Amprenta ecologic? a României

Amprenta ecologica a Romaniei

Oamenii consuma si polueaza de parca ar avea 1,5 planete la dispozitie, dar romanii mai putin decat toti ceilalti europeni, scrie Living Planet Report 2014. Romania se afla pe locul 46 mondial, si pe locul 13 in cadrul UE la capitolul biocapacitate – adica posibilitatea ecosistemelor din tara de a produce materiale biologice utile si…

Citește mai departe
Raportul Planeta Vie 2014: Avem mai putin de jum?tate dintre p?s?rile, mamiferele ?i amfibienii de acum 40 de ani

Raportul Planeta Vie 2014: Avem mai putin de jumatate dintre pasarile, mamiferele si amfibienii de acum 40 de ani

Fauna salbatica a lumii s-a redus cu mai mult de jumatate in 40 de ani, avertizeaza Raportul Planeta Vie (Living Planet Report) – editia 2014 – realizat de WWF. Totodata, amprenta ecologica – ce masoara presiunea omenirii asupra naturii – isi continua trendul ascendent. Traim si consumam resursele ca si cum am mai avea o…

Citește mai departe
Ecologi din România, Ucraina ?i Moldova desf??oar? cercet?ri în raioanele Cantemir ?i Cahul

Ecologi din Romania, Ucraina si Moldova desfasoara cercetari in raioanele Cantemir si Cahul

Ecologi din Romania, Ucraina si Moldova desfasoara cercetari in raioanele Cantemir si Cahul in cadrul proiectului comun „Cooperare interdisciplinara transfrontaliera pentru prevenirea dezastrelor naturale si reducerea poluarii mediului in Euroregiunea Dunarea de Jos”. Vicedirectorul Institutului de Geologie si Seismologie din cadrul Academiei de Stiinte a Moldovei, Oleg Bogdevici, a spus vineri, intr-o conferinta de presa…

Citește mai departe
Iriga?ii ?i ecologie: Facilit??i mici fa?? de nevoi

MADR a mers in Portugalia pentru a vizita primul proiect pe irigatii cu fonduri UE

In perioada 23-25 octombrie 2012 o delegatie a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale condusa de secretarul de stat Daniel Botanoiu a participat la o vizita oficiala de lucru in Portugalia organizata in urma discutiilor purtate cu Ministrul Agriculturii, Marii, Mediului si Planificarii Teritoriale din aceasta tara. Scopul vizitei a fost acela de a dezbate mai…

Citește mai departe

Comisia Europeana a facut public joi un set de orientari pentru limitarea impermeabilizarii solului pe continentul nostru

Comisia Europeana a facut public joi un set de orientari pentru limitarea impermeabilizarii solului pe continentul nostru. Recomandarile specialistilor UE constituie un apel pentru o amenajare mai inteligenta a teritoriului si pentru utilizarea unor materiale mai permeabile, in scopul conservarii solurilor. Impermeabilizarea solului – acoperirea terenului cu un material impermeabil- este una dintre principalele cauze…

Citește mai departe

Seceta ucide agricultura in 2009

Peste jumatate din suprafetele agricole din Romania vor fi grav afectate de seceta anuntata de meteorologi. Asta, in conditiile in care doar 20-25 la suta din totalul terenurilor cultivate au fost asigurate pentru acest an agricol, astfel incat proprietarii sa poata beneficia de despagubiri de la stat. Mai grav este faptul ca aproximativ un milion…

Citește mai departe

Seceta ne lasa si fara apa de baut

Specialistii spun ca, in aceasta vara, nivelul apei din panza freatica va scadea semnificativ. Locuitorii din zonele care nu sunt racordate la sistemul public de alimentare cu apa potabila depind de puturile de mare adancime. Legislatia privind masurile care se impun pe timp de seceta prevede ca resursa de apa sa fie asigurata cu prioritate…

Citește mai departe

Judetul Neamt, in pericol de seceta

Semnal de alarma! Seful directiei agricole Neamt avertizeaza ca recoltele de grau si rapita vor fi puternic afectate din cauza secetei. Amenintate sunt si culturile de porumb sau floarea-soarelui, semanate in aceasta perioada. In gospodarii, unii oameni au reinsamantat si uda cat pot plantele, dar, daca nu va ploua in urmatoarele zile, culturile se vor…

Citește mai departe

An secetos in sud si sud-est

In primele doua luni din vara acestui an, temperaturile maxime vor depasi valorile normale pentru perioadele respective. Datele meteorologice confirma vulnera-bilitatea zonelor sudice si sud-estice, unde au inceput sa apara deja primele semne ale de-ficitului de apa din sol. Prognozele pentru lunile ce urmeaza arata ca vom avea parte de o primavara normala din punct…

Citește mai departe

Ramanem fara apa?

Stiati ca : -Mai mult de o 1/3 din populatia lumii nu dispune de sisteme de canalizare adecvate si duce o lipsa acuta de apa? Aceasta problema afecteaza in special Africa si tarile subdezvoltate. Potrivit OMS, din aceasta cauza bacteriile si parazitii din excrementele umane contamineaza resursele de apa si solul, acestea fiind sursa principala…

Citește mai departe

Seceta si Deficitul apa – subiect de dezbatere in Consiliul Informal de Mediu

Statele Membre ale Uniunii Europene s-au reunit la finele acestei saptamani in Consiliul Informal de Mediu, care s-a desfasurat la Lisabona in perioada 31 august – 2 septembrie 2007. Consiliul a dezbatut aspecte privind o viitoare strategie a Uniunii Europene care se adreseaza secetei si deficitului de apa. Romania a participat la aceasta reuniune cu o delegatie condusa de ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila KORODI.

Citește mai departe