetei. El a surprins chipurile preocupate ale oamenilor de stiinta care isi exprima cele mai mari temeri, intr-o serie de fotografii alb-negru. Bowers a…

Citește mai departe

Ce zone si orase din Romania ar putea fi inghite de ape in urma incalzirii globale

Incalzirea globala poate provoca efecte devastatoare, iar Romania nu va fi ferita de cresterea nivelului marilor si oceanelor, cauzata de topirea ghetarilor. Martin Vargic, student la o universitate din Slovacia, a studiat aceasta porblema si a realizat o harta care arata care vor fi zonele inundate in eventualitatea unui scenariu extrem, scrie Business Insider. apocalipsa“Potrivit…

Citește mai departe
Negocieri-maraton la Lima privind incalzirea globala pentru un acord la Paris în 2015

Strategia Romaniei privind schimbarile climatice: adaptarea

Ultimele date stiintifice arata ca globul pamantesc se incalzeste, clima se modifica, iar fenomenele meteorologice extreme sunt tot mai frecvente: inundatiile, seceta, cresterea temperaturilor medii la nivel global, cresterea nivelului marii si micsorarea calotei glaciare – toate sunt semne ale schimbarilor climatice. Cauza principala a schimbarilor climatice o reprezinta cresterea emisiilor de gaze cu efect…

Citește mai departe

Studiu: Marea Groenlandei s-a incalzit de 10 ori mai rapid decat Oceanul Planetar

Oamenii de stiinta au dezvaluit planurile de a examina schimbarile de temperatura in Oceanul Arctic, dupa ce un studiu de lunga durata a descoperit ca Marea Groenlandei s-a incalzit de 10 ori mai rapid decat Oceanul Planetar. Oamenii de stiinta de la Institutul Alfred Wegener Germania (AWI) au analizat indicii de temperatura ai Marii Groenlandei…

Citește mai departe

Incalzirea globala afecteaza obiectivele turistice din statiunile de coasta si cele montane, specializate in sporturi de iarna

Temperaturile extreme afecteaza obiectivele turistice din statiunile de coasta si cele montane, specializate in sporturi de iarna. Majoritatea partiilor de schi din zona montana Bucegi si Postavaru se afla la altitudini joase, ceea ce va insemna ca vor fi necesare investitii pentru a produce zapada artificiala, astfel incat sa contracareze incalzirea climei montane. Pe de…

Citește mai departe

Agentia Europeana de Mediu a publicat raportul „Schimbarile climatice, impact si vulnerabilitate in Europa 2012”

Agentia Europeana de Mediu (AEM) a publicat raportul „Climate change, impacts and vulnerability in Europe 2012” („Schimbarile climatice, impact si vulnerabilitate in Europa 2012”)*. Raportul constata inregistrarea unor temperaturi medii mai ridicate in Europa, precum si scaderea precipitatiilor in regiunile sudice si cresterea acestora in Europa de nord. Calota glaciara din Groenlanda, gheata plutitoare din…

Citește mai departe

Geoingineria si schimbarile climatice

De la umbrelele solare la inmultirea algelor pana la densitati uriase, exista o multime de idei pentru racirea planetei. Dar exista oare si pericole ascunse? Geoingineria – interventia pe scara larga asupra sistemului climatic planetar – poate oferi unele raspunsuri. OOPS. Noi nu am vrut-o, dar se pare ca am imbolnavit planeta. Ce putem face…

Citește mai departe

Schimbarile climatice si interesele speciale

Schimbarile climatice reprezinta adesea unul dintre cele mai controversat subiect din arena internationala, antrenand in discutii atat ramurile stiintifice, cat si politice si sociale. Organismele internationale emit ori de cate ori au ocazia scenarii apocaliptice, granturile de cercetare pe seama acestui subiect se inmultesc pe zi ce trece, iar mass-media hiperbolizeaza fenomenul pe fondul rating-ului. Ciudat…

Citește mai departe

Extractia masiva de apa din subteran poate explica cresterea nivelului apelor marine, inregistrata in ultimele decenii

Extractia masiva de apa din subteran poate explica cresterea nivelului apelor marine, inregistrata in ultimele decenii, sustin oamenii de stiinta din Japonia. In perioada 1961-2003, nivelul marii a crescut cu o medie de 1,8 milimetri pe an, arata statisticile. Cu toate acestea, marea intrebare era in ce masura acest fenomen a fost si este cauzat…

Citește mai departe

Piramidele, amenintate de incalzirea globala

Incalzirea globala duce la descompunerea mumiilor in Siberia, la acoperirea cu nisip a piramidelor din Sudan, dar poate avea si consecinte pozitive, cel putin din punct de vedere cultural. Temperaturile ridicate duc si la descoperirea unor comori arheologice, transmite agentia AFP, preluata de Mediafax. Arheologul Henri-Paul Francfort, care conduce misiunea arheologica franceza in Asia Centrala,…

Citește mai departe

    Incazirea globala ar putea avea si o parte buna: scoaterea la iveala a noi comori arheologice

    Incalzirea globala cauzeaza descompunerea mumiilor in Siberia, acoperirea cu nisip a piramidelor din Sudan si implozia din templele maya, insa poate si scoate la iveala noi comori arheologice, precum Otzi, razboinicul de 5.300 de ani, descoperit intr-un ghetar alpin in 1991. Arheologul Henri-Paul Francfort, care conduce misiunea arheologica franceza in Asia Centrala, vorbeste despre consecintele dezghetului, extinderii…

    Citește mai departe

    Justitia din SUA, sesizata in legatura cu rolul gazelor cu efect de sera in cazul uraganului Katrina

    Cetatenii americani vor sa dea in judecata companii petroliere si chimice pe care le acuza ca au accelerat procesul de incalzire planetara si au provocat intensificarea uraganului Katrina in august 2005 prin gazele cu efect de sera pe care le-au emis, potrivit surselor judiciare. Depusa la cateva saptamani de la producerea uraganului, plangerea colectiva a…

    Citește mai departe

    Ghetarii din Alaska se topesc mai lent

    O echipa de cercetatori francezi si canadieni a demonstrat, cu ajutorul imaginilor captate de sateliti, ca ghetarii din Alaska s-au topit, in perioada 1962-2006, mai incet decat se estima initial, potrivit unui studiu publicat duminica, 17 ianuarie, in revista stiintifica Nature Geoscience. In aceasta perioada, ghetarii din Alaska au pierdut aproximativ 42 km3 din suprafata…

    Citește mai departe

    Efectele incalzirii globale in Romania

    Pana in 2030, consumul de energie pe perioada verii ar putea creste cu 28% din cauza temperaturilor ridicate, fenomen cu atat mai grav, cu cat centrala nucleara de la Cernavoda nu va fi functionala daca nivelul Dunarii va scadea semnificativ.Schimbarile climatice preconizate de specialisti pentru urmatorul secol vor afecta din plin Romania. Desi studiile fenomenului…

    Citește mai departe

    Schimbarile climatice, in curs de accelerare

    Topirea ghetarilor, dezghetul permafrostului din nordul planetei si diminuarea capacitatii de absorbtie a dioxidului de carbon pe care o prezinta padurile si oceanele sunt adevarate „bombe cu ceas” care ar putea accelera schimbarile climatice, avertizeaza oamenii de stiinta. Concentratia atmosferica de CO2, care a trecut, de la 280 parti per milion (ppm) in urma cu…

    Citește mai departe

    Orase in drumul furtunii

    Schimbarile climatice sunt pe punctul de a distruge habitate intregi de pe cel mai mare continent al lumii. Inundatiile provocate de taifunuri sau de cresterea nivelului marii ar putea inghiti milioane de oameni in urmatorii ani, potrivit unui nou studiu. Temperaturile au crescut in Asia cu unu pana la trei grade Celsius in ultimii o…

    Citește mai departe

    Tarmurile Australiei, amenintate de schimbarile climatice

    Conform unui raport oficial publicat in aceasta saptamana, tarmurile australiene sunt amenintate de incalzirea climatica si cresterea nivelului marii. In anumite zone, mii de locuinte vor fi afectate. In Australia, 80% din populatie locuieste de-a lungul tarmului. O comisie pentru mediu a solicitat ca ocuparea anumitor zone si dezvoltarea proiectelor de constructie in zonele cu…

    Citește mai departe

    Australienii, amenintati de cresterea nivelului marii

    Australia risca sa fie obligata sa evacueze unele zone de coasta din cauza cresterii nivelului marii, care ameninta mii de locuitori, se arata intr-un raport oficial publicat marti si citat de AFP. Astfel, Grupul de lucru asupra schimbarii oceanelor recomanda actiuni urgente pentru protejarea zonelor de coasta australiene fata de cresterea nivelului marii cu mai…

    Citește mai departe

    Insulele Maldive introduc taxa verde pentru turisti

    Arhipelagul Maldivelor, amenintat de ridirea nivelului marii, presupusa cauza fiind schimbarile climatice, o sa introduca o noua taxa de mediu pentru toti turistii care viziteaza regiunea, turisti care reprezinta ancora de salvare a economiei. Destinatie de vacanta ,faimoasa in special pentru standardele ridicate in materie de sevicii de lux si atolii cu nisip alb,insulele Maldive…

    Citește mai departe

    Ghetarii din Alaska si Washington se topesc

    Trei ghetari de dimensiuni mari din Alaska si din statul Washington si-au pierdut considerabil din dimensiune in urma topirii, acesta fiind un semn clar al incalzirii climatice, se arata intr-un studiu dat publicitatii joi, 6 august, de Serviciul de prospectare geologica al Statelor Unite (USGS). Cei trei ghetari (Gulkana si Wolverine din Alaska si South…

    Citește mai departe

    Expertii avertizeaza: in zece ani, schimbarile climatice ar putea scapa de sub control

    Schimbarile climatice din intreaga lume au loc in proportie de 90% din cauza actiunilor umane. Aceasta este concluzia Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) care a prezentat oficial, vineri, raportul asupra incalzirii globale, convenit, la Paris, de 500 sute de specialisti in incalzirea globala. „Omul este responsabil pentru cresterea temperaturii medii pe glob incepand de…

    Citește mai departe

    Nivelul Marii Negre va creste din cauza incalzirii climei

    Nivelul Marii Negre va creste din cauza schimbarilor climatice, avertizeaza un raport al Bancii Mondiale, exprimand preocupare pentru modul in care tarile din regiune, in principal fostele republici sovietice, vor gestiona aceasta situatie, informeaza un comunicat al BM. „Impactul schimbarilor climatice asupra Europei si Asiei Centrale va fi mult mai semnificativ decat se estima, din…

    Citește mai departe

    Cresterea cu un metru a nivelului marii ar modifica rotatia planetei si campul gravitational

    Cresterea cu doar un metru a nivelului oceanului planetar ar afecta campul gravitational terestru in emisfera sudica si miscarea de rotatie a planetei, arata un studiu publicat de revista americana Science. Potrivit studiului, o crestere cu un metru a nivelului oceanului planetar ar fi suficient de importanta pentru a afecta campul gravitational terestru in emisfera…

    Citește mai departe

    Schimbarile climatice

    Schimbarile climatice din intreaga lume au loc in proportie de 90% din cauza actiunilor umane. Aceasta a fost concluzia unui raport emis de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC). „Omul este responsabil pentru cresterea temperaturii medii pe glob incepand de la mijlocul secolului XX”, scrie raportul. Potrivit acestuia, emisia gazelor cu efect de sera in…

    Citește mai departe

    Ghetarii si calotele de gheata – principalii contribuitori la cresterea nivelului oceanului planetar in secolul XXI

    De la inceputul revolutiei industriale si pana astazi, temperatura medie globala a crescut cu 0,8º C. Nu pare mult, dar consecintele ei la nivel mondial sunt enorme. Calotele glaciare se subtiaza de la an la an, iar fenomenele meteo extreme apar tot mai frecvent. Schimbarile climatice pericliteaza deja ecosistemele si pun in pericol viata a…

    Citește mai departe

    Efectele incalzirii globale

    Cum sunt schimbarile climatice raspunzatoare de cresterea nivelului marii? Principala cauza a ridicarii nivelului marii este extinderea apelor, in urma cresterii temperaturii apei- un simplu fenomen fizic. Factorii suplimentari care contribuie la aceasta crestere sunt topirea ghetarilor si a calotelor de gheata, cauzate de cresterea temperaturii atmosferei. Diferentele regionale Nivelul marii nu creste la fel…

    Citește mai departe