În anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate în Uniunea Europeană, excepţie făcând soia

In anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate in Uniunea Europeana, exceptie facand soia

In anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate in Uniunea Europeana, exceptie facand soia, care ramane o cultura interzisa pe intreg teritoriul Uniunii Europene, fiind acceptata in cultura numai soia conventionala. Astfel, potrivit Comunicatului Directiei pentru Agricultura Bihor, potentialilor cultivatori de porumb MON 810, le revin unele obligatii, in conformitate cu prevederile…

Citește mai departe

Biotehnologiile ar putea aparea mai rapid pe piata din Marea Britanie ca urmare a schimbarii legislatiei la nivelul UE

Culturile modificate genetic ar putea aparea mai rapid pe piata din Marea Britanie dupa ce eurodeputatii au votat, in 13 ianuarie, o lege care permite tarilor sa apeleze la “liberul arbitru” in privinta biotehnologiilor. Noua legislatie a UE, care va intra in vigoare in aceasta primavara, va permite statelor sa cultive culturi modificate genetic care…

Citește mai departe
Nouă lege europeană pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Noua lege europeana pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar putea adopta saptamana aceasta noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic La mai bine de trei ani de la adoptarea unei rezolutii care da dreptul statelor membre sa decida in privinta cultivarii OMG (iulie 2011), Parlamentul European intentioneaza sa adopte, saptamana aceasta, noua legislatie privind…

Citește mai departe
Parlamentul European votează pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European voteaza pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar trebui sa adopte in aceasta saptamana o noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic. In saptamanile urmatoare, legea va fi aprobata si de catre ministerele europene si apoi va intra in vigoare. Noua lege completeaza Directiva 2001/18 asupra eliberarii intentionate in mediul inconjurator a organismelor…

Citește mai departe
Modificarea Directivei privind posibilitatea statelor membre de a interzice cultivarea OMG

Ce nu scrie pe eticheta: „OMG-urile se gasesc in numeroase alimente in cantitati mai mici de pragul de etichetare de 0,9 la suta”

Mancam branza sau oua provenite de la animale hranite cu furaje ce contin soia sau porumb modificat genetic, ne imbracam cu tricouri croite din materiale textile fabricate din bumbac modificat genetic si unii dintre noi chiar ne platim cumparaturile cu bancnote realizate din materii prime modificate genetic. Biotehnologiile si culturile transgenice sunt o realitate cotidiana…

Citește mai departe
Gabriel P?un: Românii nu doresc de?euri genetice în farfuriile lor

Alimentele ce contin organisme modificate genetic vor trebui etichetate corespunzator

Produsele alimentare care contin organisme modificate genetic (OMG) trebuie sa fie etichetate ca atare. Pe eticheta lor trebuie sa apara clar mentiunea „modificat genetic” sau „produs din (denumirea ingredientului) modificat genetic”. In acest sens, Uniunea Europeana are stabilite cerinte legislative care prevad marcarea stricta a produselor comerciale ce contin OMG si supravegherea permanenta a miscarii…

Citește mai departe
Timi?ul, jude?ul cu cea mai mare suprafa?? cultivat? de porumb modificat genetic

Timisul, judetul cu cea mai mare suprafata cultivata de porumb modificat genetic

Desi controversele legate de oportunitatea promovarii si extinderii unor culturi modificate genetic continua, suprafata cultivata cu plante „OMG” se extinde in Romania. Iar Timisul este in momentul de fata judetul cu cea mai mare suprafata agricola cultivata cu porumb modificat genetic. 780 de hectare de porumb „OMG” in Timis Dupa o perioada de culturi expe­rimentale,…

Citește mai departe

Romania ocupa locul sase in UE in ceea ce priveste ponderea suprafetelor cultivate cu organisme modificate genetic

Romania ocupa locul sase in ceea ce priveste ponderea suprafetelor cultivate cu organisme modificate genetic (OMG) in Uniunea Europeana, arata datele oficiale ale Comisiei Europene. Astfel, Romania cumuleaza 0,5% din totalul suprafetei cultivate cu organisme modificate genetic in intreaga Uniune Europeana, arata cel mai recent raport complet pe agricultura disponibil la nivelul UE, cel pe…

Citește mai departe
Isteria OMG-urilor – avem motive să ne temem de organismele modificate genetic?

Contaminarile accidentale cu OMG perturba comertul international

Contaminarea accidentala cu organisme modificate genetic (OMG) a livrarilor de alimente, chiar si la un nivel minim, s-a intensificat in ultimii 10 ani si perturba comertul international, a constatat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), in urma unei prime anchete pe acest subiect la solicitarea statelor membre, transmite AFP. Astfel, intre 2009 si…

Citește mai departe

Timisul, judetul cu cea mai mare suprafata cultivata de porumb modificat genetic

Desi controversele legate de oportunitatea promovarii si extinderii unor culturi modificate genetic continua, suprafata cultivata cu plante „OMG” se extinde in Romania. Iar Timisul este in momentul de fata judetul cu cea mai mare suprafata agricola cultivata cu porumb modificat genetic. 780 de hectare de porumb „OMG” in Timis Dupa o perioada de culturi expe­rimentale,…

Citește mai departe
S? oprim atacul Monsanto asupra alimentelor din lume!

Sa oprim atacul Monsanto asupra alimentelor din lume!

Monsanto isi mareste influenta in intreaga lume si unul dintre cele mai importante elemente ale acestui proces este constructia fabricii pentru producerea semintelor modificate genetic din Argentina. Sofia Gatica si membri ai comunitatii ei s-au opus acestui fapt si au suferit batai si amenintari cu moartea. Aceasta problema este urgenta, sprijiniti comunitatea Sofiei pentru a…

Citește mai departe

Raport – Culturile rezistente la glifosat in UE

Rezumatul raportului dr. Benbrook referitor la impactul introducerii in UE a culturilor modificate genetic rezistente la glifosat (porumb, soia si sfecla de zahar). Greenpeace avertizeaza ca agricultura europeana fi afectata permanent daca Comisia Europeana ar urma exemplul SUA si ar autoriza cultivarea culturilor modificate genetic rezistente la ierbicide (HTGE). Avertismentul vine in urma primei prognoze…

Citește mai departe
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Autoritatile admit cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate in Uniunea Europeana, exceptie fand soia

Directia pentru Agricultura (DA) Bihor informeaza ca, in anul 2013, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate in Uniunea Europeana, exceptie fand soia, care ramane o cultura interzisa pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Astfel, potentialii cultivatori de porumb MON 810 trebuie sa cunoasca obligatiile care le revin, in conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr….

Citește mai departe
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Primele sapte culturi modificate genetic

Organismele modificate genetic sunt produse vegetale sau de carne, care au ADN-ul alterat cu genele provenite de la alte plante, animale, virusi sau bacterii. De exemplu, porumbul modificat genetic contine un pesticid care nu poate fi indepartat din componenta lui, relateaza Huffingtonpost.com. Majoritatea produselor modificate genetic din SUA sunt “Roundup Ready”, ceea ce inseamna ca…

Citește mai departe

19 organisme modificate genetic ameninta cu cancerul

Uniunea Europeana analizeaza oportunitatea aprobarii a 19 culturi modificate genetic rezistente la erbicide • Patiti, fermierii americani avertizeaza asupra pericolului dezvoltarii buruienilor rezistente, fapt ce duce la crearea de erbicide mai puternice, deci mai toxice, la pulverizari mai dese, la degradarea solului si, evident, la un pericol de toxicitate mai mare • Afectiunile dermatologice, cancerul…

Citește mai departe

Fermierii din SUA avertizeaza Uniunea Europeana: culturile modificate genetic vor aduce apocalipsa in agricultura

Fermierii din SUA avertizeaza Uniunea Europeana: culturile modificate genetic vor aduce apocalipsa in agricultura Bucuresti, 26 octombrie 2012 – Greenpeace avertizeaza ca agricultura europeana fi afectata permanent daca Comisia Europeana ar urma exemplul SUA si ar autoriza cultivarea culturilor modificate genetic rezistente la ierbicide (HTGE). Avertismentul vine in urma primei prognoze efectuate vreodata care arata…

Citește mai departe

Studiu: Culturile modificate genetic tratate cu erbicide cu spectru larg vor creste de 15 ori, in urmatorii 14 ani

Culturile de porumb, sfecla de zahar si soia din Uniunea Europeana, supuse la tratamente cu erbicide cu spectru larg, cum ar fi glifosatul, vor creste de pana la 15 ori, in urmatorii ani, fapt ce avea avea un impact negativ asupra biodiversitatii, motiv pentru care organizatia Greenpeace a solicitat, vineri, in mod public, ca niciun…

Citește mai departe

Alesii fac adevarate averi din cultivarea organismelor modificate genetic

Afacerile din domeniul agricol sunt de mult timp o indeletnicire a politicienilor. Aproape trase la indigo dupa cazul Fuia, sunt alte cazuri in care alesii fac adevarate averi din cultivarea organismelor modificate genetic, desi procesul este unul contrversat.   Metoda controversata, profit inestimabil Suprafata folosita pentru culturi modificate genetic din intreaga lume s-a marit pana…

Citește mai departe

Asociatia Bio Romania cere interzicerea organismelor modificate genetic in Romania

Bio Romania considera ca ar trebui interzise atat productia, cat si importul de organisme modificate genetic, in Romania, a declarat, luni, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei, Marian Cioceanu. „Punctul de vedere al Bio Romania este sa se interzica atat productia, cat si importul de organisme modificate genetic. Sunt tot felul de studii, dar si o mare…

Citește mai departe

Monsanto a decis sa cumpere una dintre cele mai mari companii internationale dedicate studiului si protectiei albinelor

In plina controversa asupra culturilor modificate genetic (GM) si a pesticidelor si ierbicidelor care decimeaza populatia de albine peste tot in lume, gigantul Monsanto a decis sa cumpere una dintre cele mai mari companii internationale dedicate studiului si protectiei albinelor. Conform anuntului companiei, Beeologics a predat fraiele in mana Monsanto pe 28 septembrie 2011, ceea…

Citește mai departe

Cultivatorii de plante modificate genetic trebuie sa se inregistreze.

Anul acesta se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG), exceptie fpcand soia, care ramane o cultura interzisa pe intreg teritoriul Uniunii Europene. „Potentialilor cultivatori de porumb MON 810 trebuie sa stie ca, cultivarea plantelor modificate genetic este interzisa in vecinatatea imediata a suprafetelor certificate sau aflate in perioada de conversie pentru agricultura ecologica, cat si…

Citește mai departe

Soia modificata genetic, nedorita, dar consumata masiv

Producatorii agricoli romani doresc reautorizarea cultivarii organismelor modificate genetic, fiindca ar presupune cheltuieli mult mai mici, insa specialistii inca nu cunosc efectele consumului acestora. La inceputul anului trecut, fostul ministru al Agriculturii declara ca fermierii doresc reautorizarea cultivarii organismelor modificate genetic, in special soia. Cultivarea acesteia este interzisa in Uniunea Europeana, insa importurile sunt masive,…

Citește mai departe

Romania, una din cele 5 tari care autorizeaza culturile modificate genetic

Romania este una din cele cinci tari care fac parte din Uniunea Europeana si autorizeaza deja culturile transgenice, in conditiile in care, la cererea mai multor guverne europene, UE intentioneaza sa dea drept de veto fiecarei tari in parte in privinta organismelor modificate genetic 80% din totalul suprafetei cultivate cu transgenice, din Europa, se afla…

Citește mai departe
Statele UE considera ca planurile Comisiei privind culturile modificate gentic incalca reglementarile internationale de comert

Statele UE considera ca planurile Comisiei privind culturile modificate gentic incalca reglementarile internationale de comert

Expertii legali ai UE au indoieli serioase privind planurile Uniunii Europene de a lasa la indemana statelor membre decizia de cultivare sau interzicere a culturilor modificate genetic si sustin ca planul nu corespunde reglementarilor globale pentru comert. Comisia Europeana, intr-o incercare de a pune capat blocajului european privind aprobarile de OMG, a emis o propunere…

Citește mai departe
Noile propuneri de Organisme Modificate Genetic in Europa ar putea deschide calea pentru unele culturi neautorizate riscante

Noile propuneri de Organisme Modificate Genetic in Europa ar putea deschide calea pentru unele culturi neautorizate riscante

Comisia Europeana acuzata de predare in fata tacticilor industriale Brussels, 3 Noiembrie 2010 – Documentele interne recente ale Comisiei Europene obtinute de Friends of the Earth Europe arata noi propuneri care ar deschide usile Europei in fata importurilor de furaje modificate genetic neautorizate. Propunerea de schimbare a politicii UE este un raspuns direct la presiunea…

Citește mai departe

Comune clujene impotriva culturilor modificate genetic

Mai multe comune din zona de Vest a Clujului si orasul Huedin sunt declarate „zone fara organisme modificate genetic” (OMG) de trei ani. Declaratia ramane doar politica, deoarece consiliile locale nu pot interzice cultivarea organismelor modificate genetic. In aceasta situatie se afla localitatile Belis, Calatele, Ciucea, Izvoru-Crisului, Maguri Racatau, Manastireni, Margau, Marisel, Negreni, Poieni, Rasca,…

Citește mai departe

Romania, al treilea mare cultivator de porumb modificat genetic din UE

Romania este al treilea mare cultivator de porumb modificat genetic din UE, cu o suprafata semanata anul trecut de 7.146 hectare, comparativ cu 350 hectare cultivate in 2007, potrivit Serviciului International de Achizitionare a Aplicatiilor Agricole Biotehnologice (ISAAA). Numarul statelor comunitare care cultiva porumbul Bt, cu rezistenta crescuta la daunatori, a scazut anul trecut la sapte, dupa…

Citește mai departe

Explozie de culturi modificate genetic si in 2010

Dupa Statele Unite, Brazilia va deveni anul acesta cel mai mare producator de produse modificate genetic. Industria preconizeaza pentru 2010 cresteri masive in productia de boabe de soia, porumb si bumbac modificat genetic, in mai multe zone ale lumii. Potrivit raportului anual al Serviciului International pentru Achizitionarea Aplicatiilor Agricole Biotehnologice, in 2009 culturile modificate genetic…

Citește mai departe

Organismele modificate genetic ar putea contracara cresterea preturilor la alimente

Laboratorul de cercetari stiintifice si tehnologice al Uniunii Europene (UE) a emis, recent, un studiu asupra impactului asupra sanatatii a alimentelor din organisme modificate genetic (OMG). Expertii au admis ca OMG-urile supuse aprobarii anterior nu au avut pana in prezent efecte secundare. Cu toate acestea, Romania inca nu accepta astfel de alimente, pe motiv ca…

Citește mai departe

Europenii vor soia modificata genetic

Comisia Europeana a aprobat de curand importul de soia modificata genetic, dand astfel dreptul tarilor din Uniunea Europeana sa aduca si sa comercializeze pe teritoriul lor produse obtinute din aceasta planta. Conditia impusa de forul european statelor membre vizeaza etichetarea precisa a acestor produse. Astfel, etichetele trebuie sa contina date despre provenienta, despre calitatea si…

Citește mai departe

Bomba cu cereale

Producerea masiva de culturi modificate genetic risca sa se transforme intr-o catastrofa ecologica, avertizeaza Printul Charles, intr-un interviu acordat in exclusivitate cotidianului „The Daily Telegraph”. Mostenitorul tronului britanic a subliniat ca „experimentul cu natura” facut in prezent de catre companii multinationale a luat o turnura negativa foarte serioasa. Sa ne bazam pe „corporatii gigantice” pentru…

Citește mai departe

Deputatul Valeriu Tabara sustine ca 90% din soia importata in Europa si aflata in sistemul de consum este modificata genetic. Senatorul Ilie Sarbu sustine ca Uniunea Europeana nu aproba cultivarea organismelor modificate genetic

In aceasta perioada, la nivelul Uniunii Europene, dar si la nivelul tarii noastre si in Parlamentul Romaniei, se duce un adevarat razboi intre partizanii cultivarii OMG-urilor (organisme modificate genetic) si cei care sunt impotriva acestor organisme.

Citește mai departe