Agentia Europeana de Mediu: Politicile UE au redus poluarea si au imbunatatit calitatea aerului si a apei din Europa

Politicile Uniunii Europene /UE/ in materie de mediu au redus poluarea si au imbunatatit in mod semnificativ calitatea aerului si a apei din Europa, insa degradarea ecosistemelor continua si ameninta productia economica, reiese din evaluarea Agentiei Europene de Mediu /AEM/ ‘Mediul european – starea si perspectiva 2015’ (SOER 2015), publicata marti si citata intr-un comunicat…

Citește mai departe
Cum facem Pământul un loc sigur

Cum facem Pamantul un loc sigur

Traim intr-o iluzie. Ani de zile, lumea a crezut ca tranzitia de la o ordine unipolara catre una multipolara va fi pasnica, ordonata si stabila, cu jucatori precum China, Brazilia sau Turcia adaptandu-se intr-un mod natural, armonios cadrului multilateral existent. Cat de mult am gresit! De fapt, pe masura ce tranzitia spre multipolaritate a avansat,…

Citește mai departe

Investitiile in energii regenerabile au scazut in Europa si SUA, dar au crescut in China

Investitiile in energii regenerabile au scazut in 2012 pentru prima data in ultimii trei ani, arata un studiu publicat de Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (PNUE), transmite AFP. Un recul mare a avut loc in Europa si SUA, dar el a fost compensat partial de cresterile inregistrate in China si alte state emergente. Potrivit acestui studiu, investitiile…

Citește mai departe
Forul Mondial Economic avertizeaza. Dupa criza financiara urmeaza criza de mediu

Forul Mondial Economic avertizeaza. Dupa criza financiara urmeaza criza de mediu

Lumea pare tot mai vulnerabila din cauza unor riscuri legate de criza financiara si catastrofe naturale, avertizeaza marti Forumul Economic Mondial (WEF) in raportul pentru 2013 privind riscurile la nivel mondial, publicat la Geneva. Riscurile legate de criza financiara „care continua” deturneaza atentia „de la modificarile climatice, in contextul in care evenimente meteorologice extreme sunt…

Citește mai departe

In trei ani Rusia va pierde surplusul de petrodolari. Va trebui sa caute o cale de crestere dincolo de petrol si gaze

Surplusul de petrodolari al Rusiei, care protejeaza de mai bine de un deceniu economia de socurile externe, va disparea prin anul 2015, pe masura ce cheltuielile cu im­porturile vor depasi veniturile din exporturile de petrol, a avertizat banca centrala rusa. Avertismentul reprezinta prima confir­mare oficiala ca epoca de glorie a modelului economic al Rusiei promovat…

Citește mai departe

Masa rotunda „Deseuri: cele 18 criterii ale Comisiei Europene si drumul Romaniei spre performanta”

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a participat marti, 18 septembrie 2012, la masa rotunda „Deseuri: cele 18 criterii ale Comisiei Europene si drumul Romaniei spre performanta”. Evenimentul, organizat de Green Report impreuna cu Ministerul Mediului si Padurilor, a adus fata in fata reprezentanti ai autoritatilor de mediu si ai principalilor jucatori de pe piata…

Citește mai departe

Miros insuportabil in satul Puhoi: Deseurile fabricii de vinuri se varsa in paraul din localitate

Problema ecologica in satul Puhoi, din raionul Ialoveni. 70 la suta din deseurile fabricii de vinuri se varsa in paraul Puhoi, care strabate localitatea. Oamenii spun ca, deja de ani de zile, din cauza apei murdare, sunt nevoiti sa suporte mirosul urat. Criza financiara si lipsa unei statii de epurare sunt de vina, sustine conducerea fabricii. Oamenii…

Citește mai departe

Filialele din teritoriu ale Partidului Ecologist Roman parasesc PER si intra in Partidul Verde

Filialele din teritoriu ale Partidului Ecologist Roman parasesc PER. Filiala judeteana PER Iasi  a intrat in Partidul Verde. Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, anunta faptul ca membrii, conducerea si presedintele Janica Ianole a filialei judetene PER Iasi au parasit Partidul Ecologist si s-au inscris in Partidul Verde. Principalul motiv al plecarii membrilor si conducerii…

Citește mai departe

Raspunsul Guvernului Romaniei si al Ministerului Mediului si al Padurilor la memoriul „Cum se vor cheltui fondurile pentru mediu?”

Inaintat de: Federatia pentru Apararea Padurilor constituita din reprezentantii Academiei Romane, Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, ai Societatii „Progresul Silvic”, Confederatiei Sindicatelor „Consilva”, Asociatiei Constructorilor Forestieri din Romania, Asociatia Proprietarilor de Paduri din Romania, A.P.P.R., persoana juridica de utilitate publica imputernicita sa reprezinte interesele proprietarilor de paduri in relatiile cu Guvernul Romaniei, „Progresul Silvic”,…

Citește mai departe

Daianu: Relansarea economica prin finantarea consumului este o naivitate

Finantistul Daniel Daianu apreciaza ca revenirea economica nu poate veni din consum, iar prioritatile Guvernului pentru anul care vine sunt un acord preventiv cu FMI, atragerea investitorilor straini si reducerea contributiilor sociale. Intr-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei, Daniel Daianu declara ca este bine ca nu am ajuns in situatia de incapacitate de plata prin…

Citește mai departe

Reprezentantul special al SUA pentru Energie: Sprijinim nu doar Nabucco, ci intreg coridorul energetic sudic

Reprezentantul SUA pe probleme de energie in Eurasia, Richard Morningstar, a desfasurat saptamana aceasta o vizita la Moscova. Vor continua Washingtonul si Moscova sa concureze pentru gazul din Asia Centrala, cu ce resurse va fi alimentat proiectul Nabucco si in ce fel gazul turkmen va putea fi livrat in Europa ocolind Rusia – toate aceste…

Citește mai departe

Mai multa energie verde in America si Europa

Mai bine de jumatate dintre noile surse de electricitate adaugate anul trecut in America si Europa sunt surse regenerabile, precum cele eoliene sau solare, se arata intr-un raport al Agentiei Internationale a Energiei si Natiunile Unite. De asemenea, anul trecut s-a inregistrat un numar record de surse de energie verde adaugate la retelele electrice, acesta…

Citește mai departe

„Marea debarasare” a fost micsorata de criza

Ultimele campanii de colectare a electrocasnicelor iesite din uz nu au mai avut succes. Doar o mana de vechituri au reusit sa adune „salubristii” din fata blocurilor, in plina campanie de colectare a deseurilor electrice si electronice. „Marea debarasare”, actiunea de strangere a deseurilor electrice organizata de Ministerului Mediului si in weekendul trecut, a fost…

Citește mai departe

Ghetarii in pericol

Ce-am facut noi toti, ca oameni, in ultimii 10 ani? Am inventat lucruri spectaculoase. Am dezvoltat obiceiuri comerciale, devenite in unele cazuri adevarate obsesii. Am ridicat valori comerciale pe primul loc in scara prioritatilor personale si am invatat sa privim aproape orice bun ca o moneda de schimb. Traversam o criza financiara si poluam mediul…

Citește mai departe

Hugo Chavez: „Daca climatul era o banca,deja l-ati fi salvat”

De la tribuna conferintei internationala de la Copenhaga privind climatul, presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a acuzat astazi capitalismul ca „devasteaza planeta”, transmite AFP. Presedintele Venezuelei a criticat tarile bogate care au reactionat cu promptitudine anul trecut la criza financiara si bancara, alocand sute de miliarde de dolari pentru salvarea bancilor. „Daca climatul era o banca,…

Citește mai departe

Defrisarea padurii amazoniene a scazut cu 45%

Initiativa oficialitatilor braziliene combinata cu criza financiara au condus la scaderea cu peste 45% a defrisarii padurii amazoniene pentru prima data in ultimii 20 de ani. Guvernul brazilian a anuntat joi o scadere „istorica” a defrisarii padurii amazoniene, cu doar cateva saptamani inainte de intalnirea de la Copenhaga a liderilor mondiali, pe tema schimbarilor climatice….

Citește mai departe

Mai putine deseuri datorita crizei

Criza economica a avut si efecte pozitive, mai ales in ceea ce priveste protectia mediului inconjurator. Aceasta, determinand o scadere a consumului, a contribuit la reducerea cantitatii de deseuri peste tot in lume, potrivit cotidianului francez, „Le Monde”. In cursul primelor luni ale acestui an, cantitatea de gunoaie s-a redus cu pana la 10%. Sursa:…

Citește mai departe

Criza mondiala loveste si in gunoaie

Reducerea consumului la nivel mondial, pe fondul crizei economice, are ca efect diminuarea cantitatii de deseuri.Cantitatea de deseuri generate a scazut cu 10% in primele trei luni ale acestui an in intreaga lume. Criza economica a determinat o scadere a consumului, fapt pentru care cantitatea de deseuri s-a redus cu pana la 10%, potrivit unui…

Citește mai departe

Criza mondiala opreste „morile de vant” din Spania

Un raport recent arata ca in Spania, lider mondial in domeniul energiilor alternative, sunt inchise tot mai multe parcuri eoliene. Deconectarea are loc in conditiile in care centralele de vant produceau prea multa energie. Acum, reducerea drastica a consumului din cauza opririi a tot mai multi consumatori, le afecteaza direct. Centralele eoliene sunt primele care…

Citește mai departe

Fii eco si economiseste energia! Afla aici cum

Chiar daca in ultimele saptamani criza financiara ne-a intoxicat, fie de pe prima pagina a ziarelor, fie prin intermediul diversilor analisti, trebuie sa recunoastem ca ne aflam intr-o perioada dominata de un termen din aceeasi „familie”: economisire. Mai mult ca oricand, populatia a inceput sa ciuleasca urechile la sfaturi. Si sa si reactioneze. Mai ales…

Citește mai departe

Cea mai mare punga de cumparaturi din lume din hartie reciclata se afla la Bucuresti

Kaufland Romania a doborat recordul mondial pentru cea mai mare punga de cumparaturi din lume realizata din hartie reciclata, intrand astfel in Cartea Recordurilor. Reprezentantul Guinness World Records Raymond Marshall a fost prezent la evenimentul de „dezvelire” a pungii gigant care a avut loc in parcarea magazinului Kaufland Colentina in prezenta autoritatilor si a angajatilor…

Citește mai departe

Tehnologiile „verzi” vor pune sau nu capat recesiunii?

Ultimul numar al revistei Foreign Policy Romania ofera un raspuns la una dintre intrebarile care framanta guvernele lumii. Politicienii din intreaga lume cheltuiesc miliarde de euro pe tehnologii curate despre care spun ca vor crea locuri de munca. Odata cu izbucnirea crizei economico-financiare, presa internationala a inceput sa publice constant articole prin care sustinea ca…

Citește mai departe

Avem educatie ecologica?

Termenul de a recicla, intotdeuna ”da bine” cand e folosit, omul imediat il asocieaza cu salvarea planetei sau mai nou cu criza financiara cu care ne confrutantam. In fiecare zi relationam cu oamenii si intrebarea pe care ne-o putem pune este: Omul, fiinta rationala, are educatia ecologica necesara unei vieti mai bune? Zi de zi…

Citește mai departe

Criza financiara afecteaza pana si bugetul alocat animalelor de companie

Se intampla in Singapore. Cainii sunt ultimele victime ale recesiunii! Stapanii nu mai pot face fata costurilor ridicate ale intretinerii, asa ca isi abandoneaza animalele in adaposturi intr-un ritm care alarmeaza autoritatile. Pana de curand, in Singapore, cainele era un indice pentru statutul social al stapanului. Alimentata de boom-ul economic, de peste un deceniu, dragostea…

Citește mai departe

2009, Anul Gunoaielor. Interviu cu Danut Stefanescu, seful Agentiei pentru Protectia Mediului Mures

Normele europene privind protectia mediului impun obligatoriu o schimbare de mentalitate a oamenilor si a agentilor economici. Pana in anii din urma, nu ne interesa foarte tare ce se intampla cu deseurile, ce aer respiram sau ce putem face pentru a avea un mediu curat. Directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Mures (APM), Danut…

Citește mai departe

Criza afecteaza bugetul pentru paduri

„Ecologismul” comunistilor, in domeniul silvic, s-a bazat pe un sistem aspru de pedepse aplicat celor care furau lemnele „proprietate a intregului popor” In pofida perceptiei generale pe timpul comunistilor se taiau circa 22 milioane de metri cubi de lemn, anual, la nivelul intregii tari, pe cand acum dispar doar 14 milioane mc. In „Scinteia” din…

Citește mai departe